Zanimljivosti i savjeti - 25. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Kako je pospremanje ušlo u kategoriju wellnessa

Može li čišćenje doprinijeti psihofizičkoj ravnoteži? Tijekom ove pandemije mnogi su se prihvatili uređivanja svog životnog prostora tražeći duševni mir

ciscenje pospremanje opuštanje dusevni mir zdravlje

Teorija da pospremanjem stana pospremamo i vlastiti život odavno nije novost. O tome je napisano bezbroj priručnika, od onih što se pozivaju na mudrost naših baka, do onih što se bave egzotikom poput feng shuija. No, u proteklih desetak godina – kako življenje postaje sve složenije i neizvjesnije, a istodobno jača ekološka svijest o pogubnom utjecaju konzumerizma – pojavio se trend koji raskrčivanje nagomilanih stvari i sustavno uređenje stana/kuće promiče kao “oblik wellnessa“ ključnog za psihofizičku ravnotežu. Tome je znatno pridonijela i aktualna pandemija, jer u izolaciji su mnogi počeli obraćati više pozornosti na svoj životni prostor.

Higijena prije, za vrijeme i nakon kuhanja: Lekcije koje nas je korona naučila

Kraljice urednosti

Uklanjanje nereda i korištenje prostora na praktičnije i kreativnije načine poprimilo je razmjere gotovo mističnog iskustva. Zahvaljujući društvenim mrežama pojavila se nova generacija „gurua“ i „zvijezda“ čišćenja i pospremanja. Kultni status među njima već godinama ima poduzetna Japanka Marie Kondo, prozvana kraljicom urednosti. Autorica niza bestselera i emisija o uređenju prostora polazi od načela da se odjednom treba riješiti svih nepotrebnih stvari i sveobuhvatno organizirati svoje okruženje, a potom ga održavati takvim. Među njezinim najomiljenijim trikovima za sprečavanje kaosa jest redovito vraćati stvari na njihovo mjesto. Najpopularnija spremačica na svijetu rado ističe da uklanjanjem nereda omogućujemo da nam nove stvari ulaze u život kako odbacujemo stare te da samo u potpuno sređenom prostoru možemo istinski spoznati sebe.

Za razliku od Marie Kondo, još jedna čuvena pobornica urednosti – Britanka Stacey Solomon – popularizira pospremanje s mnogo manje filozofiranja. Proslavila se objavama na Instagramu, poznatima pod nazivom Tap to Tidy ili skraćeno TTT. Stacey u svom domu fotografira neurednu sobu, smočnicu, hladnjak, ormar, itd. (inspiracije joj ne nedostaje jer je majka troje djece), a potom ga pospremi i ponovno fotografira iz istog kuta. „Neuredna“ fotografija na njezinu je instagramskom profilu postavljena tako da, kad na zaslonu mobitela prstom „tapnete“ na nju, odmah se pojavljuje „uredna“ (tidy) verzija. Zahvaljujući tom jednostavnom tehno-triku, popraćenom savjetima o čišćenju i pospremanju, Stacey Solomon stekla je višemilijunsku sljedbu i objavila knjigu Tap to Tidy: Organising, Crafting & Creating Happiness in a Messy World.

Guru minimalizma Joshua Becker

Milijune pratitelja privukao je i američki minimalistički pokret koji promiče življenje sa što manje predmeta. Među njegovim je predvodnicima Joshua Becker koji, prateći svjetska istraživanja o konzumerizmu, bilježi sljedeće:

  • Većina Zapadnjaka odijeva samo 20 do 30% onoga što ima u ormaru.
  • Prosječan desetogodišnjak ima 238 igračaka, ali se najčešće igra samo s njih dvanaest.
  • Najmanje 30% vlasnika garaža drži u njima toliko stvari, da više nema mjesta za automobile.
  • U životu u prosjeku provedemo ukupno 3680 sati odnosno 153 dana tražeći predmete koje smo zametnuli.
zdrav dom uredenje doma odmor opustanje u domu

Kako učiniti dom zdravijim mjestom za život

Nakon stresnog dana težimo povratku kući gdje ćemo napokon predahnuti. Stoga svoj prostor mora postati naš zdrav dom za...

SAZNAJTE VIŠE

Becker je zajedno sa svojom obitelji „srezao“ količinu predmeta u njihovu domu za 75% nakon čega im se, kaže, život iz temelja promijenio nabolje – imaju više vremena, energije, slobode, novca… Svoja iskustva pretočio je u niz knjižnih bestselera i hvaljeni dokumentarac „Minimalism: A Documentary About the Important Things“.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button