Rekreacija i fitness - 23. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Lejla Dizdarević Brković dipl. prof. kineziologije, univ. spec. oec. organizacije i menadžmenta i Dario Terzić, mag. kineziologije, ADIVA Plus sadržaj

Tjelovježba na svježem zraku: zašto je važna i zimi

U zimskim mjesecima, a posebice u ovo vrijeme pandemije, fizička aktivnost je izuzetno važna. Hladnoća pritom nije prepreka da potrčite na svježem zraku te tako ojačate imunitet

tjelovjezba na otvorenom vjezbanje sport

Pandemija novog koronavirusa, odnosno bolesti COVID-19, uzrokovala je neviđenu blokadu u cijelom svijetu, posebice u ovim zimskim mjesecima. Tako su se, uz zatvaranje brojnih objekata, zatvorili i fitness centri. Ova epidemiološka mjera ima nekoliko utjecaja na društvo. A osobito na naše tjelesno i mentalno zdravlje. Istraživanja pokazuju da su dulja trajanja karantene povezana s lošijim mentalnim zdravljem, posebno posttraumatskim simptomima stresa što može dovesti do straha, tjeskobe i depresije. Očekuje se da bi ljudi u izolaciji kod kuće mogli povećati svoju tjelesnu neaktivnost kroz sjedilački način života jer većinu vremena provode ispred računala zbog posla ili u slobodno vrijeme ispred TV ekrana ili s mobitelom u ruci.

Redovito vježbanje čini čuda za mentalno zdravlje

Za bolje zdravlje i snažan imunitet

Znamo da je tjelesna neaktivnost javnozdravstveno pitanje te da svaka treća odrasla osoba i četiri od pet adolescenata širom svijeta ne postižu preporučenu količinu i kvalitetu tjelesne aktivnosti. Stoga upravo sada treba posebno upozoriti na potrebu redovitog bavljenja tjelesnom aktivnošću zbog svih benefita koje nam pruža. Vježbanje te, općenito, tjelesna aktivnost, može spriječiti ili pak pomoći u brojnim kroničnim stanjima. A vježbanje također pojačava imunološku funkciju što je posebno važno tijekom ove pandemije.

Redovitim vježbanjem povećavamo protok krvi te se imune stanice kreću po tijelu, povećavajući njegovu sposobnost da se bori protiv bakterija i virusa. Rezultat može biti smanjenje broja infekcija, ali i skraćivanje trajanja simptoma u slučaju da se razbolite. Zbog toga je u trenutnoj situaciji vrlo važno da ostanete aktivni i, ako niste do sada, idealno je vrijeme da počnete provoditi treninge na otvorenome. Osim samog benefita tjelovježbe tu su i brojne koristi boravka na svježem zraku.

Preporuke za trčanje u hladno doba godine

Ako se pitate s čime krenuti, svakako preporučujemo trčanje kao jedan od najpristupačnijih oblika tjelovježbe koji, uz održanje dobre kondicije, pozitivno utječe i na psihičko zdravlje te smanjuje razinu stresa.

  • Izbor tenisica. Za trčanje vam nije potrebno puno dodatnih rekvizita, ali morat ćete uložiti u kvalitetan par tenisica te kvalitetnu odjeću primjerenu za hladnije vrijeme. Kada birate tenisice za trčanje, bilo bi poželjno otići u specijaliziranu trgovinu gdje će vam osoblje pomoći izabrati tenisice temeljem skeniranja vašeg stopala. Nije svaka tenisica primjerena za svaku vrstu stopala, a osim toga valjalo bi uzeti u obzir i teren po kojem ćete provoditi vaše treninge. Ako je podloga betonska ili utabana zemlja poput nasipa, potplat na tenisici mora biti ravan a ripne Ako želite trčati po šumovitim i brdovitim terenima, bitno je da tenisica ima izražene ripne zbog boljeg prianjanja na podlogu te manje mogućnosti proklizavanja. Ništa manja bitna stavka je i veličina tenisica. Trkačka tenisica mora biti veća minimalno 5 mm od vaše standardne veličine što je, otprilike, za broj veće. Razlog tomu je nabijanje prstiju u prednji dio tenisice pri trčanju nizbrdo.
  • Odjeća. S obzirom na hladnije vrijeme, odjeća igra ključnu ulogu u treningu na otvorenome. Fokusirajte se na kvalitetne materijale koji uklanjaju znoj s vašeg tijela. U tom slučaju pokušajte izbjeći pamuk jer će vas takav materijal dodatno hladiti kada se počnete znojiti. Majica, u kombinaciji s vodom i vjetronepropusnom jaknom poput popularnog „šuškavca“, bit će idealno rješenje.
  • Kapa i rukavice. Obavezno si osigurajte toplu kapu i rukavice te si prekrijte, ako je potrebno, dijelove lica, jer su ti dijelovi tijela pojačano izloženi hladnoći pri treniranju na otvorenome.
vježbanje, rekreacija, forma

Super je što vježbate, ali baš zato ne smijete zanemariti vitamine C i B

Prehrana je sportašima bila i ostala, na prvom mjestu. To se osobito očituje na primjeru vitamina C i B...

SAZNAJTE VIŠE

Na kraju treninga, obavezno se presvucite u suhu odjeću. Gdje god da trenirali, pridržavajte se epidemioloških mjera i gledajte na aktivnost kao na način jačanja vašeg imuniteta jer ona to i jest. Nemojte dopustiti da vas hladnoća obeshrabri i sjetite se što kažu Norvežani: ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button