ADIVA Plus sadržaj - 21. svibnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Martina Radetić, dr. med., spec. otorinolaringolog, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Sjaj naše mladosti: što je zapravo hijaluronska kiselina?

Na području estetske medicine hijaluronski fileri su možda najpoznatiji u brisanju bora i vraćanju izgubljenog sjaja koži. No hijaluronska kiselina primjenjuje se i na drugim područjima

hijaluronska kiselina-krema-dermalni fileri

Hijaluronska kiselina (HK) je prirodni sastojak tekućina u očima i zglobovima. Ponaša se kao „jastuk“ ili lubrikant zglobova i drugih tkiva. Različiti oblici hijaluronske kiseline koriste se u kozmetici, ali i u estetskoj medicini. Smanjuje otekline prilikom ozljede i u tome je nezamjenjiva.

U kojoj dobi pomlađivanje lica ima smisla?

Postoje tri osnovna tipa HK:

  • hijaluronska kiselina,
  • hidrolizirana HK i
  • hijaluronske kiselinske soli.

Zbog svoje visoke molekularne mase, hijaluronska kiselina ima mogućnost privlačenja vode i stvaranja novog regenerativnog tkiva, kolagena i elastina. Ostali tipovi imaju jednako djelovanje, no oni su drugačijom tehnologijom pohranjeni i prerađeni.

Djelovanje hijaluronske kiseline na kožu

Hijaluronska kiselina pomaže koži u istezanju i savijanju te pritom sprečava stvaranje bora. Dokazano je da ubrzava zarastanje rana i smanjuje stvaranje ožiljaka.

Ako primijetite fine, sitne bore ili samo želite spriječiti preuranjeno starenje, HK je sjajan sastojak za primjenu u vašoj dnevnoj njezi kože. Doista snažno djeluje na hidrataciju, zatezanje i njegovanje kože, održavajući je pritom zdravom.

Koliko često koristiti hijaluronsku kiselinu

Hijaluronsku kiselinu preporučuje se nanositi na kožu dva puta dnevno, stoga nemojte zaboraviti koristiti vašu kremu s hijaluronskim djelovanjem ujutro i uvečer.

Možete otići i korak dalje u brizi o vašoj koži primjenjujući HK kao dermalni filer. On se unosi u sloj neposredno ispod kože, otprilike jedan milimetar u dubinu, pa do pet milimetara, a pomaže u podizanju tkiva koje je utonulo i izgleda staro. Takozvani „plitki“ fileri do jednog milimetra ispod kože zovu se „boosteri“. Oni će kožu istinski obnoviti i vratiti joj nekadašnji sjaj.

Usporedi li se koliko trošimo na kreme, a koliko bismo uložili u filer poznatog brenda, trajnost i rezultati definitivno idu filerima u korist

Kremu nanosite uvijek na vlažnu kožu, nikad suhu jer bi hijaluronska kiselina kao „magnet za vlagu” mogla imati suprotan učinak.

Može li se HK prirodno obnoviti?

Do perimenopauze, kada je hormonalni status uredan, HK se prirodno obnavlja u našem organizmu bez potrebnog poticaja izvana. No, u perimenopauzi i kasnije se to više ne događa i upravo zato koža tada naglo dobiva bore, lice gubi volumen, a izgled se počinje mijenjati. Pa ipak, danas je sve moguće, tako i vratiti izgubljeni sjaj i volumen lica.

Fileri se sami po sebi izgube unutar šest do 12 mjeseci, ovisno o brandu i individualnom statusu koji uključuje fizičku aktivnost, uzimanje lijekova, prehranu i pušenje.

pomladivanje obnavljanje koze

Borba protiv bora: što je pomlađivanje i obnavljanje kože?

Sunce, poremećaji, starenje, čak i nasljedstvo, mogu doprinijeti nepravilnostima kože na licu, vratu, dlanovima. No, one se mogu liječiti

SAZNAJTE VIŠE

Preporučuje se redovito korištenje hijaluronske kiseline u obliku kreme, a može se i jednom ili dva puta godišnje primijeniti filer u obliku boostera. Kada u tome budete redoviti, vaša će koža procvjetati i učiniti da se osjećate zadovoljno “u vlastitoj koži”.

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button