Žensko zdravlje - 13. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin, ADIVA Plus sadržaj

Inkontinencija – čuvajte kožu intimnog područja

Koža ženskog intimnog područja je najizloženija kada je muči nekontrolirano istjecanje urina ili inkontinencija... a kod očuvanja njezinog zdravlja pomažu odgovarajuća njega i higijena

inkontinencija koza njega higijena

Inkontinencija znatno narušava kvalitetu života izazivajući nelagodu i osjećaj srama. S druge strane, o njezinu zdravlju trebamo misliti kako bismo spriječili nastanak takozvanog inkontinencijskog dermatitisa (incontinence-associated dermatitis, IAD). Nije rijetkost ni pojava gljivičnih infekcija, odnosno dermatomikoza. Gljivicama odgovara vlažan i topao okoliš. Iznimno je važno održavati intimno područje suhim, posebno kod starijih i nepokretnih osoba.

Inkontinencija: Ozbiljno šteti kvaliteti života i razini samopoštovanja

U oba slučaja, i kod inkontinencijskog dermatitisa i kod dermatomikoza, karakteristične promjene su crvenilo, svrbež, a s vremenom i ljuskanje kože. Pri dermatitisu nerijetko se javljaju i prištići, koža je upaljena, a moguća je i infekcija kože. Za gljivične infekcije karakterističan je neugodan miris. Ako primijetite bilo kakve promjene na koži, svakako se javite liječniku obiteljske medicine. On će vas, po potrebi, uputiti dermatologu ili odrediti odgovarajuću terapiju.

Pravila intimne njege

Najbolja prevencija svakako je pravilna higijena. Ona podrazumijeva održavanje intimnog područja čistim te što je moguće sušim. Njegujte kožu odgovarajućim preparatima koji će je nahraniti te očuvati od eventualnih oštećenja. S druge strane, žene moraju misliti i o prevenciji poremećaja vaginalne flore. Prečesto i preagresivno pranje intimne zone može dovesti do pretjerane nadraženosti sluznice te uništavanja zaštitne vrijednosti vaginalne flore. Zbog toga se kod intimne higijene svakako savjetuje korištenje za to predviđenih preparata koji su bez konzervansa, mirisa te imaju prikladan ph (3,8 do 4,5).

Kod osoba koje su primorane zbog inkontinencije nositi uloške ili pelene, iznimno je važno njihovo redovito mijenjanje. Koža ne smije biti dulje izložena tjelesnim izlučevinama. Svakako ih treba promijeniti odmah nakon obavljanja nužde. Pri ruci imajte razrijeđen sapun i vodu. Oni će vam omogućiti da kožu intimnog područja očistite, a potom temeljito isperete i dobro osušite, ali bez grubog trljanja.

Posebna njega starijih i nepokretnih osoba

Za čišćenje ostalih područja koja su izložena toplini i vlazi, posebno kod starijih i nepokretnih osoba (stražnjica, pregibi, bokovi), mogu poslužiti vlažne maramice poput onih za njegu kože beba. Nježne su, bez neželjenih sastojaka, pritom i hrane kožu, a ispiranje nakon njihova korištenja nije potrebno. Na tržištu se mogu naći i proizvodi koji su namijenjeni higijeni intimnog područja starijih osoba i nepokretnih pacijenata poput hidratizirajućih vlažnih maramica, pjena za suho pranje te odgovarajućih losiona.

Žene češće muči inkontinencija

Razlika koja nije prednost – zašto žene češće muči inkontinencija?

Inkontinencija nije rijedak zdravstveni problem žena, a često je popraćen urinarnom, ali i ginekološkom problematikom. Češće je to emocionalni...

SAZNAJTE VIŠE

Njega nakon pranja

Za njegu kože preporučuje se tražiti savjet liječnika, dermatologa ili pak ljekarnika, posebice ako dođe do pojave inkontinencijskog dermatitisa. Takva koža je suha te joj treba osigurati odgovarajuću vlažnost, a i adekvatno je nahraniti. Kreme, gelovi i mlijeka za tijelo najčešće sadrže sastojke poput Aloe vere, alantoina, lanolina, vitamina E, pantenola i drugih. Mogu se učestalo koristiti, nakon svake nužde, a svakako nakon posljednje nužde te prije odlaska na spavanje kada se obilato nanose. Proizvodi za njegu kože osoba s inkontinencijom često sadrže i cinkov oksid koji pospješuje sušenje.

Za dnevnu njegu prepona koje su zbog trljanja dodatno podložne oštećenjima, pa i infekcijama, preporučuju se razna ulja kao što je posebno ulje u spreju s vitaminom E i bisabolom ili bademovo ulje. Bademovo je ulje posljednje poznato još od antičkih vremena po svojoj ljekovitosti, a pogodno je za svakodnevno korištenje jer rijetko izaziva alergijske reakcije.

Prevencija dekubitusa

I ne zaboravite – kod starijih osoba te pacijenata koji nisu u mogućnosti kretati se dulje iznimno je važna pravilna njega kože i zbog rizika stvaranja rana. Dekubitus nastaje pri jačem i duljem pritisku na određeni dio tijela tijekom ležanja ili sjedenja, pri čemu dolazi do prekida cirkulacije krvi i kisika na tom području.

Vlaga je jedan od važnih čimbenika rizika pa je pravilna higijena, uz upute o okretanju i korištenju odgovarajućih jastuka, podloga i sličnog, sastavni dio prevencije dekubitusa. Za savjet o izboru najboljeg proizvoda za njegu upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button