Odnosi i veze - 16. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Prevara bez seksualnog odnosa: emocionalno varanje i kako se zaštititi

Emocionalno varanje najčešće počinje nevino kao prijateljstvo. No kada osoba uloži značajnu emocionalnu energiju i vrijeme u bliski prijateljski odnos izvan svojeg braka, prijateljstvo postaje prijetnja bračnom odnosu

emocionalno varanje

Emocionalno varanje nastaje u situaciji kada smo emocionalno bliski s nekim tko nije naš romantični partner ili supružnik, a da se pri tome nužno ne uspostavlja seksualni odnos s drugim. Kada nas netko emocionalno vara, on to najčešće skriva od nas te se ponekad služi i prevarom kako bi zatajio svoj emocionalni odnos s drugom osobom.

Emocionalno varanje najčešće počinje nevino kao prijateljstvo. No kada osoba uloži značajnu emocionalnu energiju i vrijeme u bliski prijateljski odnos izvan svojeg braka ili romantične veze, moguće je da prijateljstvo preraste u dublju emocionalnu povezanost koja postaje prijetnja intimnosti koju osoba ima sa svojim romantičnim partnerom.

Faze ljubavne veze i kako njegovati ljubav

Dok neki misle da dublja emocionalna veza s drugom osobom izvan braka ne može ozbiljnije nauditi partnerima jer ne uključuje seksualni odnos, stručnjaci za međuljudske veze ipak je smatraju oblikom  varanja partnera. Emocionalne veze s drugima mogu funkcionirati kao izlazna strategija jer na koncu konca mogu dovesti do emocionalne i seksualne nevjere. Prema nekim stručnjacima, najbolnija posljedica partnerova emocionalnog „preljuba“ je osjećaj da vas je netko obmanuo, izdao, kao i spoznaja da vam je partner cijelo vrijeme lagao.

Što je emocionalno varanje?

To je pojava kada neka osoba ulaže više svoje emocionalne energije izvan braka, nego u odnos sa svojim partnerom. Kod emocionalnog varanja partner se osjeća bliskijim s nekom drugom osobom izvan braka, zbog čega može doći do povećane seksualne tenzije ili kemije.

Ako mislite da je emocionalna energija vašeg supružnika „potonula“ ili da svoje najintimnije misli i osjećaje dijeli s nekim drugim, a ne s vama, moguće je da je došlo do razvoja emocionalne veze izvan braka.

Emocionalno varanje nasuprot platonskom prijateljstvu

Iako vam se možda čine sličnim, emocionalno varanje i platonsko prijateljstvo razlikuju se jedno od drugog. Platonsko prijateljstvo, naime, može prerasti u dublju emocionalnu vezu ako dijeljenje intimnih informacija između vas i vašeg prijatelja/ice prijeđe granicu koju ste zacrtali sa svojim romantičnim partnerom. Emocionalno varanje može se usporediti s otvaranjem vrata koja bi trebala ostati zatvorena.

Jedna od razlika između bliskog platonskog prijateljstva i emocionalnog varanja jest i ta da se kod emocionalnog varanja umanjuje značaj dijeljenja intimnih informacija ili ih se čak krije od romantičnog partnera ili supružnika. Još jedna važna razlika sastoji se u tome da kod emocionalnog varanja često dolazi i do seksualne privlačnosti. Ponekad je to privlačenje prepoznato, a ponekad nije.

Emocionalno varanje nasuprot “mikro-varanju”

Klinička psihologinja Sabrina Romanoff, definira „mikro-varanje“ kao niz „malih postupaka u ponašanju koje prelazi granicu primjerenosti u odnosu s nekim tko nije naš ljubavni partner.“

Prema njenom mišljenju: „Riječ je o stvarima koje, kada ih gledamo izolirano, ne bismo okarakterizirali kao nevjeru, no ipak predstavljaju narušavanje povjerenja između romantičnih partnera. Kada se gledaju skupno, svi ti postupci mogu se promatrati kao korak prema prevari partnera u budućnosti“.

Kod „mikro-varanja“ možete se prepustiti ponašanjima koja ne moraju nužno tražiti reciprocitet drugoga, niti emocionalno povezivanje (kao npr. kod lajkanja nečijih postova na društvenim mrežama ili čestog posjećivanja nečijeg društvenog profila).

Emocionalno varanje, s druge strane, uključuje više emocionalnog ulaganja od „mikro-varanja“ te su kod njega u razmjenu uključene obje strane. Kako kaže dr. Romanoff, kod emocionalnog varanja „osjećat ćete mentalnu fiksaciju na drugu osobu“.

Upozoravajući znakovi emocionalnog varanja

Emocionalno varanje razvija se tijekom vremena u sve progresivnije i dublje emocionalno povezivanje i intimnost. Iako može nastati postupno i bez namjere, postoji nekoliko upozoravajućih znakova koji upućuju da je vaše blisko prijateljstvo možda preraslo u ozbiljniju emocionalnu vezu.

Ti su znakovi sljedeći:

 • iščekivanje trenutka kada ćete biti u kontaktu ili komunikaciji s prijateljem/icom,
 • vjerovanje da vas prijatelj/ica razumije bolje od supružnika,
 • smanjivanje vremena provedenog sa supružnikom,
 • davanje prijatelju/ici osobnih poklona,
 • skrivanje prijateljstva od vašeg supružnika/partnera,
 • gubitak interesa za intimnost s vašim partnerom,
 • maštanje o vašem prijatelju/ici,
 • dijeljenje misli, osjećaja i problema s prijateljem umjesto sa supružnikom,
 • odgovaranje na optužbe o emocionalnom varanju izlikom „mi smo samo prijatelji“,
 • distanciranje od supružnika.

Pitanja koja si trebate postaviti ako ste možda podlegli emocionalnom varanju

Ako ste u bliskom prijateljstvu s nekim za kojeg mislite da ste ostvarili dublju emocionalnu vezu, pa čak i emocionalno varanje, postavite si sljedećih nekoliko pitanja:

 • Osjećate li stalnu netrpeljivost ili konflikt u vašem braku?
 • Osjećate li se emocionalno distancirani od vašeg supružnika?
 • Je li razgovor sa supružnikom postao težak?
 • Dijelite li više informacija s prijateljem/icom nego s vašim supružnikom?
 • Mislite li da vas prijatelj/ica razumje više od supružnika?
 • Privlači li vas seksualno prijatelji/ica?
 • Je li fraza „mi smo samo prijatelji“ vaš izgovor za blisko prijateljstvo?
 • Zna li vaš supružnik za prijateljstvo ili dubinu odnosa koji ste razvili izvan braka?
 • Jeste li uzbuđeniji kada ste s vašim prijateljem/icom, nego s vašim supružnikom?
 • Kada pričate s vašim supružnikom o svakodnevnim događajima, izbjegavate li razgovarati o vašim susretima i razgovorima s vašim prijateljem?

Prepoznajte znakove moguće emocionalne prevare

Ako ste pak u obrnutoj situaciji, tj. mislite li da vas vaš romantični partner emocionalno vara, savjetujemo vam da obratite pozornost na sljedeće znakove:

 • vaš supružnik se povlači od vas ili vas često kritizira,
 • djeluje kao da nešto skriva, sklanja mobitel od vas ili spušta zaslon računala kada se nađete u blizini,
 • vaš se supružnik iznenada zainteresira za neki hobi ili tehnologiju koje mu prije nisu bile područje interesa,
 • uvijek pronalazi ekstra vrijeme za rad na “projektima” svojeg prijatelja/ice,
 • često spominje svojeg prijatelja/icu. Čini vam se da prečesto slušate o njegovim/njenim mišljenjima, a da se vaše sve manje i manje uvažava. Ili možda sumnjate da se vaš supružnik s nekim druži a da to taji od vas,
 • vaše vam „šesto čulo“ govori da se nešto zbiva. Iako inače niste sumnjičavi ili ljubomorni, nešto vam je sumnjivo u ponašanju vašeg partnera,
 • ako pokušate bilo što od navedenog prodiskutirati s vašim supružnikom, nailazite na defenzivnost ili vam se prigovara da ste prevršili mjeru.

Kako zaštititi brak od emocionalnog varanja?

Postoje različiti pristupi kako zaštititi odnos s partnerom od opasnosti emocionalnog varanja, a neke od tih pristupa možemo smatrati i kontroverznim.

Tako, primjerice, u svojoj knjizi „Emotional Infidelity: How to Affair-Proof Your Marriage and 10 Other Secrets to a Great Relationship“, M. Gary Neuman, bračni savjetnik i autor brojnih bestselera, predlaže ograničavanje naših odnosa s drugima, pa čak i ograničavanje naših prijateljstava. On posebice preporučuje izolaciju tj. izbjegavanje prijateljstva s pripadnicima suprotnog spola. U stvari, ovaj savjetnik za međuljudske odnose ide toliko daleko da ograničavanje odnosa s drugima smatra „najvažnijom stvari koju možete učiniti za očuvanje vašeg braka”.

No drugi psiholozi i bračni savjetnici misle da je takav pristup suviše problematičan. Takav pristup ne samo da ne adresira skrivenu motivaciju koja je u podlozi nečije potrage za emocionalnom intimnosti izvan braka, nego stvara osjećaj izolacije za ljude koji su u braku ili u romantičnim vezama. Prijateljstva i društvena podrška važni su za naš psihološki boljitak, a to što ih imamo ne mora nužno značiti da su prijetnja našem primarnom odnosu u braku.

Prava istina je u tome da oba partnera trebaju zajednički njegovati svoj ljubavni odnos i time ga zaštititi od eventualnog emocionalnog varanja. To će reći da se brak ili romantični odnos najbolje čuvaju kada oba partnera nastoje izgraditi odnos prijateljstva i povjerenja. Za izgradnju takvog odnosa mogu vam pomoći tjedni izlasci van ili vrijeme rezervirano za otvoren razgovor među supružnicima.

bracni savjetnik i terapeut

Kada veza puca: Je li vrijeme da posjetite bračnog savjetnika?

Zajednički život nosi izazove. Ipak, nisu svi nesavladivi a nekad vrijedi potražiti i mišljenje bračnog savjetnika. Koji su signali...

SAZNAJTE VIŠE

Uz ova dva savjeta, isprobajte i sljedeće metode koje će poboljšati vašu emocionalnu bliskost i povjerenje s bračnim partnerom:

 • budite podrška jedno drugome u braku,
 • komunicirajte na svakodnevnoj osnovi o svemu što vas povezuje – od praktičnih stvari i planova do predstojećih događaja ili osobnih emocija,
 • uživajte u povremenim zajedničkim izlascima i zabavnom provođenju zajedničkih trenutaka,
 • naučite kako možete izraziti svoje mišljenje i sudjelovati u zdravoj raspravi s partnerom,
 • brzo i iskreno ispravite svoje pogreške, ispričajte se za krive postupke,
 • pokažite znakove poštovanja jedno drugome.

U zaključku možemo dodati da je samo zajedničkim razumijevanjem među supružnicima ili romantičnim partnerima moguće otkloniti prijetnju udaljavanja i opasnost od eventualnog emocionalnog varanja u vezi.

Korišten izvor: https://www.verywellmind.com/emotional-affairs-and-infidelity-2303091#toc-what-is-emotional-cheating

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button