Žensko zdravlje - 15. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Ekološka rješenja za mjesečnicu

Jednokratni higijenski ulošci i tamponi troše se u stotinama milijardi komada godišnje stvarajući ogromnu količinu otpada. Stoga su sve popularnija alternativna „zelena“ rješenja za menstruaciju

menstrualna casica menstruacija ekologija higijenski ulosci tamponi

Higijenski ulošci i tamponi vjerojatno su među najpraktičnijim potrepštinama ikad izumljenim, jer ženama omogućuju da za vrijeme mjesečnice nesputano obavljaju svakodnevne aktivnosti. No, takvi proizvodi često sadrže plastiku i druge umjetne kemikalije koje štetno utječu ne samo na žensko zdravlje, nego i zdravlje našeg planeta.

Bolna menstruacija? Pomozi si!

Jednokratni ulošci i tamponi – baš kao i dječje pelene – troše se u stotinama milijardi komada godišnje, čime se stvaraju goleme količine otpada. Kako se u svijetu povećava ekološka osviještenost, tako sve više žena traži „zelenija“ rješenja za intimnu higijenu. Stoga je na tržištu sve veći izbor jednokratnih uložaka i tampona načinjenih od organskog pamuka i pakiranih u biorazgradive folije.

Ulošci za višekratnu uporabu

Još „ekološkijima“ smatraju se ulošci za višekratnu uporabu koji se proizvode od prozračnog pamučnog flanela (također od pamuka iz organskog uzgoja), koji je iznutra ojačan tankim slojem poliuretana kako tkanina ne bi „procurila“. Takvi ulošci imaju krilca s drukerom pomoću kojega se pričvršćuju ispod gaćica za nesmetano kretanje i spavanje. Dostupni su u više dimenzija i s “pojačanjima“ materijala (npr. noćni ulošci ili oni za obilnije mjesečnice).

Sa stajališta današnjeg ubrzanog načina života, jedina je „mana“ višekratnih pamučnih uložaka to što se moraju prati – no, s druge strane, traju godinama, pa se štedi novac i smanjuje stvaranje otpada.

Popularne menstrualne čašice 

I menstrualna čašica sve je popularnija alternativa jednokratnim ulošcima i tamponima. Svojevrsni je to lijevak koji se umeće slično kao tampon, a pritom nastaje lagani učinak vakuuma zahvaljujući kojemu čašica prianja uza stijenku vagine. Pritom se menstruacijska krv nakuplja u čašici bez istjecanja sa strane. Stoga se čašica može koristiti noću i danju, čak i pri sportskim aktivnostima, uključujući i plivanje.

Menstrualne čašice dostupne su u raznim modelima prilagođenim građi tijela i jačini menstruacije (manja ili obilnija krvarenja). Načinjene su od medicinskog silikona proizvedenog prema visokim standardima kakvoće kako ne bi izazvao iritacije ni alergije. To je vrlo mekan i elastičan, a ujedno i vrlo otporan materijal što se lako prilagođava tijelu.

Čašica se prazni po potrebi (jednostavno se izvadi iz vagine i sadržaj se izlije u nužnik), a ovisno o preporukama proizvođača, može se neprekidno koristiti osam do najviše dvanaest sati.

Nakon vađenja se čašica jednostavno ispire vodom. U nedostatku vode može se prebrisati toaletnim papirom ili odgovarajućom maramicom (neki proizvođači nude posebne maramice za brisanje čašica) te ponovno staviti, a kasnije isprati čim bude moguće. Može se i sterilizirati u kipućoj vodi, što se preporučuje u razdoblju između mjesečnica.

Podijeljena mišljenja o čašicama

Mišljenja o menstrualnoj čašici podijeljena su – neke žene kažu da se ne mogu na nju naviknuti, a neke pak imaju samo riječi hvale ističući da im je iznimno olakšala život. Ekološka je prednost čašice to što može potrajati do deset godina, čime se ujedno smanjuju i troškovi intimne higijene.

intimna higijena zene prevencija ginekoloskih problema

Što trebate činiti, a što izbjegavati kod higijene intimnog područja

SAZNAJTE VIŠE

Zajedno s čašicom mogu se koristiti takozvani labia pads – mali pamučni ulošci nalik na listiće, za višekratnu uporabu (perivi su poput klasičnih višekratnih uložaka). Takav mali uložak može se tijekom korištenja menstrualne čašice staviti između stidnih usana za dodatnu zaštitu, ili pak može poslužiti kao zasebna zaštita u danima kada je menstruacijsko krvarenje minimalno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button