Srce i krvne žile - 2. svibnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Spriječite ponovni srčani i moždani udar i uživajte u najboljim godinama

Oboružajte se informacijama i spriječite ponavljanje srčanog ili moždanog udara. Doznajte kako smanjiti rizik i očuvajte dobro zdravlje uz stručni savjet ADIVA ljekarnika

spriječite srčani i moždani udar

Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok bolesti i smrti u većini zapadnih zemalja, pa tako i u Hrvatskoj. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od tih bolesti u našoj zemlji umire svaka druga osoba.

Kardiovaskularne bolesti su sve bolesti srca i krvnih žila, a najčešće su to koronarna srčana bolest (npr. srčani udar) i cerebrovaskularna bolest (npr. moždani udar). Te su bolesti najvećim dijelom posljedica ateroskleroze.

Što sve povećava rizik?

  • Dob i spol: Rizik nastanka bolesti povećava se s godinama. Tako kod muškaraca raste nakon 45. godine, a kod žena nakon 55. godine. Bolesti su nešto češće kod muškaraca u odnosu na žene.
  • Naslijeđe: Rizik je nešto veći kod onih osoba čiji su roditelji bolovali od kardiovaskularnih bolesti.
  • Loše životne navike: Pušenje, nedovoljna tjelesna aktivnost, debljina, nepravilna prehrana te povećan unos alkohola znatno povećavaju rizik nastanka bolesti, kao i izloženost stresu.
  • Neke druge bolesti: Rizik povećavaju i neke druge bolesti, posebnopovišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi i kolesterol te šećerna bolest.

Što je ateroskleroza?

Ateroskleroza je suženje krvne žile zbog zadebljanja njezine stijenke s ateromom, odnosno plakom. On nastaje uglavnom zbog nakupljanja masti, mrtvih stanica i kalcija, a na tome mjestu stijenka krvne žile postaje stanjena, kruta i neelastična.

Zbog plaka je smanjen protok krvi kroz žilu, a zbog promjene strukture stijenke žile dolazi do njezina oštećenja, pa čak i puknuća, što dovodi do stradavanja srca, mozga, bubrega i udova. Kad strada veća krvna žila, dolazi do izljeva krvi te stvaranja ugrušaka u krvi koji mogu prekinuti cirkulaciju, što zovemo tromboza, odnosno embolija ako ode na neko drugo mjesto u tijelu.

Acetilsalicilna kiselina propisuje se bolesnicima koji su preboljeli srčani ili moždani udar za prevenciju ponovna nastanka bolesti, ali i onima koji imaju visok rizik od obolijevanja

Uvedite zdrave navike

Promjenom načina života moguće je znatno utjecati na pojavu kardiovaskularnih bolesti, ali i na ishod liječenja kad se bolest pojavi, što dovodi do smanjenja prijevremene smrti ili invalidnosti koja nastaje kao posljedica tih bolesti. Prestanak pušenja, uravnotežena raznovrsna prehrana i redovita tjelesna aktivnost temelj su zdravih navika.

Dakle, osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti ili su preboljele srčani ili moždani udar svakako trebaju uvesti pravilnu prehranu i njima prilagođenu tjelesnu aktivnost.

Važni savjeti

  • Redovito odlazite na preglede: Kod osoba s povećanim rizikom od nastanka bolesti nužno je rano otkrivanje bolesti redovitim liječničkim pregledima na kojima će im se kontrolirati krvni tlak, razina masnoće i šećera u krvi, izmjeriti opseg struka i tjelesna težina te odrediti indeks tjelesne mase. Te vrijednosti ukazuju kojem je riziku pacijent izložen.
  • Slijedite upute stručnjaka: Bolesnicima se propisuje trajna terapija lijekovima, ovisno o bolesti, koju treba uzimati vrlo odgovorno prema uputi liječnika i ljekarnika. Kako doze i kombinacije lijekova ovise o stanju samog organizma i stadiju bolesti, što se s vremenom mijenja, potrebna je redovita liječnička kontrola propisanih lijekova i njihova uzimanja.
  • Acetilsalicilna kiselina: Liječnik većini takvih bolesnika može propisati i primjenu acetilsalicilne kiseline, skraćeno ASK. ASK sprečava nakupljanje trombocita koji se pak mogu nagomilati na ateromima ili stvoriti ugruške te tako dodatno smanjiti volumen krvne žile. Zbog toga se ASK ubraja u antitrombocitne lijekove. ASK time posredno štiti krvne žile, a zapravo smanjuje rizik nastanka srčanog ili moždanog udara. Propisuje se bolesnicima koji su preboljeli srčani ili moždani udar radi prevencije ponovna nastanaka bolesti, ali i nekim bolesnicima koji imaju visok rizik od nastanka bolesti. Uzimanje acetilsalicilne kiseline u dozi 75 – 100 mg na dan propisuje se obično tijekom duljeg razdoblja.

Potražite stručni savjet ADIVA ljekarnika

Do 31. svibnja u programu savjetovanja o poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sustava sudjeluju ADIVA ljekarne diljem Hrvatske. ADIVA ljekarne prepoznatljivo su označene. Na vratima ili u izlogu ljekarne istaknut je plakat kampanje „Spriječite ponovni srčani i moždani udar“.

Potražite na našem lokatoru  vama najbližu ADIVA ljekarnu u kojoj možete dobiti stručni savjet o zbrinjavanju gljivičnih infekcija.

Savjetodavna kampanja “Spriječite ponovni srčani i moždani udar” provodi se u suradnji s tvrtkom Belupo i brandom ASKA pro.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button