Probava - 26. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Kako prepoznati ulcerozni kolitis: uzroci, simptomi i liječenje

Ulcerozni kolitis češći je kod osoba mlađe životne dobi. Iako pravi uzroci još nisu do kraja razjašnjeni, ova se upalna bolest crijeva može odgovarajuće liječiti

ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis, zajedno s Crohnovom bolešću, svrstavamo u grupu kroničnih upalnih bolesti crijeva. On može započeti u bilo kojoj dobi, ali se obično javlja između 15. i 30. godine. Manji je broj onih koji imaju prvi napadaj u dobi između 50. i 70. godine.

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

Simptomi ulceroznog kolitisa

U fazama pogoršanja, bolest je praćena:

 • lažnim signalima za pražnjenje crijeva,
 • učestalim proljevastim stolicama s primjesama sluzi i krvi,
 • grčevima u trbuhu,
 • povišenom tjelesnom temperaturom, 
 • može biti prisutno značajno rektalno krvarenje koje može voditi razvoju anemije.

Razlika ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti

Ulcerozni kolitis najprije zahvaća donji kraj debelog crijeva, a potom se kontinuirano širi na ostale dijelove. Tanko crijevo nije zahvaćeno, a bolest je obično ograničena na sluznicu, bez zahvaćanja dubljih slojeva stijenke crijeva. U periodima remisije kvaliteta života nije značajnije narušena.

Crohnova bolest pak može pogoditi bilo koji dio probavnog sustava, uključujući tanko i debelo crijevo. Tanko crijevo je zahvaćeno u oko 80% slučajeva, a izlazni dio debelog crijeva može biti pošteđen. Izmjenjuju se „otočići“ zdrave i bolesne sluznice, što daje karakterističan tzv. „kaldrmast“ izgled, uz stvaranje vrijedova i fistula. Fistule su jedna od karakterističnih manifestacija Crohnove bolesti. Mogu se stvarati između dijelova crijeva, ali i crijeva i okolnog tkiva, te crijeva i kože oko čmara što se očituje gnojnim i sukrvavim sekretom. S napredovanjem bolesti mogu biti zahvaćeni dublji slojevi stijenke crijeva, ostaju trajni ožiljci te se stvaraju suženja na crijevima što može dovesti do opstrukcije. Kronični tijek bolesti obilježen je malnutricijom i gubitkom tjelesne težine.

Upalne bolesti crijeva mogu biti praćene imunološki posredovanom upalom velikih zglobova, oka, oštećenjem jetre i kožnim manifestacijama.

Uzroci ulceroznog kolitisa

Usprkos značajnom napretku u istraživanju upalnih bolesti crijeva, znanstvenici još uvijek ne znaju što uzrokuje ulcerozni kolitis. Istraživanja pokazuju kako upala uključuje složeno međudjelovanje niza čimbenika: naslijeđene gene, imunološki sustav, mikroorganizme i okolišne čimbenike.

Postavljanje dijagnoze i liječenje

S obzirom na dostupnost lijekova ulcerozni kolitis može se odgovarajuće liječiti, no prethodno je potrebna adekvatna gastroenterološka obrada. Kolonoskopija je najvažnija pretraga kojom se može definirati težina i proširenost upale u crijevu, ali i na vrijeme otkriti karcinom debelog crijeva kojemu su posebno sklone osobe s trajanjem bolesti dužim od 10 godina.

Liječenje se može podijeliti na liječenje osnovne bolesti, odnosno upalne reakcije i liječenje komplikacija bolesti.

U liječenju osnovne bolesti primjenjuju se u oba slučaja aminosalicilati, kortikosteroidi i imunomodulatorni lijekovi. Posljednjih nekoliko godina primjenjuju se i takozvani pametni lijekovi (biološka terapija) koji ciljano djeluju na pojedine komponente upalne reakcije. Čepići i klizme mogu se uspješno primjenjivati kad je bolest ograničena na izlazni dio debelog crijeva.

očekuje se novi lijek za ulcerozni kolitis

Očekuje se odobrenje: nadamo se novom lijeku za ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je upalna, kronična bolest crijeva koja najčešće zahvaća rektum i donji dio debelog crijeva, a za koju...

SAZNAJTE VIŠE

Kako održavati uspješnu remisiju bolesti

 • U održavanju remisije bolesti važno je izbaciti provocirajuće čimbenike i stres te pokušati voditi uravnotežen životni stil.
 • Trebalo bi uzimati češće manje obroke.
 • Izbaciti alkohol i pušenje, masna, pržena i jako začinjena jela kao i rafinirane šećere.
 • Preporučuju se mesne juhe i nemasno kuhano meso, juhe od pasiranog povrća i riblje juhe.
 • Mlijeko je potrebno izbjegavati, povećati unos jogurta, LGG kultura i posnog sira.
 • Voće i povrće preporučuje se konzumirati kratko kuhano ili u obliku kompota kako bi se ublažilo napuhivanje i grčeve.
 • Voditi računa o dovoljnom unosu vode, negaziranih pića i čajeva.
 • Smanjiti unos prethodno obrađivane hrane, aditiva i konzervansa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button