Zanimljivosti i savjeti - 6. prosinca 2020.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić, ADIVA Plus sadržaj

Sveti Nikola: svetac kojeg prate brojne legende

Omiljeni dječji svetac noćas je darivao djecu diljem svijeta. Svećenika i biskupa iz Mire prate brojne priče i legende, a zahvaljujući Nizozemcima u Americi je „preoblikovan“ u Djeda Mraza

sveti Nikola djecji svetac

Malo je svetaca u katoličkom kalendaru koji bi bili toliko omiljeni među djecom kao što je Sveti Nikola. Mališani nestrpljivo očekuju njegov dolazak 6. prosinca za kojeg se posebno pripremaju dan ranije čisteći čizmice i stavljajući ih na prozor.

Savršen roditelj ne postoji, već samo dovoljno dobar

Ovaj svetac je rođen u Maloj Aziji u 3. stoljeću te je bio izmoljeno dijete bogatih roditelja koji dugo nisu mogli imati djece. Nazvali su ga po stricu, biskupu u Miri. Međutim, Nikola je rano ostao siroče nakon što su mu roditelji umrli tijekom pandemije (vjerojatno kuge). U želji da širi ljubav i dobrotu postao je svećenik, podijelio je obiteljsko bogatstvo potrebitima, a više godina kasnije naslijedio je i strica na mjestu biskupa u Miri. Kažu da je noći provodio u molitvi, a dane u činjenju dobročinstava.

Priče i legende o Nikoli

Prate ga brojne legende od kojih je najpoznatija ona koja kaže da je jednog dana odlučio pomoći trima djevojkama čiji je otac ostao bez posla i prihoda, pa je na njihovoj ljepoti odlučio zarađivati. Sveti je Nikola pomogao vrećicom zlatnika koje je ubacio kroz prozor njihove kuće, a koja je bila dovoljna za miraz pri udaji jedne od kćeri.

No, prema narodnom vjerovanju, pripisuju mu se i čudesa poput smirivanja uzburkanog mora zbog čega je i proglašen zaštitnikom mornara. Zaštitnikom djece nije proglašen zbog podijeljenih poklona, već zato što se govori da je svojim blagoslovom ozdravio dijete kojem je zapela riblja kost u grlu. Neovisno o tome koja je legenda točna, Sveti Nikola bio je borac protiv nepravde koji je gajio nesebičnu ljubav prema bližnjemu te je, kažu, iscrpljen pokorom i poslovima preminuo na današnji dan, 6. prosinca 343. godine. Pokopan je u Miri gdje je bio biskup (ondje je sačuvan njegov sarkofag), no tijelo mu je uslijed turskih osvajanja preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Kako je stvoren Djedica

Ne može se govoriti o Svetom Nikoli, a ne spomenuti njegovu povezanost s Djedom Mrazom, odnosno Božićnjakom. Naime, nakon što je ovaj svetac nakon Reformacije u velikoj mjeri zaboravljen u protestantskoj Europi, uspomena je sačuvana u Nizozemskoj, u liku Sinterklaasa. Ondje na današnji dan Sveti Nikola stiže na konju, odjeven u crvenu biskupsku halju i mitru u pratnji Crnog Petra (Zwarte Piet) koji se različito opisuje kao oslobođeni rob ili Maur. On pomaže Nikoli dijeliti slatkiše i poklone dobroj djeci, a grudice ugljena ili krumpir onoj lošoj.

Svoju tradiciju Nizozemci su odnijeli u Novi Amsterdam (danas New York City) u američke kolonije gdje je Sveti Nikola transformiran u Djeda Mraza. Legenda o ljubaznom starcu ujedinjena je ondje sa starim nordijskim pričama o čarobnjaku koji je zločestu djecu kažnjavao, a dobru nagrađivao. Korak po korak u 19. stoljeću stvoren je Djed Mraz kakvog poznajemo danas te je postao zaštitnik božićnog darivanja. U Britaniji ga je pak uglavnom zamijenio Djed Božićnjak, no suština je ista.

Skromnost u darivanju

I dok Djed Mraz/Božićnjak uglavnom dolazi na Božić s vrećom punom raskošnih i skupih poklona, Sveti Nikola u Hrvatskoj (i mnogim drugim kršćanskim Europskim zemljama) zadržan je kao svetac koji daruje djecu skromnijim darovima. Nekada su to bili orasi, bademi, suhe šljive i slične sitnice, a danas će se poklanjati slatkiši i male igračke uz neizostavnu šibu kao upozorenje da budu dobri. U našim se krajevima pojavljuje ili u pratnji krampusa ili u pratnji anđela, već ovisno o kojem dijelu Lijepe naše govorimo.

Igra s djecom

Idealni obiteljski blagdani: Moja najdraža “igračka” si – ti

Iako posljednji i jedan od najhladnijih, u srcima mnogih prosinac je prvi, najtopliji i najdraži mjesec. Iščekujemo ga i...

SAZNAJTE VIŠE

Bilo kako bilo, današnji dan je prilika da razveselimo djecu željnu više nego ikada lijepih priča, ljubavi i radosti darivanja. Podijelite s mališanima radost i dozvolite da blagdanski ugođaj uđe i u vaš dom, a neka svima nama Sveti Nikola daruje obilje dobrog zdravlja i mira.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button