ADIVA Plus sadržaj - 5. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Marko Nikolić, dr. med., spec. internist, subspec. gastroenterologije, Specijalna bolnica „Sv. Katarina“, ADIVA Plus sadržaj

Sindrom iritabilnog crijeva i prehrana: što se preporučuje, a što izbjegavati

Iako je teško odrediti točan uzrok nastanka sindroma iritabilnog crijeva, sigurno je da hrana igra značajnu ulogu kod ovih pacijenata, bilo da pogoršava ili ublažava stanje

sindrom iritabilnog crijeva i prehrana

Unatoč brojnim istraživanjima i studijama, točni uzroci nastanka iritabilnog crijeva i dalje predstavljaju nepoznanicu. Mehanizmi nastanka sindroma iritabilnog crijeva (SIC-a) su kompleksni i međusobno se isprepleću. U određenih osoba su neki organi (crijeva) obično osjetljiviji na bol. Spol, genetika, hormonske promjene, lijekovi, infekcije u probavnom sustavu, alergije i određene vrste hrane – sve se to povezuje s potencijalnim uzrokom SIC-a.

Mogući uzroci i rizični čimbenici

Ipak, sva dosadašnja ispitivanja pokazala su kako značajnu ulogu imaju psihološki čimbenici i stres. Naime, iako nema karakterističnog profila ličnosti za SIC, psihološki poremećaji susreću se u 70 do 90% bolesnika (somatizacija afekta, anksioznost, depresija). Razdoblja stresa i emocionalnog konflikta pogoršavaju epizode SIC-a.

Što je crijevna mikrobiota?

Uz poremećaj gastrointestinalnog motiliteta, u nekih je bolesnika prisutna i ubrzana pokretljivost crijeva te izražena visceralna hipersenzitivnost. Bolesnici, uz osjećaj čestog pritiska na debelo crijevo i potrebu stvarnog ili lažnoga poziva za obavljanje velike nužde, imaju i učestalo mokrenje, osjećaj pritiska iznad stidne kosti s bolovima u cijelom trbuhu, mijenjajući lokalizaciju.

Uvijek ostaje otvoreno pitanje i nasljedne sklonosti jer se isti poremećaj često ponavlja i u nekoliko generacija iste obitelji. Moguća je i problematika vezana uz pripremu i vrstu hrane koja se konzumira, a prenosi se s majke na kćer. Tome značajno doprinosi i moderan način života i prehrane koji podrazumijeva brzu, konzerviranu hranu punu aditiva i konzervansa koju pojedinci slabo toleriraju.

Ulogu zasigurno imaju i neurohumoralni čimbenici (sekretin, glukagon, VIP, kolecistokinin), antibiotici koji mijenjaju normalnu crijevnu floru, pojedini lijekovi te antikolinergici koji usporavaju crijevnu peristaltiku.

Među brojnim rizičnim čimbenicima za nastanak bolesti su ponavljajući bolovi u trbuhu u djetinjstvu. Novija ispitivanja nalaze povezanost s prethodno preboljelim infekcijama probavnog sustava koje povećavaju rizik obolijevanja šest puta. Pretpostavlja se da je kod nekih bolesnika već minimalna upala u crijevnoj sluznici uzrok nastanka bolesti.

Alergija na hranu i sindrom iritabilnog crijeva

Gotovo dvije trećine bolesnika povezuje svoje SIC simptome s hranom te vjeruju da određena hrana pogoršava njihove simptome, a istraživanja pokazuju da alergija na hranu može biti „okidač“ za simptome SIC-a.

Naime, identificirani su neki prehrambeni čimbenici koji utječu na razvoj bolesti i pogoršanje simptoma, a to su pretjeran unos masnoća, osobito pržena hrana, kofein, preosjetljivost na laktozu, sorbitol i fruktozu, potom prejedanje, neredovito i prebrzo konzumiranje hrane te prevelik unos alkohola, kave, čokolade i gaziranih pića, zaslađivači bez šećera (umjetni), orašasti plodovi i netopiva vlakna poput žitarica.

Što jesti, a što izbjegavati?

Postoje namirnice koje mogu pomoći kod ovoga stanja. Preporučuje se:

 • konzumiranje voća i povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica (odnosno namirnica bogatih prehrambenim vlaknima),
 • fermentiranih mliječnih proizvoda obogaćenih probiotičkim bakterijama,
 • korisna su i topljiva prehrambena vlakna (npr. psyllium), posebno kod rješavanja konstipacije, dok netopljiva prehrambena vlakna (npr. mekinje) ne ublažavaju simptome.

U bolesnika sa sindromom iritabilnog crijeva koji su skloni nadutosti treba izbjegavati:

 • grah,
 • kupus,
 • karfiol,
 • brokulu,
 • mahunarke poput graška, kikirikija, soje,
 • prokulice,
 • grožđice,
 • luk,
 • kiflice i
 • netopiva vlakna poput žitarica.

Taj koncept eliminacijskih dijeta smanjenjem hrane koja je teško probavljiva u pojedinca sa SIC-om poznat je kao „FODMAP“ dijeta (Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides and Monosaccharides and Polyols). Prije njezina započinjana važno je posavjetovati se s liječnikom i nutricionistom.

Prirodna sredstva za pomoć kod sindroma iritabilnog crijeva

 • Ulje paprene metvice – djeluje tako da opušta glatku muskulaturu crijeva.
 • Probiotici, odnosno živi mikroorganizmi primijenjeni u odgovarajućem broju. Oni utječu na zdravlje domaćina u smislu poboljšanja simptoma SIC-a. Probiotičke kulture prirodno su prisutne u fermentiranoj hrani, a sve se češće uzimaju kao dodatak prehrani kod raznih gastrointestinalnih tegoba u kapsuliranom obliku.
 • Prebiotici su vlakna topljiva u vodi koja predstavljaju izvor supstrat korisnoj crijevnoj mikroflori, odnosno „hrana“ su probioticima. Inulin, prirodni ugljikohidrat koji ima prebiotičko djelovanje, u pripravcima se najčešće kombinira s probiotičkim sojevima, a takva se kombinacija naziva simbiotik.
 • L- triptofan – uzimanje ove aminokiseline može biti korisno jer stimulira serotoninergičku aktivnost. Izravan lokalni učinak manifestira se preko 5-HT receptora u probavnom sustavu te tako modulira motoričku aktivnost, visceralnu osjetljivost i sekrecijske procese. Od posebne je koristi kod SIC-a s predominantnom konstipacijom.
Naša probava stalno je izložena napadima bakterija

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti?

Bolesti probavnog sustava (gastrointestinalnog) obuhvaćaju bolesti usta, jednjaka, želuca, gušterače, žuči, jetre i crijeva. Bolesti sustava kroz koji prolazi...

SAZNAJTE VIŠE

Povezanost SIC-a s nastankom zloćudnih bolesti

Nema dokaza o povećanoj učestalosti zloćudnih ili upalnih bolesti crijeva u oboljelih od sindroma iritabilnog crijeva. Također, nema veće učestalosti dugoročnih posljedica ove bolesti, iako SIC značajnije snižava kvalitetu života u usporedbi sa zdravom populacijom.

Ono što je iznimno važno jest da bolesnik shvati kako su stres i hrana najčešći okidač tegoba te da se njihovim izbjegavanjem, uz lagane sportske aktivnosti i šetnje, može postići stanje prirodne ravnoteže.

Izvor: Specijalna bolnica „Sv. Katarina“

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button