ADIVA Plus sadržaj - 15. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Patricia Štriga, Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), ADIVA Plus sadržaj

Više od estetske mane: kako se liječi celulit?

Iako žene celulit smatraju samo estetskim nedostatkom, celulit je bolest koju je uputno liječiti. Liječenju celulita se pristupa kombinacijom raznih metoda

celulit-kako se riješiti celulita

Celulit je kožno stanje koje se javlja kod 80 do 90% žena nakon puberteta i može negativno utjecati na kvalitetu života. Pojavljuje se na trbuhu, stražnjici i bedrima kao rupice na površini kože koje sliče kori naranče.

Za razliku od popularnog mišljenja, celulit se ne razvija samo kod žena prekomjerne tjelesne težine. Javlja se kod žena svih tjelesnih težina i životnih stilova. Iako žene celulit smatraju samo estetskim nedostatkom, celulit je bolest koju je uputno liječiti. Njegovu liječenju se pristupa kombinacijom raznih metoda kako bi se obuhvatili svi čimbenici koji utječu na njegov nastanak.

Uzroci nastanka celulita

Na nastanak celulita utječu genetski, okolišni i hormonski čimbenici. Točan mehanizam nastanka celulita još uvijek nije poznat, no primijećena je povezanost razine estrogena i nastanka celulita.

Jeste li znali? Što prije uočite celulit, lakše ćete ga se riješiti

Naime, visoka razina estrogena ubrzava nastanak celulita zbog njegove uloge u raznim procesima koji dovode do formiranja tih kožnih jamica. Estrogen potiče lipogenezu (proces nastajanja masnih kiselina) i sprječava lipolizu (proces razgradnje masnih kiselina) što dovodi do hipertrofije adipocita. Nadalje, hormonalnom nastanku celulita ide u prilog što se javlja kod većine žena nakon puberteta te se pogoršava u trudnoći, za vrijeme dojenja, mjesečnice i tijekom korištenja oralnih kontraceptiva. Nedostaci u limfnoj drenaži i mikrovaskularnoj cirkulaciji su također povezani s nastankom celulita. Područja u kojima su ti procesi smanjeni su zahvaćeni celulitom (stražnjica, bedra i trbuh).

Najnovija istraživanja upućuju da je celulit upalno stanje i nađena je povezanost između celulita i predispozicije raznih sistemskih bolesti kao što su inzulinska rezistencija, pretilost i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Iako se celulit javlja kod žena raznih tjelesnih težina i oblika, primijećeno je pogoršanje tog stanja s povećanjem tjelesne mase. U menopauzi se stanje pogoršava zbog povećane propusnosti krvnih žila i slabljenja tonusa krvnih žila. Sa starenjem se kolagen i elastin sintetiziraju u manjem obimu što pridonosi smanjenju debljine dermisa.

Liječenje celulita

Postupalne promjene, debljanje i način života su faktori koji doprinose razvoju celulita. Iz tog razloga se liječenju celulita pristupa kombinacijom tretmana koji djeluju na razne mehanizme nastanka celulita i promjenama navika životnog stila.

#1 Opće terapijske mjere

Životni stil značajno pridonosi razvoju celulita.

  • Konzumiranje alkohola potiče lipogenezu, dehidrataciju i povećano skladištenje masti u adipocite (stanice u kojima se lipidi skladište).
  • Pušenje, zbog smanjenog dotoka kisika, usporava metabolizam.
  • Obrasci prehrane prosječne žene su prvenstveno temeljeni na ugljikohidratima, a unos bjelančevina je neadekvatan. Prehrana bogata ugljikohidratima uzrokuje nagli skok inzulina koji potiče nastanak masnog tkiva. Poremećaji rada probavnog sustava, kao što je neredovita stolica, također utječu na  stvaranje celulita, stoga se preporučuje dovoljan unos prehrambenih vlakana i tjelovježba.
  • Sjedilački način života slabi cirkulaciju i limfnu drenažu koje su prepoznati razlozi nastanka celulita.
  • Nadalje, nošenje cipela na visoku petu, elastične čarape i uska odjeća također slabe cirkulaciju i limfnu drenažu.
  • Nedovoljan unos vode doprinosi nakupljanju toksina u tijelu te usporava metabolizam sprječavajući razgradnju masti.
  • Dijete i gladovanje su se u slučaju celulita pokazale neučinkovitima jer su dovele do razvoja ili pogoršanja celulita. Naime, tijelo dobiva informaciju da je smanjen unos hrane, pa se zbog toga unesena hrana pretjerano skladišti na mjestima tipično zahvaćenim celulitom kao pričuva energije u slučaju produljenog perioda gladovanja.

#2 Topikalni pripravci

U liječenju celulita najpristupačniji su pripravci koji se masažom nanose na kožu. Glavni sastojci anticelulitnih kožnih pripravaka su metilksantini (kofein), retinol, urea, skvalen te razna biljna ulja i biljni ekstrakti.

Smatra se da ti sastojci djeluju smanjenjem lipogeneze te poboljšanjem cirkulacije i limfne drenaže. Nadalje, povećavaju sintezu kolagena i integritet izvanstaničnog matriksa, smanjuju upalu i oksidaciju te povećavaju lipolizu.

Pretpostavlja se da kofein djeluje na celulit stimulirajući lipolizu i tako sprječava prekomjerno nakupljanje masti u stanicama. Komercijalno su dostupne formulacije s 3% sadržajem kofeina.

Retinoidi smanjuju celulit povećavanjem debljine dermisa djelujući na kolagen, povećavajući angiogenezu i sintetiziranjem komponenti vezivnog tkiva. Učinak 0,3% retinola je dokazan u istraživanju provedenom na 20 žena. Ispitanice su dva puta dnevno u periodu duljem od šest mjeseci nanosile 0,3% retinol i pokazana su značajna poboljšanja u kliničkoj slici celulita s obzirom na kontrolnu skupinu.

Biljni pripravci s djelovanjem na cirkulaciju i limfnu drenažu su ginko, papaja, ananas, crveno grožđe, gotu kola i bršljan. Antioksidativno djeluje ginko, crveno grožđe, vitamin C i vitamin E. Najčešće se na tržištu nalaze pripravci s više djelatnih tvari, različitih mehanizama djelovanja za kombinirani učinak.

#3 Oralni pripravci

Oralna primjena kolagena je pokazala rezultate u redukciji celulita. Napravljena je studija sa 105 ispitanica. Grupa žena koje su svakodnevno uzimale 2,5 grama kolagena tijekom šest mjeseci uočile su značajno smanjenje celulita u usporedbi s kontrolnom skupinom.

Ekstrakti ginka, crvenog grožđa i gotu kole se također koriste i pokazuju dobru bioraspoloživost i pozitivan učinak na celulit.

#4 Tretman radiovalovima

Uređaji s radiovalovima isporučuju toplinsku energiju u potkožno područje preko elektroda. Povišena temperatura na ciljnom području stimulira denaturaciju, remodeliranje i ponovnu sintezu kolagena te također pokreće proces lipolize. Ispitivanja učinkovitosti su pokazala značajno smanjenje celulita. Ispitivanje je provedeno s 25 žena koje su šest puta tjedno, u trajanju od mjesec dana, bile izložene tretmanu radiovalovima. Zadovoljstvo ishodom terapije je prijavilo 92% pacijentica.

neinvazivni estetski tretmani ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija mezoterapija pomladivanje krvnom plazmom

Zauvijek mladi i lijepi: stručnjaci preporučuju koje estetske tretmane odabrati

Neinvazivni estetski tretmani kao što su ultrazvuk, medicinska radiofrekvencija, mezoterapija, pomlađivanje krvnom plazmom sve se više primjenjuju

SAZNAJTE VIŠE

Strpljivo uz pridržavanje preporuka

Celulit ne nastaje iznenadno, stoga se ne može očekivati da će se ukloniti jednim tretmanom. Potrebna je suradljivost i ustrajnost pacijenata prije pojave zadovoljavajućih rezultata.

Uputno je piti dovoljno vode dnevno, povećati unos bjelančevina i prehrambenih vlakana. Također je poželjno baviti se tjelesnom aktivnošću nekoliko puta tjedno i pridržavati se uputa primjene topikalnih, odnosno oralnih anticelulitnih pripravaka.

Izvor: CPSA

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button