promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 27. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Što antibiotici rade našem tijelu?

Antibiotik je definitivno jedan od najboljih čovjekovih izuma. Njegovim otkrićem omogućeno je liječenje brojnih bolesti te je započela nova era u medicini

S obzirom na to da je do danas njegova “slava” splasnula, počeli smo ga uzimati zdravo za gotovo, pa tražimo liječnike da nam daju antibiotik čak i kad nam ne treba, vjerujući da je rješenje za sve.

Srećom, antibiotici se izdaju isključivo na liječnički recept i nijedan savjestan liječnik neće ga olako propisati. Razlog tome je što antibiotici napadaju bakterije, pa ih je nepotrebno uzimati kod npr. gripe koju uzrokuje virus.

Autoritet za imunitet: Kako nas mikronutrijenti čuvaju od bolesti

Također, antibiotici se dijele na one sa širokim spektrom djelovanja (djeluju na više vrsta bakterija) i one sa užim spektrom (djeluju na manji broj bakterijskih vrsta).

No, čak i kad antibiotike uzimamo iz pravih razloga, njihovo djelovanje nije u potpunosti bezazleno.

Antibiotici utječu na naš imunosni sustav

Naime, antibiotici ne znaju prepoznati koje su bakterije dobre, a koje loše, pa ubijaju i jedne i druge. To je zapravo značajan problem jer je oko 70 posto imunosnog sustava smješteno u našim crijevima, pa zdrava crijevna mikrobiota znači i manje bolesti, uključujući gripu, astmu, prehlade i upale mokraćnih kanala.

Dobre bakterije također pomažu pod kontrolom držati one loše, pomažu u probavljanju hrane, apsorpciji nutrijenata, mozgu šalju informacije o našem apetitu, raspoloženju i omogućuju nam dobar san.

Po potrošnji antibiotika, Hrvatska se ubraja u zemlje s potrošnjom antibiotika većom od europskog prosjeka. Preko devedeset posto antibiotika trošimo izvanbolnički na većinom blage, samoograničavajuće bolesti.

LinexForte

Tako stvaramo otpornost na djelovanje antibiotika, uništavamo imunitet, a kao posljedica se često javlja proljev, zatvor, mučnina, gljivične vaginalne infekcije.

Probavne smetnje poput proljeva javljaju se u pet do čak 30 posto slučajeva, ovisno o vrsti antibiotika i duljini terapije. Mogu se javiti odmah, ali i čak dva do osam tjedana nakon prestanka uzimanja antibiotika.

Tijekom uzimanja terapije antibiotika, zato bi trebalo unositi hranu bogatu vlaknima, siromašnu proteinima te obavezno uključiti probiotike.

U Hrvatskoj postoji samo jedan probiotički lijek

Probiotici su zapravo dobre bakterije koje žive u našim crijevima, no kad ih napadnu antibiotici, potrebna im je naša pomoć da opstanu. Zato se uz antibiotike preporuča uzimati proizvod koji će nam pomoći nadomjestiti ubijene dobre bakterije. U Hrvatskoj jedino Linex® Forte ima status OTC lijeka, što znači da je klinički dokazano da pomaže u liječenju proljeva i ostalih probavnih tegoba nastalih zbog poremećaja ravnoteže crijevne mikrobiote.

PROMO
energija i imunitet Linex® Complex

Snaga dolazi iznutra: Aktiviraj svoju energiju i imunitet

Održavanje snažnog i zdravog imunosnog sustava važno je uvijek, no u situaciji u kojoj se nalazimo apsolutni je imperativ

SAZNAJTE VIŠE

Probiotike treba početi uzimati isti dan kad i antibiotike, no nekoliko sati nakon antibiotika, kako ih antibiotik ne bi uništio. S obzirom na to da probiotici sadrže žive mikroorganizme, ne smije ih se uzimati s vrućim napitcima ili alkoholom jer će tako izgubiti svoja korisna svojstva.

Više informacija možete pronaći na linku:

https://www.hr.linex-probio.com/probiotics-and-your-family/your-familys-health-article/probiotics-to-prevent-diarrhea/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button