Koža, kosa i nokti - 18. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Svi smo griješili: Vrijeme je da napokon izaberete pravi puder za ljeto

Nitko ne voli vidjeti nedostatke na licu, a ženama je u širokoj ponudi često pravi izazov izabrati podlogu koja im savršeno pristaje

puder za ljeto

Mineralni puderi posebno su pogodni za korištenje tijekom ljeta, kada svi ostali mogu biti “preteški”. 

Dobro odabran puder djeluje kao najfinije platno na koje ćete nanositi ostatak make upa, skriva sve nesavršenosti, ujednačava ten i omogućava besprijekoran izgled. Da biste ga lakše odabrali, ovisno o stilu života, potrebi ili tipu kože, izdvojili smo neke od najzastupljenijih vrsta pudera na tržištu, kao i neke najnovije hitove.

Za suhu kožu pogodniji je hidratantni tekući puder, za masnu onaj bez ulja koji matira

Poboljšane tonirane kreme

BB, CC, DD i EE. Ono što su nekada bile tonirane kreme danas su, u svojim poboljšanim verzijama, kreme koje se poznaju po inicijalima. BB krema (Beauty Balm) i CC krema (Color Correction) u jednom potezu hidratiziraju, štite od UV zračenja i prikrivaju nedostatke. Najveća razlika među njima je u moći prikrivanja, pa tako CC krema ima poboljšanu teksturu te puno bolje prekriva crvenilo i druge nedostatke. Nijedna od njih ne može se pohvaliti širokom paletom boja, a zbog transparentnih formula uglavnom se dobro stapaju gotovo sa svakom puti. DD krema (Dynamic Do-All ili Daily Defense) spaja hidratantnu kremu, nizak stupanj UV zaštite i moć prikrivanja tekućeg pudera zbog čega pruža još snažnije prikrivanje i kvalitetniju njegu.

Najnovije slovo u abecedi obojenih krema je EE, a znači Even Effect. To je najnaprednija inačica svih navedenih proizvoda. Štiti kožu od UV zraka i svakodnevnih štetnih utjecaja, smanjuje pojavu prištića i depigmentacijskih mrlja te istodobno prekriva nepravilnosti pružajući koži svjež izgled. Ti su proizvodi idealni za žene koje nemaju puno vremena za njegu kože i šminkanje, a žele izgledati lijepo.

Tekući puderi

Težnju za besprijekornim, porculanskim tenom bez ijedne mane mogu zadovoljiti jedino tekući puderi srednje jake ili jake moći prekrivanja. Osim toga, oni imaju prozračnu teksturu, omogućuju dugotrajnu postojanost, dolaze u desecima različitih nijansi, a zahvaljujući različitim formulama pogodni su za sve tipove kože. Te ih karakteristike drže na tronu najtraženijih i najprodavanijih proizvoda za ujednačavanje tena.

>>S godišnjim dobima mijenja se i stil života, a tome bi trebalo prilagoditi i miris jer ljetnoj lepršavosti nikako ne leže teške zimske arome.<<

Pigmenti

Najnoviji proizvodi u kozmetičkom miljeu su pigmenti za posvjetljivanje i potamnjivanje tekućeg pudera. Naime, kada izaberemo pogrešnu nijansu ili kada omiljeni puder trebamo prilagoditi boji tena, ovisno o dobu godine, tada nam pomažu pigmenti. Novost na tržištu su i gusto koncentrirani pigmenti koji vašu omiljenu kremu pretvaraju u BB, CC ili DD proizvod, ovisno o dodanoj koncentraciji. Na taj način možete stvoriti personaliziran proizvod prilagođen vašim potrebama.

Kompaktni puderi

Ova inačica pudera, bez obzira na to je li u prahu ili kamenu, najpraktičnija je vrsta podloge, a uz to je i multifunkcionalna. Može se koristiti kao bazna podloga, kao fiksator tekućeg pudera ili kao sredstvo za matiranje T-zone. To je klasik koji treba naći mjesto u svakoj ženskoj torbi i služi za brzinsko popravljanje šminke jer samo jednim potezom osigurava svježe našminkan izgled. Ovisno o količini proizvoda koji nanesete, omogućuje nježan i prirodan izgled, ali i jače prekrivanje. U kompaktne pudere, zbog sličnosti u pakiranju, možemo svrstati i one kremaste pudere s jastučićima od spužvastih materijala koji služe kao filter jer reguliraju količinu istisnutog pudera ili u nekim slučajevima i kao aplikator.

Mineralni puderi

Volite li prirodnu kozmetiku, za vas je idealan mineralni puder. To je prirodna alternativa sintetičkim puderima iz kojeg su izbačeni svi štetni sastojci. Zbog organskih, mineralnih čestica ova vrsta pudera dopušta koži da diše, a njegovi glavni sastojci, kao što su cinkov oksid i titanijev dioksid, na prirodan način prikrivaju nedostatke i blago štite kožu od UV zračenja. Postoje u tekućoj formuli, ali i kao kompaktni, sa šarolikim izborom nijansi. Posebno su pogodni za korištenje tijekom ljeta, kada ostali puderi mogu biti “preteški”.

Kako odabrati puder?

Prema tipu kože Za suhu kožu pogodniji je hidratantni tekući puder, za masnu onaj bez ulja koji matira, a za kombiniranu kožu bolji je izbor hidratantni od oil free pudera. Kremasti kompaktni puderi sadrže više ulja pa su prikladniji za zrelu i suhu kožu, a kompaktni puder u prahu pogodniji je za miješanu i masnu kožu. Imate li osjetljivu, netolerantnu i aknama sklonu kožu, birajte 100 posto mineralne pudere.

Prema boji – Idealnu boju najlakše ćete otkriti ako u trgovini na kožu između lica i vrata nanesete malu količinu pudera. Ako se na tom “prijelaznom” dijelu puder ne vidi, to je prava nijansa za vas. Po mogućnosti nijansu pudera koju ste nanijeli provjerite na dnevnom svjetlu kako vas umjetna rasvjeta ne bi zavarala.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button