Psiha i emocije - 3. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Trikovi koji vam mogu pomoći ublažiti MR klaustrofobiju

Nepomično ležanje u uskom tunelu uz glasno tutnjanje stroja, malo tko će jednostavno podnijeti. Dapače, nekim će osobama biti nemoguće obaviti snimanje magnetskom rezonancom. Može li se strah ublažiti?

klaustrofobija i magnetska rezonanca

Klaustrofobija ili strah od tijesnih zatvorenih prostora vrlo je stvaran te je teško s njime se nositi. Tim je osobama gotovo nemoguće zamisliti snimanje u tutnjajućem i uskom tunelu kao što je uređaj za magnetsku rezonancu.

Doduše, ova pretraga je mnogima neugodna, pa nerijetko izaziva tjeskobu čak i kod onih osoba koje uobičajeno nemaju problem sa zatvorenim prostorima. Stoga se jeza povezana s magnetskom rezonancom nerijetko naziva „MR klaustrofobija“.

Strah: što jest, a što nije i kako ga možemo bolje razumjeti

Znanjem protiv straha

Mnoge institucije u kojima se obavljaju MRI snimanja, savjetuju pacijente kako se uspješnije boriti s tim strahom i nelagodom. Kad je riječ o anksioznosti i MR klaustrofobiji, jedan od vaših najmoćnijih alata je znanje, naglašavaju stručnjaci. Ako je vaš liječnik naručio MR pregled, to je zato što mu trebaju slike unutrašnjosti vašeg tijela kako bi pravilno dijagnosticirao i liječio vaše stanje. Ove slike su, dakle, ključne za vašu njegu.

Prije MRI-a također biste trebali znati da su neke od priča o MRI-klaustrofobiji možda i zastarjele, odnoseći se na uređaje starije generacije. Moderni MRI uređaji nisu mračni, zatvoreni tuneli. Dobro su osvijetljeni, otvoreni s obje strane tunela i širi su nego što su bili. Postoje i uređaji za magnetsku rezonancu koji uopće nisu tunel, već su mu stranice otvorene tako da možete vidjeti sobu.

Ako nijedna od ovih tehnika nije djelovala u prošlosti ili ako mislite da vam neće djelovati tijekom budućih pregleda, za ekstremne slučajeve MRI klaustrofobije i tjeskobe dostupna je sedacija. Ovaj vas sedativ neće uspavati, već će vam pomoći da se opustite tijekom trajanja snimanja. Razgovarajte s liječnikom postoji li ta mogućnost te bi li to mogao biti vaš izbor.

Trikovi za ublažavanje tjeskobe

  • Učite: Budite svjesni što će se dogoditi tijekom pretrage. Upoznajte se sa strojem, njegovim zvukovima i postupcima. Raspitajte se kod liječnika ili tehničara o svemu što vas zanima; znanje može biti ohrabrujuće.
  • Usredotočite se na disanje: koliko god jednostavno bilo, fokusirano disanje i druge tehnike meditacije imaju umirujući učinak za većinu ljudi.
  • Pokrijte lice: Pokrivanje lica ručnikom, nekom drugom tkaninom ili jednostavno držanje očiju zatvorenima, može vam pomoći da se osjećate kao da ste kod kuće ili u drugom prostoru. Ne možete vidjeti gdje se nalazite, pa je manja vjerojatnost da ćete se osjećati zarobljeni.
  • Slušajte glazbu: U nekim institucijama tijekom pretrage možete slušati glazbu preko slušalica. To vam može pomoći da vam odvrati pažnju i smirite se.
  • Isprobajte vlastitu tehniku: Ako već znate što vas smiruje, poput aromaterapije ili određenog zvuka ili slike, pitajte biste li mogli koristiti vlastitu tehniku tijekom snimanja.
  • Razgovarajte s tehničarem: nikad niste sami. Osoblje u sobi može razgovarati s vama, kao i vi s njima tijekom cijele pretrage. Blizu vas će biti i gumb kojeg ćete moći stisnuti u slučaju nužde ili nelagode. Tehničar će vas obavijestiti i o tome u kojoj ste fazi snimanja.
MR pregled, MR, magnetska rezonanca, MR snimanje

Magnetska rezonanca: Kako se pripremiti za MR pregled?

Čitav MR pregled traje od 30 minuta do jedan sat. Pročitajte kako se dobro pripremiti za pregled magnetskom rezonancom

SAZNAJTE VIŠE
  • Brojanje: Još jedna jednostavna tehnika je brojanje. Monotonija može biti umirujuća, a ako sporo brojite, vrijeme vam može proći brže nego što mislite.
  • Idite na svoje „sretno mjesto“: ovo možda zvuči smiješno, ali ako razmišljate o detaljima svog „sretnog mjesta“ ili o nekoj lijepoj uspomeni, a možda ako i razrađujete neki kreativan projekt, mogli biste uspješno skrenuti pažnju od tutnjanja.
  • Povedite podršku: Raspitajte se u bolnici može li vama draga osoba biti s vama u prostoriji tijekom snimanja.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button