Rekreacija i fitness - 20. rujna 2022.
AUTOR ČLANKA - Božidar Perić, dr.med., spec. interne medicine, subspec. endokrinologije i dijabetologije, Poliklinika Perić – Staničić, ADIVA Plus sadržaj

Druga strana sporta: poremećaji spolnih hormona

U kontekstu bavljenja profesionalnim sportom, zdravlje i nije uvijek na najvišim ljestvicama prioriteta u odnosu na neke druge vrijednosti poput slave, želje za dokazivanjem, novca… Što se događa s hormonima kod sportaša?

poremećaj spolnih hormona-doping

Nedvojbeno je znanstveno i kroz svakodnevni život jasno da je redovita tjelesna aktivnost esencija našeg zdravlja. Mogućnosti po pitanju izbora sporta i intenziteta aktivnosti su mnogobrojne. Redovito bavljenje sportom ima višestruke zaštitne učinke na zdravlje srca i krvnih žila, povoljno djeluje na hormonalnu ravnotežu, ima jako dobar učinak i na naše metalno zdravlje… Kvaliteta života je poboljšana te se osjećamo bolje i zdravije.

Kada i zašto se određuje razina spolnih hormona u tijelu?

No, je li baš uvijek tako, odnosno postoje li i negativni učinci bavljenja sportom? Iako je to pitanje dosta široko, za početak krenimo od motiva zbog kojih se ljudi priklanjaju sportu. Većina želi poboljšati svoje zdravlje, smršavjeti, osjećati se bolje… No ponekad ima i nekih drugih motiva poput nerealnog povećanja vlastite mišićne mase; u tom slučaju se, osim prekomjernog vježbanja, nerijetko troše i steroidna te anabolička sredstava.

Općenito, u kontekstu bavljenja profesionalnim sportom, zdravlje i nije  uvijek na najvišim ljestvicama prioriteta u odnosu na neke druge vrijednosti poput slave, želje za dokazivanjem, financijskih interesa, utjecaja sponzora, menadžera i drugih zainteresiranih strana.

O spolnim hormonima

Prije nego što se dotakne tema utjecaja sporta na spolne hormone sportašica i sportaša, potrebno je ukratko objasniti koji su to hormoni te koja je njihova uloga u organizmu.

Spolni hormoni, kao kemijski glasnici, putuju do ciljnih organa i tkiva te utječu na brojne procese u tijelu poput metabolizma, rasta, razvoja, spolnu diferencijaciju, reprodukciju, raspoloženje, a sve više znanstvenih dokaza upućuje na kardioprotektivne učinke spolnih hormona.

Proizvodnja i lučenje spolnih hormona odvija se pod nadzorom gonadotropina, odnosno folikulostimulacijskog hormona (FSH) i luteinizacijskog hormona (LH), koje luči prednji režanj hipofize (adenohipofiza). To je lučenje pod nadzorom hipotalamusa koji luči gonadoliberin, tj. hormon koji oslobađa spolne hormone (eng. GnRH, gonadotropin releasing hormone). Pod utjecajem gonadotropina, kod žena se u jajnicima luče estrogen, prvenstveno estradiol i progesteron. Kod muškaraca se po istoj osovini u testisima stvaraju i luče androgeni, a jedan od glavnih predstavnika je testosteron.

Što se, dakle, događa sa spolnim hormonima kod žena i muškaraca koji se intenzivno bave sportom?

Najčešći poremećaji kod žena

Među najčešće poremećaje ravnoteže spolnih hormona kod žena ubraja se širok spektar kliničkih simptoma i znakova u okviru sindroma policističnih jajnika.

Kod pretjeranih tjelesnih napora nerijetko dolazi do višekratnih izostanaka menstruacije, nekad i do potpunog prestanka menstruacija. Klinički entitet koji dovodi do ovakvih odstupanja u ravnoteži spolnih hormona označava se sindromom prekomjernog treninga. Nadalje, javljaju se tegobe poput pojačanog opadanja kose, dlakavosti, akni i neplodnosti. S obzirom na to da spolne hormone ne možemo ni funkcionalno, a ni na koji drugi način odvojiti od ostatka endokrinog sustava, nerijetko se javljaju i tegobe poput kroničnog umora, nesanice, razdražljivosti, poremećaja metabolizma ugljikohidrata, praćeno oscilacijama i/ili porastom na tjelesnoj težini.

Poremećaji funkcije muških spolnih žlijezda

Uvjerljivo najrasprostranjeniji uzrok neodgovarajuće funkcije testisa je jatrogene naravi, odnosno rezultat zlouporabe različitih oblika anaboličkih steroida. Želja za neproporcionalnom izgradnjom vlastite mišićne mase, a kroz primjenu sintetskih hormona, dovodi do poremećaja osovine hipofiza – spolne žlijezde. Mehanizmom negativne povratne sprege dolazi do supresije stvaranja i lučenja gonadotropina, što dalje onemogućava stvaranje vlastitih androgena.

Kratkoročne smetnje u sklopu zlouporabe anaboličkih steroida primarno nastaju nakon prestanka njihova uzimanja, a tegobe se kreću od promjena raspoloženja, kroničnog umora, nemira, gubitka apetita, nesanice do smanjenja libida. Nerijetki su slučajevi razvoja ovisnosti koja, u težim slučajevima simptoma ustezanja, može dovesti i do suicidalnih nakana.

Dugoročniji zdravstveni rizici zlouporabe anabolika su kardiovaskularne bolesti (srčani i moždani udar), tromboembolijske bolesti, karcinom jetre, iznenadna srčana smrt.

sportaši i doping

Lijekovi koje profesionalni sportaši ne smiju uzimati

Zlouporaba lijekova, odnosno doping, osim što je neetična, sportaša izlaže rizicima od zdravstvenih tegoba, a može biti i opasna...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Poremećaji u ravnoteži spolnih hormona mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih teškoća. Koliko god bi sport trebao biti poželjan dio naše svakodnevice, treba obratiti pažnju na neke sastavnice bavljenja sportom koje ga čine, u neku ruku, i rizičnim.

Osnovni motiv bavljenja sportom trebao bi biti poboljšanje općeg zdravlja i kvalitete života, uz izbjegavanje nekih pojava poput pretjerane tjelesne aktivnosti i zlouporabe anaboličkih steroida. Štoviše, namjerne i nenamjerne greške u treningu, mogu dovesti do niza kratkoročnih i dugoročnih posljedica po vlastito zdravlje, uključivo i preranu smrt.

Dodatne stručne savjete potražite u Poliklinici Perić-Staničić

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button