Žensko zdravlje - 26. studenoga 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med. spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin

Što treba znati o kiretaži: najčešća pitanja i odgovori

Kada je kiretaža potrebna, kako izgleda postupak kiretaže te koje su moguće komplikacije, samo su neka od pitanja na koja ovom prilikom donosimo odgovore

dilatacija i kiretaža

Kiretaža jest postupak pažljivog struganja sluznice maternice za to posebno namijenjenim kirurškim instrumentom – kiretom.

Budući da je prije samog postupka kiretaže potrebno prethodno proširiti (dilatirati) kanal vrata maternice, stručni naziv za ovaj kirurški zahvat jest dilatacija i kiretaža (engl. dilation and curettage – D&C).

Naučite ih prepoznati: Najčešći hormonski poremećaji kod žena

Kada je kiretaža potrebna?

Kiretaža jest ginekološki postupak koji se izvodi u dijagnostičke i/ili terapijske svrhe.

Najčešći razlog za izvođenje dijagnostičke kiretaže jest otkrivanje uzroka abnormalnog (nepravilnog) krvarenja iz maternice. Terapijska kiretaža obično se provodi u svrhu prekida trudnoće, odstranjenja propale trudnoće ili zaostalih produkata trudnoće te odstranjenja promijenjenog tkiva maternice, polipa i/ili tumora sluznice maternice.

Poseban oblik kiretaže jest frakcionirana eksplorativna kiretaža koja se primjenjuje kako bi se utvrdilo potječe li određeni proces iz kanala vrata maternice ili šupljine maternice. Uključuje frakcionirano (odvojeno) uzimanje uzoraka koji se potom šalju na patohistološku analizu.

Kako izgleda postupak kiretaže?

Budući da je postupak kiretaže vrlo bolan, izvodi se u općoj ili lokalnoj anesteziji te prosječno traje od 10 do 30 minuta.

Započinje proširenjem vrata maternice, što omogućuje nesmetano uvođenje instrumenata u šupljinu maternice i obavljanje zahvata, odnosno laganog struganja sluznice maternice kiretom i/ili uklanjanja sadržaja maternice vakuumskim aspiratorom ili drugim specijaliziranim instrumentima.

Koje su moguće komplikacije postupka kiretaže?

Postupak kiretaže jest siguran postupak. Međutim, kao i kod svakog medicinskog zahvata, moguće su komplikacije. Nasreću, pojavljuju se iznimno rijetko i obično nisu opasne po život.

Neke od mogućih komplikacija navodimo u nastavku.

  • krvarenje,
  • ozljede stijenke maternice i/ili okolnih zdjeličnih organa (crijeva, mokraćnog mjehura) te ozljede krvnih žila,
  • retencija (zadržavanje) urina,
  • infekcija,
  • stvaranje unutarmaterničnih vezivnih priraslica.

Koliko traje oporavak nakon kiretaže?

Na dan zahvata preporučuje se mirovanje i izbjegavanje težih fizičkih napora, a obično se već sljedeći dan može nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima.

Također, tijekom narednih nekoliko dana potrebno je izbjegavati spolne odnose, upotrebu tampona i vaginalnih sapuna te kupanje u kadi ili bazenu.

papa-test spašava živote već desetljećima

Spasonosni test doktora Papanikolaoua

U slučajevima kad je Papa-nalaz abnormalan, ne treba odmah pomišljati na karcinom. Naime, stanice mogu biti abnormalne, a da...

SAZNAJTE VIŠE

Treba li vas brinuti krvarenje nakon kiretaže?

Oskudno krvarenje uobičajena je pojava te može trajati i do nekoliko dana nakon zahvata. Međutim, treba naglasiti da ako krvarenje postane obilnije te je praćeno i drugim simptomima i/ili znakovima, poput bolova u trbuhu i/ili povišene tjelesne temperature, bez odgode se javite vašem liječniku.

Više stručnih savjeta potražite u Poliklinici Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button