ADIVA Plus sadržaj - 31. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Tea Škabić, Udruga CPSA, ADIVA Plus sadržaj

Matična mliječ u suvremenoj medicini: liječi li doista „sve rane“? 

Gotovo na svakom koraku može se čitati o blagotvornim učincima „pčelinjeg kruha“. Osim što je dugi niz godina prisutna u narodnoj medicini, njome se sve više bave i znanstvenici.

matična mliječ u suvremenoj medicini

Nove metode laboratorijske dijagnostike, lijekovi i terapija kanabisom samo su neki od primjera napredovanja moderne medicine i farmacije. Znanost se uvijek razvija te se, osim sintetskih „medikamenata“, neprestano otkriva potencijal skriven u biljkama, ali i životinjama.

Upravo tako otkrivena je i matična mliječ koja krasi naslove brojnih portala, ali i istraživanja. No, koliko zapravo znamo o relativno novom pripravku za kojeg nerijetko čujemo da „liječi sve rane“?

Matična mliječ, med i stevija: trio iz prirode za savršeno zdravlje

Što je matična mliječ?

Matična mliječ je bijeli viskozan sekret hipofaringealnih i mandibularnih žlijezda pčela radilica (Apis mellifera), a poznatija je kao „super-namirnica“ koja se koristi kao hrana za ličinke, ali i pčele matice. Danas je slavu stekla svojom širokom primjenom u biomedicini i zdravstvu, zdravoj hrani, ali i kozmetici.

Sastoji se od vode (50-60%), proteina (9-18%), ugljikohidrata (7-18%) i lipida (3-8%), ali i minerala poput željeza, natrija, kalcija, kalija, mangana i bakra, enzima, hormona, nukleotida itd. Najveći udio proteina čine glavni proteini matične mliječi (engl. Major royal jelly proteins, MRJPs) koji su zaslužni za njen širok spektar primjene. Iako se smatra da modulira upalne odgovore, ispoljava potencijalno antikancerogeno i antibakterijsko djelovanje, možemo li svemu zaista povjerovati? Liječi li matična mliječ i neizlječivo?

Antimikrobna aktivnost

Uz glavne proteine matične mliječi, ponajviše rojalizin, važnu ulogu u borbi protiv mikroorganizama igra i 10-HDA (trans-10-hidroksi-2-decenska kiselina). Naime, oni djeluju sinergistički na bakterije poput Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Prevotella intermedia, Fusobacterium nucleatum i Porphyromonas gingivalis, ali i protiv određenih sojeva E. coli. Također, „nezaštićene“ ostaju i Gram- pozitivne bakterije kao što su Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus i Paenibacillus larvae.

S druge strane, matična mliječ, uz pomoć svojih masnih kiselina, ispoljava i antifungalni učinak na vrste poput C. tropicalis, C. albicans i C. glabrata, ali i na pojedine rodove plijesni.  Štoviše, osim antibakterijskog i antifungalnog učinka, još jedna „supermoć“ jest antiviralni učinak i to na: herpes simplex virus 2, virus influenze, srčani virus coxsackie B3, herpes simplex virus type 1 (HSV-1) itd.

Matična mliječ ubija praživotinju vrste Trypanosoma cruzi, uzročnika Chagasove bolesti te je njeno djelovanje potvrđeno i kod dizenterične amebe.

Antikancerogen učinak

Endogeni hormoni kao što su estrogen i testosteron, usko su povezani s onkogenezom, nastankom tumora, rastom tumorskih stanica, ali i progresijom tumora kao što su tumor dojke, jajnika i prostate.

Estradiol igra ključnu ulogu u rastu i razvoju stanica tumora dojke ovisnog o estrogenu, a matična mliječ inhibira estradiolom potaknutu proliferaciju tumorskih MCF-7 (Michigan Cancer Foundation-7) stanica tako što sprječava slanje signala estradiola koje potiče daljnji razvoj tumora. Ali, navedeni učinak matična mliječ je pokazala samo u prisustvu bisfenola, stoga je djelovanje na tumorske stanice dojke još u fazi „nagađanja”.

S druge strane, antikancerogeni učinak matične mliječi i rak prostate imaju vrlo malo zajedničkih točaka. Također, nije potpuno jasno djelovanje na karcinom vrata grlića maternice, iako postoje istraživanja koja otkrivaju pčelinji kruh kao potencijalno novo oružje u borbi protiv novonastalih tvorevina.

Stoga, iako matična mliječ ispoljava potencijalno antitumorsko djelovanje, još uvijek nije preporučena konzumacija s obzirom na to da njena fizikalna i kemijska svojstva nisu potpuno istražena, a u sklopu monoterapije velika je vjerojatnost da, ako i dođe do poboljšanja, ona neće biti zamjetna.

Eliksir mladosti

Borba protiv starenja i novih bora vječita je „borba protiv vjetrenjača“. Smatra se da matična mliječ sadrži čimbenike rasta, ali i hormone, zbog čega se danas primjenjuje i kao kozmetički proizvod.

Proteinske (MRJPs) i lipidne komponente mogu produljiti životni vijek različitih bića, uključujući medonosne pčele, cvrčke, svilene bube, nematode, miševe, a između ostalog, inhibiraju starenje ljudskih tkiva u staničnim kulturama putem pojačane regulacije signalizacijskog puta epidermalnog faktora rasta.

Osim toga, djeluje na glavni protein vezivnog tkiva – kolagen. Naime, matična mliječ ima učinak na proizvodnju kolagena u fibroblastima (stanicama vezivnog tkiva) te je njen čimbenik proizvodnje i promicanja kolagena, najzaslužniji za „odgodu bora“.

Nadalje, 10-HDA, u prisustvu askorbinske kiseline, potiče stvaranje transformirajućeg čimbenika rasta koji posljedično povećava proizvodnju kolagena. Unatoč tome, nejasan je učinak na enzime koji sudjeluju u sintezi kolagena.

Pomoć dijabetičarima

U nizu svojih sastavnica, matična mliječ sadrži i one slične inzulinu, stoga pomaže i dijabetičarima. Istraživanjima je dokazano da potiče regeneraciju oštećenih stanica gušterače te tako sprječava razvoj šećerne bolesti. Time, „popravkom“ stanica gušterače i očuvanjem razina inzulina (hormona gušterače), modulira se i razina šećera u krvi. Primjerice, na štakorima je za dijabetes tipa 2 potvrđeno kako bi dugotrajna primjena matične mliječi kao terapije mogla spriječiti razvoj inzulinske otpornosti.

Također, primijećeni su i učinci na upalne odgovore, reproduktivno zdravlje, a nerijetko i antioksidativno sudjelovanje.

Zaključno

Sve su navedene činjenice samo dijelovi kompleksnijih, sveobuhvatnijih istraživanja, ali pružaju dobar uvid u teme kojima se znanstvenici bave. Neizostavan je potencijal matične mliječi kao „desne ruke“ potrebitima, ali i onima koji samo žele poboljšati svoje zdravlje.

Matična mliječ je najzdraviji proizvod iz košnice

Najvrjedniji i najzdraviji proizvod iz košnice

Proizvodi s matičnom mliječi rado su i često upotrebljavani jer pomažu u očuvanju zdravlja, poticanju razvoja i funkcija organizma,...

SAZNAJTE VIŠE

I što sad? U nizu isprepletenih mogućnosti, teško je donijeti ispravnu odluku – okrenuti se matičnoj mliječi ili ne? Znamo li što sadrži pakiranje u kojem dolazi? Jesmo li sigurni da je uzorak homogen i da je garantirana njegova čistoća? Dakako, iako je svaki novi lijek i način terapije dobrodošao, prije konzumacije i prepuštanja njegovim učincima, obratite pažnju na supstancu koju unosite. Naime, kakvoća, sigurnost i učinkovitost su izuzetno važni čimbenici koji moraju biti zagarantirani prije dospijeća lijeka na tržište.

Stoga, iako matična mliječ može biti vaš novi suputnik u borbi protiv bakterija, raka, ali i starenja, obratite pažnju na koncentraciju mliječi u pripravku, na sastav tvari koje ćete konzumirati te budite sigurni da znate što koristite. I prvenstveno – budite racionalni. Svaki je pokušaj dobar i vrijedan truda, ali i smislen ako je ispunjen prvotni cilj: da ste si pomogli.

Izvor: https://recipe-cpsa.com/maticna-mlijec-novi-biomedicinski-hit/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button