promo signPROMO ČLANAK

Zdrava prehrana - 9. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Autoritet za imunitet: Kako nas mikronutrijenti čuvaju od bolesti

Poznato je da mikronutrijenti mogu pridonijeti očuvanju imuniteta i borbi s bolestima. Možemo ih unijeti kroz zdravu i uravnoteženu prehranu, no postoje i suplementi koji mogu pomoći

Linex Complex mikronutrijenti

Situacija u kojoj se nalazimo natjerala nas je da intenzivno razmišljamo o svome zdravlju. Jedini siguran način da se zaštitimo od koronavirusa jest da se ne zarazimo, i to tako da smanjimo socijalne kontakte i vodimo računa o higijeni ruku i lica. O novom virusu još uvijek ne znamo dovoljno da bismo mogli sa sigurnošću reći koje su metode više ili manje učinkovite za prebolijevanje bolesti koju izaziva. No, o imunosnom sustavu čovjeka već se puno toga zna.

Probiotici i enzimi – prijatelji zdrave probave

Snaga našeg imuniteta – sposobnosti našeg tijela da se štiti od vanjskih ugroza – ovisi o nizu faktora koji uključuju naše navike te bolesti koje smo preboljeli. A nezanemariv utjecaj na imunitet imaju i razni mikronutrijenti koje unosimo u organizam, od vitamina do probiotika.

Vitamini su organske molekule koje naše tijelo ne proizvodi samostalno, a koje su u malim dozama potrebne za pravilno funkcioniranje metabolizma. Različiti vitamini imaju različite učinke na naš organizam, a neki su iznimno korisni za funkcioniranje imunosnog sustava.

Pozitivni učinci vitamina

Pozitivni učinci vitamina C već su dugo dobro poznati i vjerojatno ih ne treba posebno naglašavati. Kada smo bolesni, često posežemo za hranom bogatom vitaminom C jer se naprosto radi o jednom od najpotentnijih prirodnih „boostera“ imunosnog sustava. Hrana bogata ovim vitaminom uključuje citrusno voće te lisnato povrće poput špinata ili kelja.

Drugi vitamin koji je bitan za pravilno funkcioniranje imunosnog sustava je vitamin B6 koji pomaže pri biokemijskim procesima unutar našeg tijela. Kroz prehranu ga možete unijeti konzumacijom ribe poput lososa ili tune te zelenog povrća i slanutka. Važnu ulogu u pravilnom funkcioniranju imunosnog sustava imaju i vitamini D i A, čiji je nedostatak u nekim studijama povezivan sa slabijom sposobnošću tijela da se bori protiv infekcija.

Uravnotežena crijevna mikroflora

I drugi mikronutrijenti mogu pomoći u borbi s bolestima. Na primjer, postoje studije koje sugeriraju da je cink koristan pri borbi s prehladama i problemima unutar respiratornog sustava, a iznimno bitan faktor za pravilno funkcioniranje imuniteta su probiotici, odnosno, dobre bakterije koje nastanjuju naša crijeva.

Znanost kaže da se čak 70% imunosnih procesa odvija unutar probavnog sustava – zato je prilično važno da je crijevna mikroflora uravnotežena i spremna na napade patogena.

Adiva preporučuje: Linex® Complex

Sve ove mikronutrijente možemo unijeti kroz zdravu i uravnoteženu prehranu. No, postoje i suplementi koji mogu pomoći. Na primjer, Linex® Complex je dodatak prehrani koji sadrži žive laktobacile koji osnažuju crijevnu mikrofloru te kombinaciju vitamina i minerala, poput spomenutih vitamina B6 i cinka, koji pomažu normalnu funkciju imunosnog sustava, štite stanice od oksidativnog stresa, smanjuju umor i iscrpljenost te pomažu metabolizmu u stvaranju energije.

Više informacija možete pronaći na linku: https://www.hr.linex-probio.com/products/linex-complex/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button