promo signPROMO ČLANAK

Dodaci prehrani - 27. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Što antibiotici rade našem tijelu?

Antibiotik je definitivno jedan od najboljih čovjekovih izuma. Njegovim otkrićem omogućeno je liječenje brojnih bolesti te je započela nova era u medicini

S obzirom na to da je do danas njegova “slava” splasnula, počeli smo ga uzimati zdravo za gotovo, pa tražimo liječnike da nam daju antibiotik čak i kad nam ne treba, vjerujući da je rješenje za sve.

Srećom, antibiotici se izdaju isključivo na liječnički recept i nijedan savjestan liječnik neće ga olako propisati. Razlog tome je što antibiotici napadaju bakterije, pa ih je nepotrebno uzimati kod npr. gripe koju uzrokuje virus.

Također, antibiotici se dijele na one sa širokim spektrom djelovanja (djeluju na više vrsta bakterija) i one sa užim spektrom (djeluju na manji broj bakterijskih vrsta).

No, čak i kad antibiotike uzimamo iz pravih razloga, njihovo djelovanje nije u potpunosti bezazleno.

Antibiotici utječu na naš imunosni sustav

Naime, antibiotici ne znaju prepoznati koje su bakterije dobre, a koje loše, pa ubijaju i jedne i druge. To je zapravo značajan problem jer je oko 70 posto imunosnog sustava smješteno u našim crijevima, pa zdrava crijevna mikrobiota znači i manje bolesti, uključujući gripu, astmu, prehlade i upale mokraćnih kanala.

Dobre bakterije također pomažu pod kontrolom držati one loše, pomažu u probavljanju hrane, apsorpciji nutrijenata, mozgu šalju informacije o našem apetitu, raspoloženju i omogućuju nam dobar san.

Po potrošnji antibiotika, Hrvatska se ubraja u zemlje s potrošnjom antibiotika većom od europskog prosjeka. Preko devedeset posto antibiotika trošimo izvanbolnički na većinom blage, samoograničavajuće bolesti.

LinexForte

Tako stvaramo otpornost na djelovanje antibiotika, uništavamo imunitet, a kao posljedica se često javlja proljev, zatvor, mučnina, gljivične vaginalne infekcije.

Probavne smetnje poput proljeva javljaju se u pet do čak 30 posto slučajeva, ovisno o vrsti antibiotika i duljini terapije. Mogu se javiti odmah, ali i čak dva do osam tjedana nakon prestanka uzimanja antibiotika.

Tijekom uzimanja terapije antibiotika, zato bi trebalo unositi hranu bogatu vlaknima, siromašnu proteinima te obavezno uključiti probiotike.

U Hrvatskoj postoji samo jedan probiotički lijek

Probiotici su zapravo dobre bakterije koje žive u našim crijevima, no kad ih napadnu antibiotici, potrebna im je naša pomoć da opstanu. Zato se uz antibiotike preporuča uzimati proizvod koji će nam pomoći nadomjestiti ubijene dobre bakterije. U Hrvatskoj jedino Linex® Forte ima status OTC lijeka, što znači da je klinički dokazano da pomaže u liječenju proljeva i ostalih probavnih tegoba nastalih zbog poremećaja ravnoteže crijevne mikrobiote.

Snaga dolazi iznutra: Aktiviraj svoju energiju i imunitet

Održavanje snažnog i zdravog imunosnog sustava važno je uvijek, no u situaciji u kojoj se nalazimo apsolutni je imperativ

SAZNAJTE VIŠE

Probiotike treba početi uzimati isti dan kad i antibiotike, no nekoliko sati nakon antibiotika, kako ih antibiotik ne bi uništio. S obzirom na to da probiotici sadrže žive mikroorganizme, ne smije ih se uzimati s vrućim napitcima ili alkoholom jer će tako izgubiti svoja korisna svojstva.

Više informacija možete pronaći na linku:

https://www.hr.linex-probio.com/probiotics-and-your-family/your-familys-health-article/probiotics-to-prevent-diarrhea/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button