ADIVA Plus sadržaj - 16. rujna 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija, ADIVA Plus sadržaj

Dan bez automobila: Europski tjedan mobilnosti

U nastojanjima da se smanji emisija štetnih plinova, već godinama se održavaju manifestacije s ciljem podizanja svijesti o alternativnim načinima prijevoza te povećanju fizičke aktivnosti

Europski tjedan mobilnosti dan bez automobila

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Užitak na dva kotača: Bicikliranjem do zdravlja i zadovoljstva

Slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna mobilnosti glasi „Mobilnost s nultim emisijama za sve“ („Zero-emission mobility for all“) te odražava ambiciozan cilj ugljično-neutralnog kontinenta do 2050. godine, predstavljen u Europskom zelenom planu. Temom se također želi istaknuti važnost prijevoza s nultim emisijama i promicanje uključivog pristupa koji obuhvaća sve građane.

Dan bez automobila

Drugim riječima, to znači da je na svima nama zadatak da doprinesemo ostvarenju ovog cilja. Možete li izdržati barem jedan dan bez automobila? I vi ste pozvani da 22.09. ostavite svoje vozilo u garaži ili na parkiralištu te da obilježite „Dan bez automobila“ odlazeći na posao biciklom, romobilom ili pješice.

Naravno, na državama je i da svojim mjerama doprinesu smanjenju emisija ugljičnog dioksida. Prema podacima Europskog parlamenta, sektor prometa odgovoran je za gotovo 30% emisija CO2 u EU-u, od čega 72% odlazi na cestovni promet.

Preporučene „doze“ fizičke aktivnosti

I naše je tijelo „vozilo“, a kretanje nam je nužno potrebno za održavanje dobrog zdravlja. Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, odrasli u dobi od 18 do 64 godine trebaju barem 150 minuta umjerene aerobne fizičke aktivnosti tijekom tjedna ili barem 75 minuta tjedno aerobne fizičke aktivnosti visokog intenziteta. Moguća je i kombinacija umjerene i intenzivne aerobne fizičke aktivnosti. Ona u svakom slučaju treba trajati barem 10 minuta kako bi bila učinkovita.

Za dodatne zdravstvene benefite, trebalo bi udvostručiti „minutažu“, pa uvrstiti u tjedni plan ili 300 minuta umjerene ili 150 minuta intenzivne fizičke aktivnosti. Ne smije se zaboraviti i na naše mišiće, pa bi tako vježbama njihova jačanja trebalo posvetiti barem dva treninga tijekom tjedna.

Nipošto ne smijemo zaboraviti djecu i adolescente koji bi u pokretu dnevno trebali provoditi barem sat vremena dok se kod osoba starijih od 64 godine preporučuje vježbanje uz preporuku liječnika, ovisno o njihovim mogućnostima. Ovisno o zdravstvenom stanju, uglavnom je riječ o aktivnostima poput šetnje, joge, medicinske gimnastike i sličnog.

Brojne blagodati kretanja

Redovita fizička aktivnost, kao što je spomenuto, ima brojne blagodati za naše zdravlje. Dokazano može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i osteoporoze, doprinijeti kontroli tjelesne težine, kao i dobrom mentalnom zdravlju. Ona također utječe na razvoj samopouzdanja što je posebice važno kod djece i mladih, a ne smije se zaboraviti da se svakako preporučuje u okviru prevencije rizičnog ponašanja te nezdravih navika poput pušenja, konzumiranja alkohola i droga, nezdrave prehrane i nasilja.

Hipokinezija ili premala količina kretanja - zašto je kretanje važno za zdravlje

Kretanje nije izbor nego osnovni preduvjet zdravlja

U 21. stoljeću svijetom se proširila hipokinezija, pojam kojim se opisuje nedovoljno kretanje, odnosno premala količina kretanja te koji...

SAZNAJTE VIŠE

U ovo vrijeme pandemije ne treba zaboraviti da su zatvoreni prostori mjesto na kojem želimo provesti samo onoliko vremena koliko moramo. Dakle, ne samo da ćete kretanjem doprinijeti dobroj fizičkoj spremi te, općenito, dobrom zdravlju, već ćete smanjiti mogućnost zaraze. Na biciklu ili romobilu neće vam biti potrebna čak niti maskica.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button