Koža, kosa i nokti - 27. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ljepota i zdravlje: zašto i kako biste trebali redovito čistiti kistove za šminku

Ako više nismo zadovoljni našim kistovima za nanošenje šminke, najčešće kupujemo nove. No jeste li znali da se kistovi mogu (i trebaju) prati?

kako čistiti kistove za šminku

Možda nikada niste razmišljali o tome da kistovi za šminkanje lako mogu postati utočište za bakterije (klice) koje mogu naštetiti vašoj koži? Na njima se mogu nakupljati ostaci šminke, masnoće i prljavština te tako stvoriti idealno okruženje za razvoj bakterija.

Stoga biste trebali pokušati prati svoje kistove za šminku svakih sedam do deset dana.

Koraci u pravilnom čišćenju kistova za šminku

Pravilno čišćenje kistova za šminku može uvelike pomoći u zaštiti vaše kože od akni, iritacija kože i infekcija.

U nastavku doznajte korake u čišćenju koje biste trebali slijediti.

Oprez! Čuvajte se umjetnih “dezića“, ali i onih iz kućne radinosti

Ispiranje – Ispiranje je prvi korak u čišćenju kistova za šminkanje. Uzmite sve svoje kistove i isperite samo vrhove mlakom tekućom vodom. To će pomoći da se isperu ostaci kozmetičkih proizvoda. Pazite da ne smočite cijelu glavu četkice jer mlaka voda može otopiti ljepilo koje drži dršku i glavu četkice zajedno.

Šamponiranje – Za ovaj korak možete koristiti šampon za takozvano dubinsko čišćenje kose ili blagi šampon. Stavite žlicu bilo kojeg od dva šampona u posudu s mlakom vodom. Izbjegavajte koristiti sapun na četkama jer to može uzrokovati isušivanje dlaka. Nakon što ste pomiješali šampon i vodu, zavrtite vrhove svojih četki u mješavini. Također možete „masirati“ vrhove četke u dlanu kako biste stvorili više pjene.

Drugo ispiranje – Drugi put isperite vrhove kistova tekućom vodom.

Ponavljanje postupka – Pokušajte ponavljati šamponiranje i ispiranje dok ne primijetite da je voda koja teče iz četke postala bistra. To je pokazatelj da na vašim kistovima više nema ostataka šminke.

Iscijedite vodu – Nakon što ste provjerili jesu li čisti, suhim papirnatim ručnicima ocijedite višak vode s kistova.

Osušite kistove – Kad su vam se kistovi malo osušili od stiskanja, položite ih ravno na suhi ručnik. Pazite da im vrhovi vise s ruba — ne da stoje uspravno. Postavljanje četkica uspravno može uzrokovati da voda teče niz dlake i olabavi ljepilo. Kistovi za šminku se obično suše dan ili dva. Također ih možete ostaviti da se osuše preko noći.

Ne brinite ako primijetite da su vam kistovi za šminku kruti nakon čišćenja. Kako biste riješili ovaj problem, nanesite na njih malo regeneratora i isperite vodom. Zatim ih ostavite da se osuše. To može pomoći da kistovi omekšaju.

Čime čistiti kistove za šminku?

Postoji još nekoliko uobičajenih kućanskih proizvoda koje možete koristiti za čišćenje kistova za šminkanje. Neki od njih uključuju:

  • Tekući sapun za suđe može učinkovito ukloniti ostatke kozmetičkih proizvoda koji su se već stvrdnuli. Nanesite malo deterdženta za suđe na spužvu, napravite pjenu i njome obrišite kistove. Isperite kist mlakom vodom, obrišite ga ručnikom i ostavite da se osuši.
  • Kombinacija octa i limuna izvrsno je sredstvo za dezinfekciju. Uvelike pomaže u ubijanju mikroba i ostavlja vaše kistove s ugodnim mirisom nakon čišćenja. Za čišćenje ovom kombinacijom stavite dvije žlice alkoholnog octa u šalicu vruće vode. Operite vrh kista u toj otopini te potom isperite mlakom vodom. Zatim prepolovite limun i prijeđite kistom po njemu kako biste uklonili miris octa. U kombinaciji s limunom odlično može poslužiti i jabučni ocat.
  • Šampon za bebe također odlično čisti kistove za šminku, a nježan je i prema čekinjama. Ulijte kap šampona za bebe u malo mlake vode i promiješajte kistovima za šminkanje. Izmasirajte čekinje prstima, a potom isperite kist vodom i ostavite da se osuši.

Koliko često treba čistiti kistove za šminku?

Učestalost čišćenja kistova za šminku ovisi o vrsti šminke koju koristite. Ako koristite kist za nanošenje tekućih proizvoda ili šminke s tekućim komponentama (poput korektora i pudera), možda ćete ga trebati čistiti češće. Pokušajte prati ovu četku barem jednom tjedno što može biti dovoljno da se riješite ostataka proizvoda. Time također kist ostaje učinkovit.

Što se tiče kistova koje koristite oko očiju, treba ih čistiti svaka dva tjedna. To vrijedi i za kistove koje koristite za nanošenje suhih kozmetičkih proizvoda poput sjenila i olovke za oči.

neseser ciscenje kozmeticka torbica higijena bakterije E. coli stafilokok

Izbjegnite iritacije na licu: vrijeme je za čišćenje kozmetičke torbice

Većina torbica za šminku obiluje bakterijama kao što su E. coli i stafilokok. Vrijeme je da preokrenete svoj neseser...

SAZNAJTE VIŠE

Ne zaboravite obratiti pažnju i na druge stvari poput spužvica koje možda koristite s tekućim proizvodima. Kao i svaka druga spužvica, upijaju vlagu i šminku. Ako je ne održavate čistom, to bi moglo potaknuti rast gljivica i bakterija na vašoj koži. Većina proizvođača šminke proizvodi ih s konzervansima koji sprječavaju da se to dogodi; međutim, ako se šminka nakuplja nekoliko mjeseci, možete dobiti infekciju ako imate, primjerice, ranicu na koži.

Zaključno

Korištenje prljavog kista za šminkanje može izazvati infekcije kože, alergijske reakcije i potaknuti stvaranje akni, što se može spriječiti jednostavnim pranjem kistova s vremena na vrijeme. Izbjegavajte dijeliti kistove za šminkanje s drugim ljudima i često perite one koje koristite. Ako imate kožne reakcije ili infekcije te mislite da bi kist mogao biti uzrok, razmislite o traženju stručne pomoći dermatologa.

Ako primijetite da su vam se kistovi istrošili ili da su izgubili svoj oblik, razmislite o tome da ih bacite i nabavite nove.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button