Obiteljsko zdravlje - 6. studenoga 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Primijetili ste promjene na jeziku? Evo što trebate činiti

Naslage na jeziku, kao i promjena njegove boje mogu nam pružiti vrijedne informacije o potrebama organizma te o narušenom zdravstvenom stanju

naslage na jeziku promjene bijeli jezik

Još od ranog djetinjstva nas uče da nije kulturno pokazivati jezik drugima. Ali nekada je vrlo dobro pokazati jezik samom sebi u ogledalu. Jer jezik pokazuje ne samo stanje oralnog zdravlja (zdravlja usne šupljine), nego ponekad i bolesti koja se javila u organizmu.

Streptokok: neugodna bakterija čija učestalost u svijetu neobjašnjivo raste

Čitanje iz jezika

Prije stotinjak i više godina stanje jezika je bilo jedno od moćnih dijagnostičkih alata doktorima. Kineska medicina uvelike pridaje značaj promjenama na jeziku, ali o tome nekom drugom prilikom.

Činjenica je da stanje jezika može ukazivati na neke zdravstvene probleme vezano uz bolesti jezika, ali i cjelokupnog stanja organizma. Također, bitno je javljaju li se promjene na jeziku, osobito naslage u dječjoj ili odrasloj dobi.

Kada primijetite promjene na jeziku, dobro bi bilo obratiti se svom stomatologu ili obiteljskom liječniku ali tek kada provjerite kako obavljate higijenu usne šupljine te uzimate li dovoljno tekućine. Na pregledu bi vam liječnik trebao postaviti niz pitanja (stoga budite strpljivi i odgovarajte na ta pitanja), a odgovori na ta pitanja mogu uputiti liječnika u pravom smjeru za terapiju ili eventualnu daljnju dijagnostiku.

Soor i loša higijena usne šupljine

Naslage na jeziku (soor) kod male djece najčešće uzrokuje gljivica candida albicans te je u tom slučaju dovoljno lokalno davanje lijekova protiv gljivica. Kod veće djece, kao i kod odraslih, do naslaga na jeziku može doći i kod loše higijene usne šupljine, pa se sve češće preporučuje i čišćenje jezika. U tu se svrhu sve češće proizvode i četkice za zube koje omogućuju i čišćenje jezika.

Kod odraslih osoba, pored nedovoljne higijene usne šupljine, postoji i niz drugih uzroka naslaga na jeziku.

Dehidracija

Jedan od češćih uzroka je i dehidracija, koja ne mora biti povezana s nekakvom bolešću, nego samo s nedovoljnim unosom tekućine. Osobno pored sebe na poslu imam bocu u koju može stati pola litre tekućine i trudim se popiti bar jednu (što nije dovoljno) tijekom radnog vremena. Znači, kad ste u gužvi, može vam se dogoditi da dehidrirate i imate obložen jezik ali i da “zaradite” glavobolju. Starije osobe pak nemaju osjećaj žeđi te vrlo često ne uzimaju dovoljno tekućine što može dovesti do obloženog jezika.

Kad isključimo lošu oralnu higijenu i dehidraciju (što možemo uraditi vrlo brzo), a naslage i dalje postoje, moramo isključiti druga stanja.

Smanjenje imuniteta

Pojava gljivica na jeziku kod odraslih osoba može ukazivati na smanjenje imuniteta. U tom slučaju je potrebno isključiti, između ostalog, šećernu bolest, ali i neke bolesti krvi te krvotvornih organa. Tada se obavezno trebate javiti svom liječniku koji će krenuti s osnovnim laboratorijskim pretragama.

Gljivice zbog kortikosteroida i karcinoma

Osobe koje koriste pumpice za astmu, a koje koriste kortikosteroide mogu dobiti naslage na jeziku čiji je uzrok gljivica candida albicans. Tada se trebate javiti svom liječniku kako bi napravio plan daljnjeg liječenja astme. Vrlo često se naslage uzrokovane candidom albicans (soor) javljaju i kod pacijenata u poodmaklim stadijima zloćudne bolesti.

Bolesti probavnog trakta

Ako dođe do promjene boje naslaga potrebno je javiti se liječniku, jer se može raditi i o ozbiljnijoj bolesti, uglavnom probavnog trakta.

Virusne bolesti

Neravnomjerno raspoređene naslage na jeziku javljaju se i kod nekih virusnih bolesti te uglavnom spontano prolaze nakon nekoliko dana.

Tumori jezika

Vrlo je bitno obratiti pažnju na lokalizirane promjene (manje, samo na jednom dijelu jezika) jer one mogu upućivati na dobroćudni ili zloćudni tumor jezika. A kao i ostali tumori, tumori jezika se češće javljaju kod pušača. U tom slučaju potreban je pregled oralnog kirurga koji može uzeti uzorak sa zahvaćenog mjesta i dati na patohistološku dijagnozu.

znate li što je imunitet, imunost, imunosni sustav?

Što je zapravo imunitet?Upoznajte obranu svog tijela

Što je zapravo imunitet, imunost, odnosno imunosni sustav? Jeste li se ikada pitali kako zapravo radi vaš imunosni sustav...

SAZNAJTE VIŠE

Nedostatak vitamina B

Malo ćemo reći i o izrazito crvenom jeziku praćenom pečenjem. U tom slučaju potrebno je javiti se liječniku jer se može raditi o nedostatku jednog ili više vitamina B koji se mogu nadomjestiti tabletama i/ili vitaminima.

U zaključku: povremeno pokažite sami sebi svoj jezik, razmislite o higijeni usta te se pitajte uzimate li dovoljno tekućine. Sva ostala stanja su daleko rjeđa te iziskuju pregled liječnika ili stomatologa.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button