Obiteljsko zdravlje - 24. ožujka 2022.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Ružno izgleda, no nije opasan: što je to geografski jezik?

Pojava promjena na jeziku koje izgledaju poput geografske karte, mnoge može uznemiriti i prestrašiti. No ova pojava uglavnom je posve bezopasna te ne traži kompliciranu dijagnostiku

geografski jezik

Geografski jezik je upalni bezopasni poremećaj koji se obično pojavljuje na vrhu i na bočnim stranama jezika.

Jezik je inače prekriven sitnim, ružičasto-bijelim kvržicama (papilama), koje su zapravo kratke, fine izbočine nalik dlakama. Kod geografskog jezika, mrlje na površini jezika nemaju papile i izgledaju kao glatki, crveni „otoci“, često s blago podignutim rubovima. S obzirom na to da te mrlje jeziku daju izgled mape, ovu pojavu popularno nazivaju „geografskim jezikom“.

Kserostomija: Što možemo učiniti kad su nam usta suha?

Mrlje, odnosno lezije na jeziku često zacjeljuju na jednom području, a zatim se pomiču na drugi dio vašeg jezika. Većini laika geografski jezik izgleda dosta uznemirujuće. Dobra je vijest da ova pojava uglavnom nije povezana niti s infekcijom, niti s nekom zloćudnom bolesti. Geografski jezik se pojavljuje kod 1 – 2,5%  populacije, a može se javiti u bilo kojem razdoblju života.

Uzrok nepoznat, ali nije zarazan

Uzrok geografskog jezika je nepoznat. Govori se o nekoliko mogućih čimbenika koji bi mogli utjecati na njegovu pojavu kao što su psihološki čimbenici (stres na primjer), neke navike, alergije, dijabetes i hormonski poremećaji. Međutim, nijedan od ovih čimbenika nije u potpunosti povezan s geografskim jezikom.

Jedina bolest koja se češće povezuje s ovim poremećajem je psorijaza. Za potvrdu te dijagnoze potreban je pregled dermatologa, a ponekad i specijalista otorinolaringologa. Osobe s geografskim jezikom nisu zarazne.

Što učiniti?

Pacijenti s ovim karakterističnim lezijama na jeziku nemaju ni druge simptome. Ipak, geografski jezik ponekad može uzrokovati nelagodu u jeziku te povećanu osjetljivost na određene tvari kao što su začini, sol, pa čak i slatkiši. Iste ove tvari mogu pogoršati stanje te ih se stoga preporučuje izbjegavati. Njihovo izbjegavanje u prehrani se uobičajeno savjetuje u okviru zdrave prehrane zbog nepovoljnog utjecaja na opće stanje organizma. Dakako, pritom ne treba izbjegavati sve začine jer su neizostavni dio naše prehrane i čine jela daleko ugodnijima, već se preporuka odnosi na jake začine.

Ponekad i određene paste za zube i tekućine za ispiranje usta također mogu dovesti do pojave geografskog jezika. U tom slučaju bilo bi ih dobro promijeniti te vidjeti dolazi li do poboljšanja.

S obzirom na to da kod najveće većine ljudi nema ozbiljne podloge koja bi dovela do pojave geografskog jezika, nije potrebna ni opsežna dijagnostička obrada. Naravno da nije loše prekontrolirati razine hemoglobina, šećera i hormona štitnjače ako se to nije napravilo prije pojave promjena na jeziku. Ako se otkrije poremećaj, potrebno ga je liječiti i mijenjati životne navike.

Ako se posumnja na psorijazu koja bi mogla uzrokovati geografski jezik, potrebno je liječenje kod dermatovenerologa. Psorijaza je ponekad vrlo zahtjevna bolest s obzirom na odabir odgovarajuće terapije i nuspojava koje bi takva terapija mogla izazvati.

naslage na jeziku promjene bijeli jezik

Primijetili ste promjene na jeziku? Evo što trebate činiti

Naslage na jeziku, kao i promjena njegove boje mogu nam pružiti vrijedne informacije o potrebama organizma te o narušenom...

SAZNAJTE VIŠE

Osluškujte svoje tijelo

Da zaključimo, pri pojavi geografskog jezika, unatoč uvriježenom vjerovanju, nema potrebe za velikom zabrinutošću, a samim tim ni za velikim dijagnostičkim pretragama. Osluškivanje svog tijela (zbog neodgovarajuće prehrane) i uma (zbog psiholoških problema), uvelike pomaže u otkrivanju uzroka problema te njegovom odstranjivanju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button