ADIVA Plus sadržaj - 7. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Domagoj Perković, dr. med., spec. ortoped, Specijalna bolnica „Dr. Nemec“, ADIVA Plus sadržaj

Što je to FAI – najčešći uzrok bolova u kuku kod mlađih osoba

Bolno stanje uzrokovano deformacijama glave natkoljenične kosti i/ili čašice kuka mlade osobe može udaljiti od sportskih aktivnosti te narušiti njihovu kvalitetu života

FAI femoroacetabularni impingement-bolovi u kuku

Problem s kukom kod adolescenata i mladih odraslih se sve više prepoznaje kao uzrok bolova i smanjenih sportskih aktivnosti. Najčešća dijagnoza je FAI – femoroacetabularni impingement. Ova dugačka konstrukcija zapravo označava neprirodni sraz (impingement) između glave natkoljenične kosti (femura) i čašice kuka (acetabuluma). Naziva je više, pa se još može čuti impingement kuka, femoroacetabularni sraz ili femoroacetabularni sindrom sraza.

Sportske ozljede kod malih profesionalaca: edukacija i prevencija

Uzroci

FAI je uzrokovan deformacijama bedrene kosti, čašice kuka ili njihovom kombinacijom. Stanje može postojati od rođenja (kongenitalno) ili se može razviti kako dijete raste (stečeno). Čini se da je stanje uzrokovano kombinacijom genetskih i okolišnih čimbenika. Neki istraživači vjeruju da se rizik od FAI-ja povećava značajnom atletskom aktivnošću prije nego što kosti djeteta sazriju, a među rizičnim čimbenicima spominju se i kontaktni sportovi.

Glava femura gubi svoj kuglasti oblik i na određenim mjestima postaje „jajolika” te pritišće zglobnu hrskavicu i druge strukture unutar zgloba. S vremenom je moguć razvoj rane artroze kuka. Artroza označava degenerativno oštećenje zgloba s gubitkom zglobne hrskavice, što vodi ograničenju kretnji.

Simptomi 

FAI može biti i bez simptoma, no pacijenti koji traže pomoć redovito opisuju bol ili nelagodu u preponi koja se širi na unutarnju stranu natkoljenice. Zbog toga se ova dijagnoza često pogrešno liječi kao preponska bol.

Simptomi se javljaju tijekom sportske aktivnosti ili zahtjevnog tjelesnog rada. Često su prisutni samo kod određenih pokreta, primjerice pri dizanju iz čučnja ili sjedećeg položaja.

Drugi simptomi mogu uključivati:

  • osjećaj škljocanja unutar zgloba kuka,
  • bol tijekom dugog sjedenja, primjerice u automobilu,
  • poteškoće s navlačenjem čarapa i/ili obuvanjem cipela,
  • poteškoće pri hodu uzbrdo,
  • križobolju,
  • bol u sakroilijakalnom zglobu na stražnjoj strani zdjelice, u stražnjici ili velikom trohanteru (izvanzglobni dio kuka za kojeg se hvataju jaki mišići).

FAI se često brka i s drugim izvorima boli, kao što je tendinitis fleksora kuka, bol u leđima (disk ili kralježnica), bol u testisima ili pak sportskom kilom.

Postavljanje dijagnoze

Iznimno je važno uzeti detaljnu anamnezu, odnosno potaknuti pacijenta da se prisjeti mogućih bolnih epizoda ili ozljeda u prošlosti te problema s kukom u djetinjstvu. Pored toga, pacijenti znaju naglasiti da u mladosti nisu bili gibljivi kao njihovi vršnjaci.

U kliničkom pregledu kuka u pravilu nalazimo ograničenje određenih kretnji uz karakterističnu oštru bol. Ta ograničena pokretljivost obično ne smeta pacijente jer se kretnje „kompenziraju” pokretima zdjelice i donjeg dijela leđa.

Liječenje i oporavak

Blagi i povremeni simptomi liječe se konzervativno, dakle fizikalnom terapijom i smanjenjem aktivnosti.

Problem je što se ovaj poremećaj većinom javlja kod izrazito aktivnih ljudi i sportaša koji imaju visoke tjelesne zahtjeve. Zato kod izraženih simptoma fizikalna terapija ne daje željene rezultate i tada u obzir dolazi operacijsko liječenje

patela casica nestabilna patela kod djece nestabilnost patele koljeno

Treba li nas zabrinuti nestabilnost patele kod djeteta?

Nestabilnost patele (čašica, iver) jedan je od češćih poremećaja lokomotornog sustava, odnosno sustava za pokretanje kod djece i adolescenata

SAZNAJTE VIŠE

Artroskopija kuka je moderan zahvat prilikom kojeg se posebnom kamerom i instrumentima ulazi u zglob i minimalno invazivno vrši operacija. Raspon mogućih zahvata ovim načinom operacije izrazito je širok; odstranjenje dijela kosti, ponovno učvršćivanje rupturiranih odnosno puknutih dijelova zgloba, zahvati na zglobnoj hrskavici samo su neki od njih. 

Kod ovakvih operacija svakom pacijentu se pristupa individualno i definira operacijski plan.

Oporavak i fizikalna terapija traju oko dva mjeseca, nakon čega slijedi postupni povratak u punu aktivnost.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button