Koronavirus - 22. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

COVID-19: kako brinuti o starijim osobama, pacijentima s demencijom i Alzheimerovom bolešću

U vrijeme pandemije poseban je izazov brinuti o članovima obitelji koji imaju teškoća sa shvaćanjem situacije u kojoj se nalazimo te s primjenom važnih higijenskih mjera

COVID-19 treca dob demencija Alzheimer pandemija

Osobe starije životne dobi predstavljaju osjetljivu skupinu u društvu tijekom prirodnih katastrofa i kriza. To se pokazalo u situaciji realne prijetnje zaraze korona virusom. Zbog visoke zaraznosti virus se brzo širi svijetom te uzrokuje u pojedinih osoba akutni respiracijski sindrom i smrtni ishod. Protekli mjeseci pokazali su kako je smrtnost od COVID-19 značajno viša u osoba starije životne dobi s drugim kroničnim bolestima.

Infekcije dišnih puteva često pogađaju starije osobe: Koji su uzroci i simptomi?

Rizična skupina

Najugroženiji su, prema dostupnim podacima, stariji ljudi. Pa tako i osobe s demencijom i ostalim neurokognitivnim poremećajima, kod kojih stopa smrtnosti od 65. godine i više eksponencijalno raste. U pravilu, demencija ne povećava rizik za COVID-19 odnosno respiratorne bolesti uzrokovane novim korona virusom. Međutim, stanje u društvu i mjere koje se poduzimaju radi sprječavanja širenja pandemije utječu na svakodnevni život i ponašanje osoba s demencijom i s njom povezanih zdravstvenih stanja.

Upravo stoga treba povesti računa prije svega o zaštiti starijih ljudi i osoba s različitim neurokognitivnim poremećajima. Posebno onih koji već imaju različite tjelesne bolesti. Komorbidne dijagnoze koje doprinose povećanoj stopi smrtnosti su hipertenzija, ishemijska bolest srca, te šećerna bolest.

Osobe s demencijom imaju ograničen pristup i mogućnost razumijevanja informacija i činjenica o COVID-19 pandemiji. Mogu imati poteškoće u razumijevanju i pamćenju javno zdravstvenih uputa o pranju ruku, nošenju zaštitne maske, rukavica, održavanju fizičke udaljenosti i sl. Nepridržavanje mjera samozaštite i neodržavanje pojačanih mjera higijene mogu izložiti osobe s demencijom većem riziku zaraze.

Objasniti situaciju jasno, strpljivo i uz poštovanje

Starije osobe ipak vrlo dobro percipiraju kriznu situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusom te ih stoga treba redovito i ponovno informirati koristeći kratke i jasne informacije.

Starije osobe, osobito one u izolaciji ili s kognitivnim oštećenjima (demencijom), mogu biti pod većim stresom te postati pojačano anksiozni, ljuti, agitirani i povučeni tijekom epidemije ili za vrijeme karantene. Potrebno je pružati praktičnu i emocionalnu podršku preko obitelji i medicinskih radnika.

S njima treba podijeliti jednostavne činjenice o tome što se događa. Dati im jasne informacije kako mogu smanjiti rizik od infekcije, pri tome koristeći rječnik kojeg starije osobe mogu razumjeti. Ove informacije ponoviti koliko god puta je to potrebno. Upute moraju biti komunicirane na jasan, koncizan i strpljiv način uz poštovanje.

Podsjetnici na papiru

Za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija pojačana smetenost je često prvi znak bolesti. Ako se kod osobe sa demencijom naglo intenzivira smetenost, kontaktirajte liječnika za savjet.

Ako osoba ima poteškoće s disanjem ili jako visoku temperaturu, preporučuje se nazvati liječnika umjesto odlaziti u hitnu ambulantnu. Liječnik će možda moći liječiti osobu kod kuće i bez odlaska u bolnicu. Osobama s demencijom će možda biti potrebni iz dana u dan dodatni i pismeni podsjetnici i podrška kako bi zapamtili važnost higijenske prakse.

Dodatna podrška osobama s demencijom i njegovateljima

Kao što preporučuju međunarodni stručnjaci za demenciju i Svjetsko udruženje za Alzheimerovu bolest, širom svijeta hitno je potrebno organizirati dodatnu podršku osobama s demencijom i njihovim njegovateljima u situaciji pandemije COVID-19. Uz fizičku zaštitu od virusne infekcije, potrebno je voditi brigu o mentalnom zdravlju osoba s demencijom i neformalnih njegovatelja odnosno najčešće članova obitelji te im pružiti psihosocijalnu podršku.

Alzheimerova bolest ili demencija

Alzheimerova bolest, demencija ili samo staračka zaboravljivost?

Naš život prolazi brzo i za čas smo u trećoj životnoj dobi – imamo 70 ili 80 godina, na...

SAZNAJTE VIŠE

Osim toga, potičemo ljude koji imaju roditelja s demencijom da češće kontaktiraju ili provode više vremena s roditeljem ili da preuzmu neku od dužnosti njegovatelja.

Alzheimerova bolest – preuzmite upute za njegovatelje

Ovom prilikom preporučujemo vam da pročitate detaljne savjete i preporuke za njegovatelje i pacijente Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest objavljene u najnovijoj publikaciji udruge.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button