Obiteljsko zdravlje - 30. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Želite smršaviti i poboljšati zdravlje? Vozite se do posla na romobilu

Romobili su posljednjih godina, uz bicikle, preplavili ulice gradova. Nažalost, češće viđamo odrasle na električnim romobilima, nego na onim klasičnim koji mogu značajno doprinijeti dobrom zdravlju

romobil elektricni romobil zdravlje kondicija vjezbanje

U svakom treningu uvijek je važna dosljednost, odnosno važno je ne odustajati. Poznato je da nam sve što se ponavlja iz dana u dan nerijetko brzo dosadi. Treba znati kako održati motivaciju. To se svakako lakše postiže ako se pritom dobro zabavljamo.

Bez pravilnog vježbanja nema zdravog i uspješnog mršavljenja

Jedan od načina rekreativnog bavljenja sportom čija popularnost iz godine u godinu raste, svakako su i romobili. Pritom ne mislimo na električne romobile, već na one „klasične“, na odgurivanje, koji će tijelu pružiti pokret. U svijetu su romobili za trening, odnosno sportski romobili već poodavno ušli u novu evolucijsku fazu. Tako na ulicama gradova u inozemstvu možemo vidjeti i „križance“ romobila i stepera, npr. Cricet Stepper koji uspješno kombiniraju stepanje, odnosno hodanje i vožnju.

Odlično sredstvo za prijevoz i trening

Nije teško zaključiti da u gradovima romobili, uz bicikle, predstavljaju odlično prijevozno sredstvo uz dodatni bonus u vidu fizičke aktivnosti. Pritom su posebno prikladni za one kojima održavanje ravnoteže na biciklu te njegovo manevriranje u gradskoj gužvi nisu jača strana, a ipak pružaju užitak vjetra u kosi koji nam posebno paše u ljetnim mjesecima.

Danas su dostupni romobili s raznim veličinama kotača, već ovisno od toga što od njih očekujete i po kakvom ćete terenu voziti, nerijetko su opremljeni s kočnicama i blatobranima, a s obzirom na to da se mogu jednostavno složiti i nositi, lako ćete ih spremiti u kutu ureda ili nositi po uzbrdicama.

U kontekstu fizičke aktivnosti, spomenimo da kretanje na klasičnom romobilu podrazumijeva neprestano odgurivanje i iskorak prema naprijed, slično kao i na skejtu. Zahvaljujući tome, romobil možemo uvrstiti u kategoriju kardio treninga, odnosno vježbe koja podiže puls srca između 60 do 85% maksimalnog broja otkucaja. Takozvani kardiovaskularni, odnosno aerobni trening ima niz blagodati za zdravlje, jača srce i pluća, poboljšava opskrbu organizma kisikom, a pritom učinkovito sagorijeva kalorije.

Sagorijevanje masnoća

Vožnja romobila je obično trening niskog intenziteta. To znači da vaše srce tijekom vožnje nije pretjerano opterećeno te puls ostaje u rasponu od 60 do 70 posto maksimuma. No to je unutar tog već spomenutog raspona unutar kojeg naše tijelo počinje trošiti masnoće za gorivo. Želite li da vam romobil pomogne na tom području, vozite ga nekoliko sati dnevno. Točnije, vožnja romobila troši i do 430 kcal tijekom sat vremena kontinuirane vožnje.

Vožnja na tašte

Želite li doprinijeti bržem mršavljenju, uvrstite i pokoju vožnju „na tašte“. Stručnjaci smatraju da ako možete voziti romobil kontrinuirano (ne dulje od 30 minuta) prije doručka, tada ćete vjerojatno gubiti kilograme brže nego što je to slučaj s treningom u neko drugo vrijeme. Dakle, stanite na romobil i pokušajte doći do ureda prije ostalih kako bi vam ostalo vremena za zdravi doručak koji će vas napuniti dodatnom energijom.

Oporavak mišića nakon intenzivne vježbe

Stručnjaci savjetuju da se nakon intenzivnog treninga, mišićima treba omogućiti vrijeme za odmor. Stoga se pri kraju obično i izvode vježbe niskog intenziteta, što obično oduzima više vremena za trening. Stoga, ako se već bavite rekreativno nekim sportom, vožnja romobila može biti „šlag na kraju“ i to koristan. Vožnjom do kuće nakon treninga u teretani, osigurat ćete vašim mišićima vrijeme za oporavak, a bez potrebe da, primjerice, izgubite dodatno vrijeme u dvorani.

Dobar za zglobove i cijelo tijelo

Vožnja romobila štiti mnoge dijelove tijela koji su u nekim drugim treninzima pretjerano opterećeni, poput zglobova nogu. Također se u vožnji koristi više mišića u tijelu koji kod nekih sportova mogu biti zapostavljeni, poput mišića leđa ili trbuha.

Trening ravnoteže

Da bismo vozili romobil, moramo naučiti na njemu održavati ravnotežu. Težište tijela stavlja se izvan temelja potpora, tijelo se nalazi na nestabilnoj površini… Savladavanje vožnje romobila tako bi moglo značajno unaprijediti vaš osjećaj za stabilnost, prilagođavanje neravnom terenu, odnosno balansiranje, a time i doprinijeti smanjenju rizika od padova i ozljeda tijekom zimskih mjeseci.

tjelovježba, mršavljenje, vježbe, zdravlje

Tjelovježba je važna za mršavljenje, zdravlje i dobro raspoloženje

Početak je godine i mnogi od nas kreću s redukcijskim dijetama kako bi izgubili višak dobiven uživanjem u blagdanskim...

SAZNAJTE VIŠE

Jednostavno, sigurno i zabavno

Činjenica je da je vožnja romobila ne samo zabavna, već i sigurna te jednostavna. Bolne ozljede koje su inače karakteristične u početcima bavljenja nekim sportom, nerijetko udaljavaju ljude od treninga ili ih barem prisiljavaju na dulje pauze zbog oporavka. No na romobilu o tome ne morate brinuti jer je mogućnost od bilo kakvih ozljeda svedena na minimum te se uglavnom svodi na lošu sreću ili divljanje po padinama. Naime, na nizbrdicama se svakako preporučuje oprez zbog mogućeg gubitka kontrole i ravnoteže – romobil, ma koliko kvalitetan bio, teže će se pri velikoj brzini kontrolirati u odnosu na bicikl.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button