Neurologija - 20. rujna 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Prepoznajte Alzheimerovu bolest na vrijeme i testirajte se

Svake godine 21. rujna obilježava se Svjetski dan Alzheimerove bolesti. Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest tom prilikom otvara vrata i telefonske linije za testiranja i savjetovanja građana

Alzheimerova bolest

Mjesec rujan posvećen je podizanju svijesti o Alzheimerovoj bolesti, a vrhunac obilježavanja borbe protiv ove bolesti je 21. rujna, Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

Demencija je pojam kojim označavamo skupinu vidljivih znakova oštećenja pamćenja i drugih intelektualnih sposobnosti te prateći poremećaj osobnosti. Svi oblici demencije predstavljaju ozbiljan javnozdravstveni problem. S globalnim starenjem stanovništva on značajno utječe na zdravstvene službe i sustave diljem svijeta.

Umor ili demencija? Problemi s kratkotrajnim pamćenjem muče i mlađe ljude

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije (oko 70 posto svih demencija).

Iako je prošlo više od sto godina otkako je njemački psihijatar i neurolog dr. Alois Alzheimer po prvi puta opisao bolesnicu čija je bolest kasnije nazvana njegovim imenom, Alzheimerova bolest i danas predstavlja enigmu suvremene medicine, piše Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. To je progresivna neurodegenerativna bolest središnjega živčanoga sustava. U mozgu oboljelih dolazi do nakupljanja neuobičajenih proteina (amiloida i tau proteina) koji uništavaju mozak ometajući prijenos između neurona. Kao posljedica propadanja stanica mozga, dolazi do gubitka fizičkih, mentalnih i psihičkih funkcija. Ovisno o tome koji je dio moždanih struktura pogođen bolešću.

Simptomi bolesti počinju postupno. Prvi i najizraženiji simptom Alzheimerove bolesti je gubitak pamćenja. Nastavlja se psihičko i fizičko propadanje te potpuna funkcionalna onesposobljenost osobe i njena ovisnost o tuđoj njezi i pomoći.

10 znakova Alzheimerove bolesti

Iz Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest (HUAB) podsjećaju na 10 znakova, odnosno promjena u ponašanju koje mogu upućivati na ovaj oblik demencije.

  1. 1. Poremećaj pamćenja: razvija se postupno, a najviše se zaboravljaju događaji koji su se nedavno dogodili.
  2. 2. Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti: održavanje osobne higijene, poteškoće u snalaženju u stanu ili na ulici, trgovini, stalno zametanje sitnih stvari – ključeva, naočala i sl.
  3. 3. Poteškoće govora, čitanja i pisanja: zaboravljanjem riječi u svakodnevnom govoru, zamjena istih riječi nekim sličnim riječima, izgovoreno je nerazumljivo, nema svrhu niti smisao ili se osoba često služi podjednakim odgovorima – frazama.
  4. 4. Gubitak prostorne i vremenske orijentacije: ne može  se sjetiti koji je mjesec, dan ili godina, koje godišnje doba, ne snalazi se na od ranije poznatim mjestima.
  5. 5. Pogrešne procjene i odluke: ne razlikuje vrijednost novca, neprimjereno se oblači u odnosu na godišnje doba.
  6. 6. Poremećaj apstraktnog mišljenja: nemogućnost ispunjavanja nekog formulara, nerazumijevanje pojmova „rođendan“, „ljubav“, „pravednost“.
  7. 7. Učestalo gubljenje stvari, ostavljanje stvari na neuobičajenim mjestima, često traženje stvari po džepovima.
  8. 8. Promjene raspoloženja i ponašanja: izmjena ponašanja u smislu nemira, nervoze, ljutnje s naglom promjenom na preveliku smirenost i nezainteresiranost za događanje oko sebe, bezrazložna tuga i plakanje s izmjenom dobrog raspoloženja i smijeha.
  9. 9. Promjena osobnosti: pretjerana sumnjičavost, optuživanje okoline za krađu novaca, otuđivanjem stvari, strah od prisutnosti drugih osoba koje ne prepoznaje, strah od svega u okolini, ljubomora, nepovjerenje.
  10. 10. Gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti, potpuna nezainteresiranost, osjeća se napuštenom, osamljenom i prestrašenom osobom.

Prvi i najizrazitiji simptom je gubitak pamćenja, nastavlja se psihičko propadanje i uz dosta dugo zadržavanje dobrog fizičkog izgleda pod pojmom „očuvane fasade“, dolazi i do fizičkog propadanja te nepokretnosti.

Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i skrb okoline poboljšava kvalitetu života oboljele osobe, stoga je važno prepoznati ovaj niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na početak bolesti, također je važno rano upućivanje liječniku kao i kontaktirati Savjetovalište za članove obitelji oboljele osobe od Alzheimerove bolesti, napominju u Udruzi.

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest predvidjela je niz aktivnosti tijekom rujna za stručnjake i zainteresirane građane.

COVID-19 treca dob demencija Alzheimer pandemija

COVID-19: kako brinuti o starijim osobama, pacijentima s demencijom i Alzheimerovom bolešću

Dok vlada pandemija COVID-19 poseban je izazov brinuti o članovima obitelji koji imaju Alzheimer, tj. poteškoće sa shvaćanjem situacije...

SAZNAJTE VIŠE

U utorak, 21. rujna kada se i obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti, u Zagrebu će se održati „Šetnja za sjećanje“. Od 10 do 12 sati učenici Škole za medicinske sestre Vrapče te članovi HUAB-a dijelit će na Ilici edukativne letke i pozivati na kognitivno testiranje. Od 12 do 18 sati bit će otvoreni telefoni HUAB-a. Pozivom na brojeve mobitela 091/4004 138, 091/5691 660 i 091/4004 133 građani će moći postavljati pitanja stručnom timu udruge.

Želite li se testirati, HUAB će otvoriti svoja vrata u Ilici 48 u Zagrebu, u srijedu, četvrtak i petak (22.09. do 24.09.) od 12 do 17 sati. Ondje će se provoditi kognitivna testiranja MiniCog testom uz edukativna predavanja te će se dijeliti edukativni materijali.

Savjete i podršku vezane uz ovaj najčešći oblik demencije uvijek možete pronaći na web stranicama udruge.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button