Zanimljivosti i savjeti - 9. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Život bez donjeg rublja: zdravstvene koristi „propuha“ u intimnoj zoni 

Ljeti rado biramo prozračnu, lepršavu odjeću, no mnogi su skloni svesti odjevne predmete na najmanju moguću mjeru, pa se tako odreći i donjeg rublja. Takva odluka može se pokazati doista zdravom

nenošenje donjeg rublja

Nenošenje donjeg rublja postoji kao trend već dulje vrijeme. O njemu se može raspravljati iz više različitih aspekata, no svakako je u središtu naše pažnje zdravlje. Dok jedni pretpostavljaju da nenošenje donjeg rublja može povećati rizike poput veće izloženosti mikroorganizmima ili pak pothlađivanju, drugi su uvjereni upravo u suprotno – da je takva odluka zdrava.

Lijepa figura nauštrb zdravlja: Doznajte koliko vam šteti donje rublje

Istina je da nenošenje donjeg rublja doista može imati neke dokazive prednosti koje je istražio portal Healthline. No također je potrebno voditi računa o mjerama opreza.

Prednosti nenošenja donjeg rublja

Zbog razlika u muškim i ženskim spolnim organima, muškarci i žene imaju različite koristi od nenošenja donjeg rublja.

Prednosti za žene:

  • Smanjuje se rizik razvoja gljivičnih infekcija – candida, bakterija odgovorna za gljivične infekcije, uspijeva u toplom i vlažnom okruženju. Usko donje rublje ili donje rublje koje nije izrađeno od prozračnog materijala poput pamuka, može zadržati vlagu na intimnom području te doprinijeti razvoju gljivica. Nema istraživanja o tome smanjuje li se godišnje broj gljivičnih infekcija nenošenjem donjeg rublja ili ne. No, ako nosite donje rublje, pobrinite se da bude široko i od pamuka.
  • Može pomoći u smanjenju vaginalnog mirisa i nelagode – kada se vlaga od znoja i topline „zarobe“ donjim rubljem, miris intimne zone može postati intenzivniji. Nenošenjem donjeg rublja se ublažava i trenje koje se znojenjem pojačava.
  • Štiti se vulvu od ozljeda – velike stidne usne su građene od nježnog tkiva sličnog vašim usnama. Tijesno donje rublje od umjetne tkanine može trljati i iritirati stidne usne te okolnu kožu. To može izazvati oštećenja, odnosno dovesti do ozljeda, krvarenja, pa čak i infekcija. Osim toga, može i boljeti. Nenošenje donjeg rublja, posebice ako nosite široku odjeću, može smanjiti ili čak potpuno ukloniti mogućnost trenja ili ozljeda.
  • Štiti od alergijskih reakcija ili preosjetljivosti – mnogi odjevni predmeti sadrže umjetna bojila, tkanine i kemikalije koje mogu izazvati alergijske reakcije poznate kao kontaktni dermatitis. Na vaginalnom području mogu se pojaviti kvržice, osip, mjehurići ili iritacije. Ozbiljnije reakcije mogu uzrokovati oštećenje tkiva i infekcije. Bez donjeg rublja, imate jedan odjevni predmet manje o kojem morate brinuti.

Prednosti za muškarce:

  • Sprječavaju se svrbež i gljivične infekcije – toplina i vlaga intimnog područja pogodno je tlo za razmnožavanje gljivica poput tinea cruris (ingvinalis, dermatofitna infekcija prepone) ili za izazivanje svrbeža. To može uzrokovati crvenilo i nadraženost spolovila. Održavanje prozračnosti vašeg intimnog područja osigurava da ono ostane hladno i suho, posebno nakon dulje sportske aktivnosti.
  • Smanjuje se mogućnost iritacije i ozljeda – bez obzira na to nosite li donje rublje ili ne, moguće je trljanje penisa ili skrotuma o vašu odjeću. To može uzrokovati iritaciju, pa čak i ozljedu. Ako se iritacije i ozljede događaju često ili se ne liječe, može doći do infekcija. Nošenje širokih, udobnih traperica ili kratkih hlača bez donjeg rublja, zapravo može smanjiti trljanje vašeg intimnog područja.
  • Može utjecati na produkciju sperme – testisi s razlogom vise izvan tijela u skrotumu. Za učinkovitu proizvodnju sperme, testisi trebaju biti na temperaturi od oko 34,4°C, što je nekoliko stupnjeva hladnije od uobičajene tjelesne temperature od 36,1°C do 37,2°C. Nošenje donjeg rublja, osobito uskog, može pritisnuti testise uz tijelo i povisiti temperaturu skrotuma. Zbog toga okolina testisa nije idealna za proizvodnju sperme, uzrokujući „pregrijavanje“ testisa. To s vremenom može smanjiti broj spermija i povećati šanse za neplodnost (oko ove pretpostavke još nije postignut konsenzus, potrebno je više istraživanja).

Mjere opreza

Nenošenje donjeg rublja nije čudotvorni lijek za sve vaše probleme te morate poduzeti neke mjere opreza.

1. Ako ne nosite donje rublje, nemojte nositi usku odjeću

Uska odjeća i dalje može iritirati vašu vulvu, tj. penis i skrotum. Zapravo, takva odjeća može uzrokovati i veću iritaciju zbog grubog materijala. I dalje možete dobiti gljivične infekcije ili svrbež ako nosite usku odjeću koja nije prozračna.

intimna higijena zene prevencija ginekoloskih problema

Što trebate činiti, a što izbjegavati kod higijene intimnog područja

SAZNAJTE VIŠE

2. Redovito mijenjajte i perite odjeću

Na spolnim organima je mnogo bakterija. Pobrinite se da redovito oblačite čistu odjeću nakon što je bila u dodiru s vašim spolovilom i operite sve što je bilo u dodiru s tim dijelom vašeg tijela. U pravilu, samo jednom prije pranja nosite odjeću ako ne nosite donje rublje.

3. Ne isprobavajte novu odjeću

Ne samo da možete prenijeti vlastite bakterije na nove traperice koje želite isprobati u trgovini, već se možete izložiti i tuđim bakterijama. U konačnici, izlažete se riziku od infekcija.

Zaključno

Iako su očite prednosti života bez donjeg rublja, riječ je o osobnom izboru. Nemojte se osjećati kao da to morate učiniti ako ne želite ili ako vam je neugodno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button