Lijekovi i terapije - 6. siječnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Odobren novi lijek za Alzheimerovu bolest

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je lijek za Alzheimerovu bolest lekanemab za pacijente u najranijim stadijima bolesti. Lijek su razvili japanska farmaceutska tvrtka Eisai i američki Biogen

novi lijek za Alzheimerovu bolest

Kako prenosi Poslovni.hr, lijek će se prodavati pod imenom Leqembi, a pripada klasi tretmana koji imaju za cilj usporiti napredovanje neurodegenerativne bolesti uklanjanjem ljepljivih nakupina toksičnog proteina beta amiloida iz mozga.

Gotovo svi prethodni eksperimentalni lijekovi koji su koristili taj pristup nisu bili uspješni. No novi lijek donosi nadu.

Uskoro zahtjev za odobrenjem lijeka u Japanu i EU

“Današnje vijesti su nevjerojatno važne”, rekao je glavni znanstveni direktor Zaklade za otkrivanje lijekova za Alzheimerovu bolest dr. Howard Fillit. “Godine istraživanja nedvojbeno najsloženije bolesti s kojom se ljudi suočavaju isplate se i daju nam nadu da možemo ne samo liječiti Alzheimerovu bolest nego ju i spriječiti”, dodao je.

Eisai je objavio da će lijek biti lansiran po godišnjoj cijeni od 26.500 dolara.

Japanska tvrtka je istaknula da također planira podnijeti zahtjev za odobrenjem lijeka Leqembi u Japanu i Europskoj uniji do kraja poslovne godine, tj. 31. ožujka.

Eisai je procijenio da će broj pacijenata u SAD-u koji ispunjavaju uvjete za lijek doseći oko 100.000 u roku od tri godine, postupno se povećavajući tijekom srednjeg i duljeg razdoblja.

izvor: https://www.poslovni.hr/svijet/odobren-novi-lijek-za-alzheimerovu-bolest-danasnje-vijesti-su-nevjerojatno-vazne-4370479

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button