ADIVA Plus sadržaj - 11. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Filip Kolenko, dr. med. dent., Poliklinika IMED, ADIVA Plus sadržaj

Zašto nastaju mrlje u usnoj šupljini

Pigmentirane promjene usne šupljine brojne su i raznolike, a dovode do promjene boje tkiva. Mogu zahvatiti bilo koji dio sluznice usne šupljine i vrlo su česte

mrlje u usnoj supljini

Gotovo da nema sistemske bolesti koja se ne očituje na zdravlju usne šupljine. Doista, usna šupljina je ogledalo zdravlja.

Čimbenici koji uzrokuju nastanak pigmentacija mogu biti vanjski i unutarnji.

Amalgamska i grafitna tetovaža

Amalgamska tetovaža je sivo-crne boje i može se naći u blizini zuba s amalgamskim ispunom. Nastaje slučajnom implantacijom amalgama u meko tkivo uslijed ozljede sluznice tijekom izrade amalgamskog ispuna. Također, može nastati kao posljedica trajnoga dodira amalgama s gingivom ili prilikom vađenja zuba s amalgamskim ispunom.

Njega usne šupljine: Što kada imam afte ili mi krvare desni?

Grafitna tetovaža uzrokovana je traumatskom implantacijom grafita iz olovke te se najčešće pojavljuje na nepcu.

Pušačka melanoza

U pušača cigareta se može vidjeti pušačka melanoza, odnosno mrljaste lezije smeđe boje. Kao obrambeni mehanizam na komponente duhana, dolazi do prekomjerne proizvodnje melanina. Češće se pojavljuje u žena, osobito na gingivi i papilama prednje regije usne šupljine. Promjene nestaju s prestankom pušenja.

Lijekovi

Pigmentacije sluznice usne šupljine mogu izazvati i brojni lijekovi. Klinički se takve pigmentacije mogu očitovati kao mrlje plave, smeđe, sive ili crne boje koje se mogu povećavati.

Predstavnik lijekova koji mogu uzrokovati pigmentacije je minociklin, tetraciklin koji se primjenjuje u liječenju brojnih dermatoloških bolesti. Pigment zaostaje dugo vremena nakon prestanka uzimanja lijeka.

Endogeni pigmenti

Endogeni pigmenti koji mogu uzrokovati pigmentacije na oralnoj sluznici su hemoglobin, hemosiderin i melanin.

Hemoglobin nalazimo u eritrocitima i daje sluznici crvenu ili plavu boju. Hemosiderin daje leziji smeđu boju. Melanin je pigment kojeg stvaraju melanociti te pruža zaštitu od štetnog djelovanja sunčeva zračenja. Do prekomjerne proizvodnje melanina dolazi uslijed povećanog izlaganja suncu, djelovanja nekih lijekova te pojačane sinteze adrenokortikotropnog hormona hipofize.

Pripadnost rasi

Najučestaliji uzrok pigmentacija sluznice je pripadnost rasi ili tamnija put. Tako se fiziološka pigmentacija uobičajeno viđa u crnaca, Azijata i tamnoputih bijelaca. Obično se razvija u djetinjstvu.

Ozljede i bolesti

Promjena boje sluznice može nastati uslijed hematoma kao posljedice traume. Ona dovodi do taloženja hemosiderina što daje plavkasto crnu diskoloraciju. Boja varira od crvene preko plave do ljubičaste, ovisno o starosti lezije. Pojavljuju se na područjima dostupnim traumi kao što su sluznica obraza, bočna površina jezika, usne i spoj tvrdog i mekog nepca. Lezije prolaze tijekom dva tjedna.

Petehije su kapilarna krvarenja, najčešće ograničene na meko nepce. Obično nastaju zbog pritiska mekoga nepca stražnjim dijelom jezika te pri virusnom ili alergijskom faringitisu ili kao posljedica traume.

Hemokromatoza podrazumijeva odlaganje hemosiderina u brojne organe i tkiva. Posljedica je niza različitih bolesti. Na sluznici usne šupljine pojavljuju se mrlje smeđe do sive boje, obično na nepcu i gingivi. Pigmentacije nastaju kao posljedica odlaganja željeza u podsluznicu.

Melanotičke makule, madeži i primarni maligni melanom

Melanotičke makule dobroćudne su, pigmentirane promjene na sluznici ovalnoga ili nepravilnoga oblika. Smeđe su ili crne boje. Nastaju zbog povećane sinteze melanina. Najčešće se pojavljuju na gingivi, nepcu i obraznoj sluznici.

geografski jezik

Ružno izgleda, no nije opasan: što je to geografski jezik?

Promjene na jeziku koje izgledaju poput geografske karte, mnoge može uznemiriti i prestrašiti. No ova pojava uglavnom je posve...

SAZNAJTE VIŠE

Madeži nastaju kao posljedica dobroćudne proliferacije melanocita. Obično su smeđi, oblika mrlje ili čvorića, okrugloga ili ovalnoga oblika. Nalazimo ih najčešće na nepcu i gingivi, ali mogu se naći i na sluznici obraza te usnicama.

Primarni maligni melanom oralne sluznice javlja se vrlo rijetko.

Hemangiom

Hemangiom je krvožilna lezija koja se pojavljuje u djetinjstvu. Nastaje proliferacijom krvnih žila. Nalazimo ga u novorođenčadi, češće u djevojčica. Najčešće se nalazi na koži, vlasištu i unutar vezivnoga tkiva sluznica. Većina hemangioma spontano se povlači nakon puberteta. Hemangiomi su uglavnom čvorasti i izdignuti. Nalaze se uglavnom na jeziku i plavkasto-crvene su boje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button