ADIVA Plus sadržaj - 16. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Poliklinika Dijagnostika 2000, ADIVA Plus sadržaj

Korištenje magnetske rezonancije cijelog tijela za sistematski pregled

Magnetska rezonancija (MR) cijelog tijela pruža neposredan uvid u vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit te može otkriti patologiju u vitalnim organima, korištenjem jedne od najnaprednijih tehnika snimanja koju danas imamo na raspolaganju

magnetska rezonanca cijelog tijela

Magnetska rezonancija je rasprostranjena i popularna dijagnostička metoda. Iako ju možda nikad niste osobno koristili, vrlo je vjerojatno da ste u nekom trenutku čuli nešto o njoj. Ovu pretragu često možemo vidjeti u raznim serijama, filmovima i emisijama, u kojima osobu stavljaju u uređaj nalik velikoj cijevi tj. tunelu, koji je donedavno izgledao prilično futuristički.

Magnetska rezonanca: Kako se pripremiti za MR pregled?

Upravo MR pregled je prvi izbor pri utvrđivanju zloćudnih bolesti te pri praćenju uspješnosti već provedenih terapija. Možda ste pomislili: trebam li i ja MR pregled cijelog tijela? Što točno uključuje i zašto bi ga trebalo razmotriti? Gdje ga mogu obaviti i kakve su pripreme? I, ono što se svi pitamo – hoće li pretraga biti bolna te je li sigurna i pouzdana?

U nastavku donosimo odgovore na ova i druga pitanja, ali krenimo redom od toga što je to točno magnetska rezonancija, odnosno MR cijelog tijela.

O magnetskoj rezonanciji

Magnetska rezonancija je potpuno sigurna, neinvazivna radiološka metoda koja ne koristi štetno ionizirajuće zračenje. MR cijelog tijela pruža neposredan uvid u vaše cjelokupno zdravlje i dobrobit te može otkriti patologiju u vitalnim organima, korištenjem jedne od najnaprednijih tehnika snimanja koju danas imamo na raspolaganju.

U našoj Poliklinici stručan tim liječnika već dugi niz godina uspješno obavlja MR preglede cijelog tijela koji omogućuju orijentacijski prikaz:

  • mozga,
  • cijele kralješnice – vratne, prsne i slabinske kralješnice,
  • trbuha – jetre, slezene, gušterače, bubrega, nadbubrežnih žlijezda i žučnog mjehura,
  • zdjelice – mokraćnog mjehura, maternice kod žena i prostate kod muškaraca.

Kome i zašto se preporučuje MR cijelog tijela

MR cijelog tijela preporučuje se kao preventivni pregled te je dostupan osobama koje su zabrinute za svoje zdravlje ili imaju simptome kao što su, primjerice, glavobolja ili neka druga vrsta tjelesne boli.

Ovaj pregled je vrlo koristan ako nemate simptome, ali želite identificirati rane upozoravajuće znakove promjena ili bolesti. Neke bolesti mogu zahvatiti više od jednog dijela tijela, a MR je odlična metoda koja pruža holistički pogled na vaše trenutno zdravstveno stanje, omogućujući pritom liječnicima brže i preciznije dijagnosticiranje te, posljedično, i kvalitetnije daljnje liječenje. 

Kako izgleda MR pregled cijelog tijela?

MR pregled odvija se unutar uskog tunela. Od vas će se tražiti da mirno ležite tijekom pregleda. Radiološki tehnolog vas može uputiti da zadržite dah nekoliko sekundi, ovisno o dijelu tijela koji se pregledava.

Pretraga je sasvim bezbolna te za nju nisu potrebne nikakve posebne pripreme. Tijekom ovog pregleda ne primjenjuje se kontrastno sredstvo, a cijeli pregled traje dva sata.

Stručan liječnički tim savjetovat će vas i voditi kroz cijeli postupak, a u slučaju pronalaženja patoloških promjena, preporučit će vam dodatnu obradu ciljanog organa ili segmenta.

Benefiti MR pregleda cijelog tijela

Riječ je o potpuno sigurnom pregledu, bez štetnog ionizirajućeg zračenja. Za razliku od nekih drugih dijagnostičkih metoda poput CT-a, prilikom koje ste izloženi zračenju, MR pregledi nemaju nikakvih nuspojava te su sigurni za vaše zdravlje.

doktorica, liječnica, sistematski pregled

Bolje spriječiti nego liječiti: Sistematski pregled i sve njegove koristi

No, većina nas nema naviku odlaska na sistematski pregled. Iako se osjećamo potpuno zdravima, značaj redovitih sistematskih pregleda je...

SAZNAJTE VIŠE

MR pregled cijelog tijela omogućuje ne samo rano otkrivanje bolesti, već i puno bolju kvalitetu dijagnostike i prognozu bilo kojeg identificiranog stanja. To je zapravo i najveća prednost ove dijagnostičke metode i njena svrha. Razna istraživanja potvrdila su drastično bolji ishod liječenja kada se tiha, kronična stanja, tumori i druga životno opasna stanja liječe na vrijeme te vas poštede posljedica bolesti koje su već u progresiji.

Zbog visoke sposobnosti razlikovanja strukture tkiva, MR je danas definitivno jedna od najboljih dijagnostičkih metoda.

Liječnička uputnica u Poliklinici Dijagnostika 2000 nije potrebna te se možete naručiti na pregled u terminu koji vama odgovara.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button