Koža, kosa i nokti - 24. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Hladne ruke i noge: kako ih zagrijati i potaknuti cirkulaciju

S padom temperatura počela je „sezona“ hladnih ruku i stopala, pa zimogrozni vade iz ormara vunenu odjeću i rukavice. No ove godine primijenite cjeloviti pristup problemu

zimogrozni hladne ruke i noge kako potaknuti cirkulaciju

Kada je tijelu hladno, ono svoju snagu i toplinu usmjerava na održavanje i grijanje esencijalnih organa, pa se ruke i stopala, što znaju oni zimogrozni, pretvaraju u male sante leda. Doznajte kako potaknuti cirkulaciju i zagrijati se na holistički način.

Ne dopustite da vas zima uspava: Vježbanjem do boljeg raspoloženja

1. Ugrijte tijelo hladnim tušem

Tuširanje i kupanje u vrućoj vodi mnogo je ugodnije, ali hladnija voda pruža brojne prednosti za zdravlje. Jača imunitet, podiže raspoloženje i energiju, poboljšava cirkulaciju i, ono još važnije – regulira tjelesnu temperaturu. Tuširanje mlakom ili hladnom vodom (oko ili ispod 37) izaziva blagi stres koji navodi tijelo da povisi vlastitu temperaturu što je idealno za osobe čije su ruke i stopala uvijek hladni. Pod mlazom hladne vode dovoljno je ostati barem jednu minutu, a odmah nakon tuširanja se odjenite te se krećite ili lezite u krevet i dobro se pokrijte.

2. Pametno se obucite

Pri izlasku na otvoreno najvažnije je da se odgovarajuće odjenete jer, kako Skandinavci kažu: „Ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća“. Da obuća ne bi blokirala cirkulaciju, odaberite onu koja nije tijesna i birajte visoke čarape mekog ruba koje utopljavaju cijele potkoljenice. Šal, kapa i rukavice su također neizostavni modni dodaci pri niskim temperaturama.

3. Obogatite jelovnik namirnicama koje griju

Osim toplom odjećom, organizam možemo zagrijati iznutra; namirnicama i začinima koji potiču rad metabolizma, što zauzvrat zagrijava tijelo. U to se ubrajaju namirnice koje sadrže visoku količinu složenih ugljikohidrata, poput krumpira, žitarica, leće, batata, mrkve, jabuke, banane i orašastih plodova. A sa zagrijavajućim začinima kao što su papar, crvena ljuta papričica, češnjak ili đumbir možete oplemeniti gotovo svako jelo.

4. Izmasirajte stopala zagrijavajućim uljem

Hladna stopala ne samo da su neugodna, već mogu rezultirati prehladom ili upalom mjehura. Da bismo prevenirali neugodne simptome hladnoće i zagrijali se, iskušajte samomasažu stopala s eteričnim uljem đumbira koje će zagrijati i pokrenuti cijelo tijelo. Odvojite pet grama omiljene kreme za njegu tijela i u nju dobro umiješate dvije do tri kapi eteričnog ulja đumbira, pa dobivenom mješavinom energično izmasirajte čitava stopala, od pete do prstiju, ne zaboravljajući ni na ristove.

5. Vježbajte dok sjedite

Stopala su najhladnija kada predugo sjedimo. Ako možete, kod kuće ili u uredu, izujte obuću pa pod stopalo postavite lopticu za golf ili silikonsku lopticu s “bodljama”. Stopalo na loptici snažno i ritmično valjajte prema naprijed sve do pete i prema natrag do prstiju. Ponovite isto i na drugom stopalu.

6. Budite aktivni i u uredu

Da biste poboljšali cirkulaciju, budite što aktivniji i kada morate dugo sjetiti. Svakih pola sata ili sat vremena, ustanite sa stolca i pokrenite udove, plešite, istegnite se, prohodajte, prošećite uza stepenice… Čak će vas i najlaganija tjelovježba zagrijati. A dok sjedite, podignite noge jer je najniža temperatura na podu.

7. Šećite barem jednom na dan

Šetnja u zimskim uvjetima potiče tijelo da troši više energije, čini organizam otpornijim, potiče cirkulaciju i poboljšava koncentraciju. Stoga izdvojite barem sat vremena na dan za brzi hod – po mogućnosti u prirodi!

Zimski jelovnik zimski recepti 1

Zdravi zimski recepti: Uvrstite ih u vaš zimski jelovnik

Iako nam se zimski jelovnik i ponuda namirnica isprva čine puno siromašnijima od ljetnog, i zdravi zimski recepti sadrže...

SAZNAJTE VIŠE

8. Posjetite saunu

U sauni se temperatura kože podiže za desetak, a unutrašnjosti tijela za jedan stupanj Celzijusa. Naizmjeničnim prelaskom iz vrućeg u hladno ne samo da se potiče cirkulacija, već se srce bolje opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima, a tijelo se čisti od toksina. Tako ćete ovim zagrijavajućim, parnim tretmanom revitalizirati čitav organizam.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button