ADIVA Plus sadržaj - 26. rujna 2023.
AUTOR ČLANKA - Marija Gudelj Plazanić, univ. mag. pharm dermatofarmacije i kozmetologije, ADIVA Plus sadržaj

Niacinamid (B3): hit sastojak u kozmetici

Na svakom koraku možemo naići na reklame o kozmetičkim proizvodima koji sadrže niacinamid. No je li njegova popularnost opravdana i kako doista djeluje na kožu?

niacinamid (B3)

Prateći reklame i marketinške kampanje po različitim medijima, možda ste uočili da se ponekad i u  svijetu kozmetike određeni sastojci nameću kao hit na tržištu, izrazito popularni i često primjenjivani u različitim formulacijama kozmetičkih proizvoda. Upravo to se sada može uočiti s niacinamidom koji predstavlja pravi „boom“ u svijetu kozmetičkih preparata.

No je li zaista opravdan njegov image hit sastojka u kozmetici, koje su mu osobine i kome je namijenjen?

Što je niacinamid?

Niacinamid ili nikotinamid predstavlja jednu od kemijskih formi vitamina B3 koja je topljiva u vodi, a njegova primjena oralno, kao i lokalno ima mnoge dobrobiti za kožu. Nedovoljan oralni unosa vitamina B3 se može očitovati simptomima kao što su demencija, dijareja i dermatitis, što nam dovoljno govori o važnosti ovog vitamina u organizmu. Ima bitnu ulogu u mnogim enzimatskim reakcijama u koži, sudjeluje u proizvodnji stanične energije, metabolizmu masti i sintezi nukleinskih kiselina.

U kojoj dobi pomlađivanje lica ima smisla?

Prirodni izvori vitamina B3 su mahunarke, orašasti plodovi, pivski kvasac, cjelovite žitarice, gljive.

Njegovo blagotvorno i učinkovito djelovanje na kožu, lokalnom ili oralnom primjenom, potvrđeno je brojnim znanstvenim studijama. U kozmetičkim pripravcima za njegu kože nalazi se u različitom rasponu koncentracija (1-10%) te, ovisno o koncentraciji u proizvodu, ostvaruje specifičan učinak na kožu. Ovisno o potrebama kože, potrebno je stoga odabrati proizvod odgovarajuće koncentracije niacinamida.

Kako B3 djeluje na kožu

Proizvodi s niacinamidom su učinkoviti kod različitih kožnih stanja i bolesti poput:

  • akni i masne kože,
  • atopijskog dermatitisa,
  • rozaceje,
  • ublažavanja hiperpigmentacija i
  • prevencije starenja kože.

Upravo ovaj široki raspon indikacija kod kojih je iznimno učinkovit, čini ga poželjnim i trenutno izrazito popularnim sastojkom u kozmetici.

Primjenom preparata s niacinamidom smanjuje se proizvodnja sebuma, triglicerida i slobodnih masnih kiselina iz sebuma, što dovodi do smanjenja pora, poboljšanja teksture i izgleda kože. Zbog protuupalnog učinka, preparati s niacinamidom su dobar izbor njege kod akni u odrasloj dobi jer će smanjiti upale, reducirati bore i spriječiti upalne mrlje koje nastaju nakon akni.

U svrhu njege masne i aknama sklone kože, u rutinu je potrebno uključiti preparate koji sadrže 4% ili više niacinamida u sastavu. Njegova učinkovitost može se usporediti s 1%  klindamicinom, antibiotikom koji se najčešće propisuje kod akni, što je potvrđeno studijom na 76 pacijenata s umjereno teškim oblikom bolesti.

Pri koncentracijama većim od 4% niacinamid je učinkovit i u smanjenju hiperpigmentacija, što je također potkrijepljeno kliničkim studijama. U ljekarnama se u tu svrhu mogu naći pripravci sa 6, 8 ili 10% niacinamida.

Niacinamid povećava proizvodnju ceramida i drugih proteina poput filagrina na kojima se temelji zaštitna funkcija kože, tako da će pripravci za atopijski dermatitis, dodatno obogaćeni aktivnim sastojkom niacinamidom, biti dobar odabir za njegu kože atopičara.

Također, uočeno je da povećava sintezu kolagena, poboljšava prokrvljenost kože, hidratizira, smanjuje fine bore i prevenira nastanak novih bora, stoga je izvrstan odabir preparata za anti-aging. Učinci niacinamida kao anti-aging sredstva primjećuju se nakon 8 do 12 tjedana kontinuirane primjene proizvoda koji ga sadrže.

Kozmetika s nižim sadržajem niacinamida u sastavu (1-2%) djeluje hidratizirajuće tj. ovlažuje kožu.

Sigurnost i kombiniranje s ostalim sastojcima

Niacinamid ima dobro proučen sigurnosni profil te je siguran za dugotrajniju upotrebu i u visokim koncentracijama. Privremeno crvenilo kože može se pojaviti u slučaju da pH pripravka padne ispod 5 pa dolazi do razgradnje niacinamida u nikotinsku kiselinu koja izaziva crvenilo. Ovo se može izbjeći kombiniranjem pripravaka koji mogu sniziti pH u istoj rutini, poput vitamina C.

pravilno korištenje ulja za lice

Iako su u trendu, nisu za svakoga: pripazite s korištenjem ulja za lice

Ulja za lice mogu biti korisna te doprinijeti hidrataciji i svježem izgledu. No oprez, ako je vaša koža...

SAZNAJTE VIŠE

U tom slučaju je bolje vitamin C koristiti ujutro, prije nanošenja proizvoda sa SPF, a pripravak s niacinamidom navečer.

Niacinamid se u kozmetičkim proizvodima često kombinira s drugim aktivnim sastojcima poput hijaluronske, salicilne i glikolne kiseline, a dolazi u obliku sredstava za pranje, seruma ili krema.

U prikladnom odabiru proizvoda i koncentracije niacinamida te njegovom uklapanju u vašu beauty rutinu s ostalim preparatima koje koristite, može vam pomoći ljekarnik savjetovanjem u ljekarni,  ovisno o stanju i potrebama vaše kože.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button