Zanimljivosti i savjeti - 7. ožujka 2020.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

Vruće kupke olakšavaju mnoge simptome i pružaju užitak

Užurbana svakodnevica rijetko nam ostavlja dovoljno vremena za opuštanje i kupanje u kadi, što je šteta jer su vruće kupke izvrsno rješenje za mnoge boljke

vruce kupke kupanje

„Ne mogu se sjetiti nijedne tuge i boli na ovom svijetu koje vruća kupka barem malo ne može zaliječiti“, mudro je napisala pokojna američka spisateljica Susan Glaspell. U tim je trenucima vjerojatno uživala u kadi. Kada ste vi posljednji put uronili u toplu kupku? Zapitajte se je li kupanje u kadi te opuštajuća vruća kupka bio vaš način da “sperete stres” tekućeg dana?

Užurbana svakodnevica, dani kojima kao da netko kriomice krade sate odvojili su nas od opuštanja i iscjeljenja u kadi pa namakanje u kupki ponekad djeluje kao luksuz. No ta mala „ekstravagancija“ savršen je recept za mnoge boljke. Kupanje ublažava nesanicu, tjeskobu, bolove u mišićima, vraća energiju, pomaže pri smanjenju kilograma, olakšava prehlade, omekšava kožu…

Nije teško, a itekako je korisno: Pravilnim disanjem eliminirajte stres

Prema riječima Sebastiana Kneippa, osnivača moderne hidroterapije, voda termičkim, kemijskim i mehaničkim podražajima djeluje na kožu. „Milijuni različitih senzora šalje signale u mozak, regulirajući time osnovne tjelesne funkcije i stimulirajući organe“, zapisao je.

Prema Kneippovu nauku, kupke mogu biti za cijelo tijelo ili za pojedine dijelove tijela, a ovisno o cilju koji želimo postići, mogu biti tople (36 – 38°C), hladne (4 – 8°C), naizmjenične (s toplom i hladnom vodom) te one u kojima postupno povisujemo temperaturu.

Mirisne kapi i kupanje u kadi

Topla kupka cijelog tijela učinkovita je protiv fizičke i psihičke napetosti, gripe ili zimice, artroze kralješnice i zglobova te kod problema s nesanicom. Napunite kadu vodom temperature 37 – 42°C te se kupajte od 10 do najviše 20 minuta. Kupku završite kratkim tuširanjem hladnom vodom pa se potom odmorite u krevetu.

Za aromaterapijski učinak kupku možete oplemeniti ljekovitim eteričnim uljima. Za poticanje cirkulacije preporučuje se eterično ulje đumbira, ružmarina ili lavande, za detoksikaciju, uz Epsom sol, ulje borovice, grejpa ili ruže geranija. Imate li u planu relaksaciju nakon napornog dana, u kadu nakapajte eterična ulja lavande, ružina drva ili tamjana. Kako bi se eterična ulja što bolje rastopila u vodi, smiješajte 20 kapi s malo jabučnog octa, meda, soli ili mlijeka, a kako ne bi isparila, dodajte ih tek kada je kada već napunjena vodom. Isti učinak postižu i parcijalne kupke – u tom slučaju upotrijebite pet do šest kapi eteričnih ulja i u njoj uživajte najmanje 10 minuta.

Uz mirisne esencije, ako želite mekšu kožu po takozvanom Kleopatrinu receptu, u vodu dodajte mlijeko, med i zobene pahuljice. Ta „jestiva“ kupka hidratizira, omekšava i umiruje čak i osjetljivu kožu, a odlična je nakon dana provedenog na suncu.

Hladnoća za koncentraciju

Jedno je istraživanje pokazalo da kupka, osim što služi za opuštanje i ljepotu, može sagorjeti kalorije i prevenirati dijabetes tipa 2. Stručnjaci s engleskog sveučilišta Loughborough otkrili su da je vruća kupka temperature 40°C „otopila“ jednak broj kalorija kao polusatna šetnja. I da je šećer u krvi nakon jela, kad je bio na najvećoj razini, bio oko 10 posto niži kod ispitanika koji su se kupali, za razliku od kontrolne skupine koja je vozila bicikl. Ti rezultati pokazuju da redovito pasivno grijanje tijela (u kupki) može pomoći pri ublažavanju kroničnih upala koje se često manifestiraju dugotrajnim bolestima kao što je dijabetes tip 2.

Ako nemate vremena za kupku cijelog tijela, kod brojnih zdravstvenih tegoba mogu pomoći praktične parcijalne kupke koje zagovara Sebastian Kneipp.

Kod fizičkog i psihičkog umora, glavobolje ili problema s koncentracijom, iskušajte hladnu kupku za ruke. Napunite lavor ili umivaonik hladnom vodom, prvo uronite desnu, a zatim lijevu ruku, sve do desetak centimetara iznad laktova. Za pojačani učinak lagano mičite ruke i prste. Brojite do 30 ili izvadite ruke kad osjetite bol prouzročenu hladnoćom. Osušite ruke na zraku. Ova kupka nije za osobe koje pate od srčanih tegoba.

Namakanje nogu

Ako vas hvata viroza ili prehlada ili vas muče menstrualni bolovi, infekcija mokraćnih putova ili kronični sinusitis, napravite kupku za noge s postupnim povisivanjem temperature. Započnite s vodom temperature 35°C te tijekom 15 – 20 minuta postupno dolijevajte sve topliju vodu, do najviše 42°C. Razina vode neka bude nekoliko centimetara ispod koljena. Nakon kupke mirujte u krevetu 15 do 30 minuta. Imate li proširene vene, voda neka dopire do gležnjeva, a ako patite od srčanih tegoba, nemojte prakticirati takvu kupku.

Svrbi koza nakon tusiranja

4 razloga zašto vas svrbi koža nakon tuširanja i kako to spriječiti

Ako vas svrbi koža nakon tuširanja, doznajte koji su najčešći krivci is tanite na kraj tom neugodnom osjećaju uz...

SAZNAJTE VIŠE

Toplo-hladna kupka stopala odličan je tretman za lošu cirkulaciju, kao i za glavobolju, migrenu i smetnje sa spavanjem. Jedan lavor napunite hladnom vodom do 18°C, a drugi toplom, 36 – 38°C. Voda neka dopire do polovice listova. Noge prvo držite u toploj vodi, a zatim 6 – 15 sekundi u hladnoj. Ponovite postupak, obrišite noge i obujte čarape.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button