Riječ farmaceuta - 24. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Očekuje se odobrenje: nadamo se novom lijeku za ulcerozni kolitis

Početkom ove godine u završnu fazu kliničkih ispitivanja za terapiju ulceroznogkolitisa ušao je biološki lijek tofacitinib

očekuje se novi lijek za ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je upalna, kronična bolest crijeva koja najčešće zahvaća rektum i donji dio debelog crijeva, a za koju još nije otkriven uzrok nastanka.

Simptomi upale su dugotrajni proljevi, praćeni bolovima i grčevima, koji mogu biti i krvavi, a na stijenci debelog crijeva mogu se vidjeti karakteristične upalne promjene. Smatra se da je ulcerozni kolitis povezan s imunosnim odgovorom organizma i da je vjerojatno nasljednoga karaktera, a najčešće je udružen s okolišnim čimbenicima i mikroorganizmima, odnosno mikrobiomom. Pod mikrobiomom podrazumijevamo mikroorganizme koji žive u našem tijelu i uključeni su u mnoge fiziološke procese.

Tofacitinib ima još jednu veliku prednost, a to je da se prilično brzo izlučuje iz organizma te se smatra da bi mogao biti pogodan i za trudnice

Stres je jedan od većih okidača simptoma kod gotovo polovice pacijenata- što je snažniji i dugotrajniji, simptomi bolesti su jači, a smirivanje akutne upale traje znatno dulje. Bolest se u nekom od oblika može proširiti i na ostale organe, a pacijenti često imaju velikih problema u socijalizaciji i održavanju redovitog školovanja ili radnog odnosa. Terapijom lijekovima i posebnim načinom prehrane bolest se može držati pod kontrolom te se akutna upala ponekad ne javlja godinama.

Liječenje nekad i sada

Bolest se donedavno liječila samo kortikosteroidima i lijekovima iz skupine aminosalicilata (5-ASA: sulfasalazin, mesalazin) te, u težim i teškim oblicima, imunomodulatorima,lijekovima koji mijenjaju imunosni odgovor, odnosno imunosupresivima, kao što su azatioprin i merkaptopurin. Zadatak ovih lijekova je da suprimiraju upalu i umanjuju imunosni odgovor kako bi se samo crijevo oporavilo, no ne djeluju na samo izlječenje bolesti.

Prije desetak godina u terapiju su uvedeni biološki lijekovi koji poboljšavaju stanje kod različitih imunosnih i upalnih bolesti, pa tako i kroničnih crijevnih bolesti kao što su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest. Ti lijekovi djeluju izravno na biološku funkciju određene upalne tvari koja se izlučuje tijekom upalnog procesa u organizmu.

>> Koji su to osnovni lijekovi koje svaka zemlja mora imati na svojoj listi? Doznajte koji lijekovi su minimum zahtjeva za osnovnu medicinsku skrb <<

Što su biološki lijekovi

Biološki lijekovi dobivaju se genetskim postupcima, no proizvodnja je vrlo skupa, pa su i sami lijekovi prilično skupi. Početkom ove godine u završnu fazu kliničkih ispitivanja za terapiju ulceroznog kolitisa ušao je biološki lijek tofacitinib, koji je registriran još 2012. godine i koristi se u liječenju reumatoidnog artritisa. Pripada skupini bioloških lijekova koji se nazivaju i inhibitori malih molekula te djeluju na enzime kinaze uključene u metaboličke procese upale.

Tofacitinib inhibira Januskinazu, enzim uključen u metabolički tijek nastanka upale preko upalnih posrednika citokina. Stručnjaci se nadaju da će lijek biti odobren jer bi predstavljao veliki napredak u liječenju ulceroznog kolitisa. Naime, biološki lijekovi koji se zasad primjenjuju, infliksimab i vedolizumab (monoklonska antitijela), nisu dovoljno učinkoviti kod svih pacijenata te  kod nekih njihov učinak s vremenom slabi. Također, ova monoklonska antitijela primjenjuju se parenteralno, injekcijom pod kožu ili infuzijom, što znači da se primjenjuju samo u zdravstvenoj ustanovi. Novi lijek, tofacitinib, primjenjuje se oralno, što podrazumijeva da ga pacijenti mogu uzimati sami i zasad, tijekom ispitivanja, nije pokazao smanjenje učinka tijekom primjene.

Prednosti novog lijeka

Tofacitinib ima još jednu veliku prednost, a to je da se prilično brzo izlučuje iz organizma te se smatra da bi mogao biti pogodan i za trudnice. Stručnjaci ističu još jednu prednost koja se pokazala tijekom kliničkih ispitivanja, a to je da mu učinak nastupa vrlo brzo, što će kod nekih pacijenata omogućiti zamjenu kortikosteroidne terapije u akutnim stadijima bolesti. Kao i većina drugih bioloških lijekova i tofacitinib sa sobom nosi određene rizike, posebice pojačanu osjetljivost pacijenta na različite infekcije. Kod ovog lijeka najvažnija je povećana učestalost infekcije herpes zosterom, koja bi se mogla prevenirati cijepljenjem protiv virusa.

Terapija probioticima

Posljednjih godina sve se više istražuju i probiotici u liječenju upalnih bolesti crijeva te je sve više dokaza njihova povoljnog djelovanja u oporavku crijeva. Probiotici su kulture “dobrih” bakterija koje su i inače prisutne u probavnom sustavu. Oni svojim metabolizmom stvaraju nepovoljne uvjete za rast patogenih mikroorganizama, čime omogućuju oporavak mikrobioma, odnosno bakterija koje obitavaju u našim crijevima.

Ima sve više dokaza da ravnoteža crijevne mikroflore održava dobru funkciju probave, čime utječe i na jačanje imunosnog sustava. Postoje brojni klinički dokazi da probiotičke bakterije imaju posebno važnu ulogu u dijetnoj terapiji upalnih bolesti crijeva. Naime, već zbog same prirode bolesti, odnosno upalnih stanja i čestih proljeva, prirodna je mikroflora znatno narušena. Pritom treba znati da postoje posebni sojevi bakterija koji se primjenjuju u liječenju upalnih bolesti crijeva te liječnici sve češće preporučuju ove preparate.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button