Žensko zdravlje - 15. veljače 2018.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić

3 koraka za ispravnu njegu kože osoba s inkontinencijom

Koža je naša zaštitna barijera, a u slučaju inkontinencije posebno je sklona oštećenjima na intimnom području te joj treba osigurati čistoću, suhoću i na odgovarajući je način nahraniti

Inkontinencija

Problemi s kontrolom mokrenja, odnosno mjehura, sami po sebi su neugodni te često izazivaju sram, pa i osjećaj nemoći. No tema inkontinencije ima još jednu važnu dimenziju koja se ne smije zanemariti, a to je odgovarajuća njega kože takvih pacijenata.

Pitanje njege posebno je naglašeno kod osoba koje moraju mirovati ili nisu u mogućnosti kretati se, kao što je to slučaj kod starih i teško bolesnih osoba te invalida. Posebno je osjetljivo intimno područje žene (naravno, i muškaraca) s inkontinencijom, a i područja bokova, stražnjice te pregiba nogu.

Vlažnost tih dijelova kože može izazvati razne tegobe poput dermatitisa (ekcema, upala kože) i gljivičnih infekcija, a pritom je kod pacijenata koji miruju, pothranjenih osoba te onih koji primaju terapiju zračenjem na tim područjima povećan i rizik od dekubitusa, odnosno rana izazvanih pritiskom.

Čišćenje na prvome mjestu

S druge strane, iako su pelene za odrasle, ulošci i slični proizvodi dragocjena pomoć, oni mogu pogoršati probleme s kožom ako odgovarajuća njega i higijena izostanu. Naime, s obzirom na to da pelene i ulošci zadržavaju urin i stolicu, ako se odmah ne promijene, koža se izlaže dugotrajnijem dodiru s tjelesnim izlučevinama. Stoga svakako treba pripaziti da ostane čista i suha te se odmah nakon obavljanja nužde preporučuje čišćenje blagim, razrijeđenim sapunom i vodom, a potom i temeljito ispiranje te nježno sušenje (izbjeći grubo trljanje).

U izboru higijenskih preparata birajte one koji su namijenjeni njezi suhe i osjetljive kože. U tome vam mogu poslužiti i vlažne maramice, poput onih za njegu osjetljive kože beba koje bi uvijek trebale biti pri ruci osobi s inkontinencijom. Nježne su, ne izazivaju alergije, često sadrže i sastojke koji dodatno hrane kožu, a očišćeno područje nije potrebno ni dodatno ispirati. No na tržištu postoje i proizvodi koji su posebno namijenjeni održavanju higijene starih i nepokretnih osoba poput hidratizirajućih vlažnih maramica ili pak pjena za suho pranje i losiona za pranje.

Inkontinencijski dermatitis

No dođe li do pojave takozvanog inkontinencijskog dermatitisa, odnosno ako se pojave crvenilo, prištići ili pak ljuskanje kože na intimnom području, svakako je potrebno dodatno pripaziti na njegu kako bi se izbjegle komplikacije ili pak gljivične infekcije. Koži zahvaćenoj dermatitisom potrebno je osigurati odgovarajuću vlažnost, što će osigurati sastojci u proizvodima kao što su Aloe vera, alantoin, lanolin, vitamin E, pantenol i drugi. To mogu biti kreme, gelovi i mlijeka za tijelo, a preporučuje se obilato ih nanijeti na kožu navečer prije spavanja, odnosno nakon posljednje nužde kako bi se koža do jutra dobro nahranila, no mogu se i redovito koristiti nakon svake nužde.

Budite nježni prema sebi i svojoj koži, osigurajte joj odgovarajuću njegu kao što biste to učinili i za svoju bebu

Tijekom dana posebnu pažnju možete posvetiti preponama koje su zbog trljanja dodatno podložne oštećenjima. U tu svrhu mogu poslužiti razna ulja, primjerice posebno ulje u spreju s vitaminom E i bisabolom, no odličan je izbor i bademovo ulje čija su ljekovita svojstva poznata još od antičkih vremena, a preporučuje se za njegu suhe i osjetljive kože. Pritom se može koristiti svakodnevno, a pogodno je za sve generacije jer vrlo rijetko izaziva alergijske reakcije.

Važan sastojak proizvoda za njegu kože kod osoba s inkontinencijom jest i cinkov oksid koji pospješuje sušenje pa se tako, primjerice, cinkova pasta koristi kod ekcema, psorijaze, infekcije virusom herpes na usnama i koži te sličnih problema.

Oprez kod gljivičnih infekcija

Dermatomikoze, odnosno gljivična oboljenja kože češća su kod osoba s oslabljenim imunosnim sustavom, posebno kod bolesnih, nepokretnih osoba. Vlažan okoliš stvara povoljne uvjete za razvoj dermatomikoza pa je održavanje suhoće kože iznimno važno. Primijetite li naznake pojave gljivične infekcije, svakako tražite savjet liječnika ili dermatologa kako bi vam propisao odgovarajući lijek te da bi se spriječilo širenje infekcije.

Ipak, često je riječ o blagim oblicima inkontinencije koji nisu rijetka pojava kod mlađih i zdravih osoba, a posebno kod trudnica. Iako u tom slučaju govorimo o samo nekoliko kapi koje „pobjegnu“, i one povećavaju vlažnost intimnog područja pa se preporučuju pojačane higijenske mjere koje podrazumijevaju korištenje odgovarajućih uložaka, češće mijenjanje donjeg rublja, redovito pranje intimnog područja, a nećete pogriješiti ni izborom hranjivih te hidratantnih krema.

Često je riječ o blagim oblicima inkontinencije koji nisu rijetka pojava kod mlađih i zdravih osoba, a posebno kod trudnica. Iako u tom slučaju govorimo o samo nekoliko kapi koje „pobjegnu“, i one povećavaju vlažnost intimnog područja

Jedna od takvih je i nevenova mast koju bez straha mogu koristiti djeca, trudnice i odrasli. I ova je biljka, poput badema, višestoljetni prijatelj kože, a potječe još iz starog Egipta gdje se koristila za širok spektar bolesti, pa tako i onih kožnih.

Budite nježni prema sebi i svojoj koži, osigurajte joj odgovarajuću njegu kao što biste to učinili i za svoju bebu. Održavajte čistoću, brinite se o suhoći te mislite o hidrataciji kože – uz ta tri koraka ne možete pogriješiti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button