ADIVA Plus sadržaj - 7. travnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Poliklinika Dijagnostika 2000, ADIVA Plus sadržaj

Uloga magnetske rezonance u otkrivanju Alzheimerove bolesti

Pri sumnji na Alzheimerovu bolest, liječnici će vrlo vjerojatno uputiti pacijenta na kompletan medicinski pregled koji, između ostalih, uključuje neurološke preglede, preglede krvi i MR pregled mozga

MR u otkrivanju Alzheimerove bolesti

Nepovratna i progresivna, Alzheimerova bolest polako uništava pamćenje i sposobnost  razmišljanja te, na kraju, sposobnost obavljanja najjednostavnijih svakodnevnih životnih zadataka.

Alzheimerova bolest je stanje u kojem neuroni unutar mozga prestaju funkcionirati, gube vezu s drugim neuronima te umiru. Ona je najčešći uzrok demencije (u čak 50 do 70 posto svih slučajeva demencije u starijoj populaciji), gubitka funkcije mozga koji utječe na pamćenje, razmišljanje, jezik, rasuđivanje i ponašanje.

Prepoznajte Alzheimerovu bolest na vrijeme i testirajte se

MR pregled mozga

Dijagnoza Alzheimerove bolesti složen je proces koji se provodi identificiranjem određenih simptoma i isključivanjem drugih potencijalnih stanja.

Pri sumnji na Alzheimerovu bolest, liječnici će vrlo vjerojatno uputiti pacijenta na kompletan medicinski pregled koji, između ostalih, uključuje neurološke preglede, preglede krvi i MR pregled mozga.

MR pregled mozga koristi se za dobivanje detaljnih slika mozga te omogućuje liječnicima da lakše uoče nastale nepravilnosti. Detektirane nepravilnosti mogu biti potencijalni znakovi demencije i Alzheimerove bolesti, ali mogu biti i simptomi drugih kognitivnih stanja, od kojih neka čak mogu biti reverzibilna ako se detektiraju na vrijeme.

Osim pomoći u dijagnostici, MR pregled mozga pomaže pri praćenju reakcija oboljelih na liječenje.

Postavljanje dijagnoze u ranoj fazi

MR pregled, posebice na izrazito preciznim i osjetljivim uređajima može biti od velike pomoći, a često i ključan faktor u dijagnosticiranju neurodegenerativnih bolesti.

Ovakvi vrhunski uređaji izrazito su uspješni kada se radi o utvrđivanju bolesti, ali su odličan saveznik i u otkrivanju predispozicija za razvoj bolesti te razlučivanju raznih stadija njenog razvoja.

Iako lijek za Alzheimerovu bolest ne postoji, danas su nam dostupni razni lijekovi namijenjeni usporavanju napredovanja bolesti i upravljanju simptomima. Brzo postavljanje dijagnoze u ranoj fazi bolesti izrazito pomaže pacijentima tako što im omogućuje pristup pomoći i podršci, kvalitetnije upravljanje simptomima i lakše planiranje budućnosti.

Mogući rani znaci Alzheimerove bolesti

Neki od mogućih znakova, odnosno promjene u ponašanju pojedinca koje mogu upućivati da se radi o Alzheimerovoj bolesti su:

  • poremećaj pamćenja,
  • poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti,
  • poteškoće govora, čitanja i pisanja,
  • gubitak prostorne i vremenske orijentacije,
  • pogrešne procjene i odluke,
Alzheimerova bolest karakterizira gubitak pamćenja

Alzheimerova bolest: Kako živjeti s dijagnozom koja utječe na vaš, ali i na živote vaših najbližih

Alzheimerova bolest je teška degenerativna bolest mozga koja dovodi do niza poremećaja, od početnih gubitka pamćenja, promjene ponašanja do...

SAZNAJTE VIŠE
  • poremećaj apstraktnog mišljenja,
  • učestalo gubljenje stvari,
  • promjene raspoloženja i ponašanja,
  • promjena osobnosti te
  • gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti.

U slučaju sumnje na Alzheimerovu bolest, svakako se javite liječniku čim prije. Javiti se možete i u Polikliniku Dijagnostika 2000 te dogovoriti pregled.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button