Žensko zdravlje - 4. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Može li se na prirodan i zdrav način odgoditi mjesečnica?

Bilo da planirate putovanje ili romantično druženje, mjesečnica koja nikada ne kasni mogla bi biti otežavajuća okolnost. Uvijek dolazi na gotovo isti datum, a trenutno vam to nikako ne odgovara. Što biste mogli učiniti?

kako na prirodan i zdrav način odgoditi mjesečnicu

Tko nije poželio izbjeći mjesečnicu dok je na odmoru? A tko je ne bi poželio malo odgoditi kako bi izbjegao popratne simptome poput osjetljivosti dojki i nadutosti tijekom nekog značajnog događaja?

Ako pretražujete internet u potrazi za načinom kako prirodno odgoditi mjesečnicu, naići ćete na mnoštvo ideja, od vježbanja do ispijanja vode s octom. Jesu li doista učinkovite i sigurne te podupire li ih znanost, istražili su novinari portala Healthline.com.

Koji su uzroci zakašnjele ili izostale menstruacije?

Jabučni ocat

Jabučni ocat hvaljen je kao „čudesan lijek“ za akne, žgaravicu, pa čak i salo na trbuhu. Na nekim su područjima njegovo blagotvorno djelovanje doista poduprla istraživanja, no na drugima nisu. Stoga nije ni čudo da su mnogi skloni nekritički prihvatiti tvrdnju da je jabučni ocat izvrsno rješenje za sve menstrualne probleme, poput boli ili nadutosti.

No ne postoje istraživanja koja bi poduprla konzumiranje jabučnog octa s ciljem odgađanja mjesečnice. Jedino istraživanje koje je proučavalo utjecaj jabučnog octa na menstruaciju odnosilo se na žene sa sindromom policističnih jajnika (PCOS). Ali ova je studija otkrila da jabučni ocat zapravo može uzrokovati menstruaciju kod žena koje nisu imale normalizirane reproduktivne cikluse zbog šećera u krvi i hormonalne neravnoteže. Nema dokaza da će jabučni ocat zaustaviti mjesečnicu.

Česte doze jabučnog octa također mogu negativno utjecati na vaše zube te na osjetljiva tkiva u ustima i grlu. Stoga nemojte piti jabučni ocat izravno iz boce. Razrijedite ga s vodom ili drugom tekućinom kako biste ga učinili sigurnijim i ukusnijim.

Bijela leća (urad dal)

Anegdotski izvještaji govore da bi konzumacija bijele leće u danima neposredno prije menstruacije mogla odgoditi menstruaciju za koji dan. Ova izvješća sugeriraju da leću pržite dok ne omekša, a zatim je sameljete u fini prah. Ako vam je dostupno, možete nabaviti brašno od bijele leće. Taj prah se dodaje u smoothieje ili juhe.

Međutim, ne postoje istraživanja koja bi poduprla uspješnost bijele leće, a dodatna vlakna mogu uzrokovati trbušne tegobe i nadutost.

Sok od limuna

Limunov sok, kao i jabučni ocat, vrlo je kisela tvar. Nejasno je zašto anegdotska izvješća sugeriraju da citrusi mogu pomoći u zaustavljanju krvarenja. Također nema istraživanja koja bi tu tvrdnju poduprla.

Štoviše, hrana s puno kiseline može nagristi vaše zube, desni, usta, grlo, želudac i crijeva. Odlučite li se isprobati ovu metodu, svakako razvodnite limun u čaši vode ili nezaslađenog čaja.

Otopljena želatina

Ispijanje želatine otopljene u toploj vodi navodno odgađa početak menstruacije za oko četiri sata. Ako vam je potrebno više vremena, prema zagovornicima ove metode morat ćete višekratno piti želatinu.

Nejasno je zašto se želatina promovira kao prirodan način odgađanja početka menstruacije, a nema istraživanja koja bi to potvrdila. Konzumiranje velikih količina želatine može imati neke nuspojave, poput nadutosti ili probavnih smetnji.

Intenzivno vježbanje

Intenzivno vježbanje može odgoditi početak mjesečnice. Žene koje se bave zahtjevnom tjelesnom aktivnošću ili naporno rade u danima prije mjesečnice, mogu primijetiti da ona ne počinje na vrijeme.

To može biti objašnjeno niskom energetskom dostupnošću. Kad je vaše tijelo potrošilo velik dio svoje energije za vježbanje i oporavak, možda neće imati dovoljno rezervne energije za ispunjenje menstrualnog ciklusa.

Profesionalne sportašice često gube mjesečnicu. Međutim, ne postoje istraživanja koja bi poduprla korištenje tjelovježbe za namjerno odgađanje mjesečnice. Dokazano je samo da se to događa i to često kao neželjena posljedica.

Pomoć lijekova

Za većinu prirodnih „recepata za odgađanje mjesečnice“ očito manjkaju dokazi. No, postoje lijekovi koji će postići željeni učinak, no uzimaju se isključivo u dogovoru s liječnikom. Obično uključuju hormonsku kontracepciju.

  • Noretindron je lijek na recept koji može odgoditi početak mjesečnice. Liječnik vam može propisati tri tablete dnevno, počevši od tri do četiri dana prije očekivanog početka menstruacije. Nakon što prestanete uzimati lijek, mjesečnica bi trebala početi u roku od dva do tri dana. Namjeravate li imati spolni odnos dok uzimate ovaj lijek, morat ćete koristiti drugi oblik kontracepcije, kao što je kondom, kako biste spriječili trudnoću. Moguće nuspojave uključuju mučninu, glavobolju, osjetljivost dojki i poremećaje raspoloženja. Osobe s poviješću poremećaja zgrušavanja krvi ne bi trebale uzimati ovaj lijek.
  • Kontracepcijske pilule ako koristite kombiniranu tabletu progesterona i estrogena kao kontracepciju, možete odgoditi menstruaciju preskakanjem placebo tableta (sedmodnevna pauza kada obično krvarite) i odmah početi uzimati novo pakiranje tableta. Prije takve odluke svakako tražite mišljenje vašeg ginekologa.
mjesečnica

Malo sretne, malo sjetne – donosimo kalendar mjesečnice i raspoloženja

Premda misli i emocije ponajprije ovise o trenutačnim životnim okolnostima, treba uzeti u obzir i menstrualni ciklus u kojem...

SAZNAJTE VIŠE

Zaključno

Ako iz bilo kojeg razloga trebate prekinuti mjesečnicu, razgovarajte s liječnikom o mogućnostima. Većinu prirodnih metoda sigurno je isprobati, iako nijedno istraživanje ne dokazuje njihovu učinkovitost.

No oni „neprirodni lijekovi“ mogu biti najučinkovitiji, ali za njih vam je potreban recept. Ako već uzimate kontracepcijske pilule, liječnik vam također može reći kako koristiti kontracepcijsko sredstvo da odgodite početak menstruacije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button