ADIVA Plus sadržaj - 22. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Poliklinika Dijagnostika 2000, ADIVA Plus sadržaj

MR artrografija: pogled u zglobove i potraga za uzrokom neobjašnjive boli

MR artrografija je moćna dijagnostička metoda magnetske rezonancije koja uz pomoć kontrastnog sredstva omogućuje precizniju procjenu i dijagnosticiranje stanja zglobova te neobjašnjive boli

MR artrografija

U situacijama kada MR pregled ili neka druga metoda ne može dovoljno jasno i kvalitetno ustanoviti što se točno događa u našem ramenu, koljenu ili nekom drugom zglobu, liječnici najčešće kao idući korak u dijagnostici izabiru MR artrografiju.

Magnetska rezonanca: Kako se pripremiti za MR pregled?

MR artrografija je radiološka dijagnostička metoda sa slojevnim prikazom zglobova uz primjenu kontrastnog sredstva. Razlika između klasičnog MR snimanja i MR artrografije jest u tome što je ponekad potrebno dodatno povećati osjetljivost MR snimanja u prikazu zglobnih oštećenja te se u tim slučajevima ubrizgava kontrastno sredstvo u zglob prije snimanja MR-om.

Što otkriva MR artrografija?

MR artrografijom mogu se dijagnosticirati oštećenja i ozljede zglobova i hrskavice, ligamenata i tetiva.

Najčešće indikacije za MR artrografiju su iščašenja ili ozljede kuka, ramena, šake, lakta ili gležnja. Odluku o izvođenju pretrage donosi ortoped, fizijatar ili traumatolog.

Rame:

 • instabilitet ramena
 • prikaz puknuća mišića rotatorne manžete

Koljeno:

 • prikaz operiranog meniska

Gležanj:

 • prikaz puknuća ligamenata
 • ozljede hrskavice, osteohondralne lezije
 • uočavanje slobodnih zglobnih tijela

Lakat:

 • sindromi sraza
 • prikaz puknuća ligamenata i kapsule
 • uočavanje slobodnih intraartikularnih tijela
 • osteohondralne lezije

Šaka:

 • puknuće trokutastog fibrokartilaginoznog kompleksa (TFCC)

Kuk:

Kako izgleda pregled i što možete očekivati

Ubrizgavanje kontrastnog sredstva u područje zgloba radi se iglom uz upotrebu anestetika, pod kontrolom UZV-a. Pregled MR-om traje 45 minuta.

Kao i kod svakog postupka magnetske rezonancije, važno je da budete mirni za vrijeme snimanja. Moći ćete se opustiti između sekvenci slikanja, ali od vas će se tražiti da zadržite svoj položaj bez kretanja koliko god je to moguće, u trenutku dobivanja slike.

Stručni tim vodit će vas kroz cijeli postupak, a odmah nakon pregleda možete nastaviti s uobičajenim aktivnostima i normalnom prehranom.

bol u koljenu

Bol u koljenu: koji su najčešći uzroci i kako se rješava

Bol u koljenu može biti posljedica ozljede ili oštećenja neke od struktura unutar zgloba, ali i niza drugih bolesti...

SAZNAJTE VIŠE

Sigurna, bezbolna i precizna metoda

Iako invazivna, MR artrografija je sigurna, bezbolna i izrazito precizna metoda, a mogući rizici i nuspojave su rijetki. Najčešće je riječ o alergijskim reakcijama na kontrastno sredstvo te o manjim eventualnim krvarenjima u zglob nakon učinjene punkcije.

Ako nakon pregleda na mjestu punkcije nastane oteklina, ona najčešće brzo prođe uz primjenu leda na bolnom mjestu. U slučaju bilo kakve nelagode, može se uzeti i blagi analgetik koji se izdaje bez recepta.

Osim MR artrografije, u bolesnika sa sumnjom na upalni ili tumorski proces izvodi se MR zgloba uz intravensku aplikaciju kontrasta. Odluku o aplikaciji kontrasta donosi radiolog tijekom pretrage.

Više stručnih savjeta potražite kod stručnjaka poliklinike Dijagnostika 2000.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button