Zanimljivosti i savjeti - 22. ožujka 2024.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Teorija o ljekovitim binauralnim tonovima

Premda ideja američkih znanstvenika o „optimizaciji“ organizma zvukovima nije posve zaživjela, binauralni tonovi i dalje su intrigantna tema zbog tvrdnje da zvukom možemo ciljano kontrolirati i podešavati svoje moždane valove

binauralni tonovi

Odavno je poznato da zvuk može imati iscjeljujući učinak na duh i tijelo. Nekoć su napjevi i instrumenti (npr. ritmično udaranje bubnjeva) bili uobičajeni u narodnoj medicini. U današnje tehnološko doba sve je popularnija zvukoterapija s binauralnim tonovima pomoću kojih se moždani valovi navodno mogu podesiti na optimalne frekvencije za zdravlje, raspoloženje i mentalnu bistrinu.

Fantomski zvuk

Ustvrdio je to 1839. godine njemački znanstvenik Heinrich Wilhelm Dove, otkrivši sljedeće: kada se dva zvuka različite frekvencije dovedu svaki u jedno uho, mozak reagira tako da „čuje“ treći, takozvani fantomski zvuk koji je jednak razlici između spomenutih frekvencija.

Zvučna analgezija: tihi zvuk u pozadini ublažava bol

Primjerice, ako jedno uho prima zvuk na frekvenciji od 100 herca (Hz), a drugo uho zvuk na frekvenciji od 107 Hz, mozak „čuje“ njihovu razliku, odnosno frekvenciju od 7 Hz. Taj fenomen nazvan je binauralni ton, odnosno binauralni ritam.

Usklađivanje s mozgom

Dove je također ustanovio da se mozak „sinkronizira“ s tim ritmom i počinje ga slijediti. Stoga je zaključio: uskladimo li frekvencije zvukova koje slušamo tako da nastanu binauralni tonovi istovjetni optimalnim prirodnim frekvencijama naših moždanih valova, možemo i svoje psihofizičko zdravlje održavati na optimalnoj razini.

Time su se u 20. stoljeću nastavili intenzivno baviti američki znanstvenici Gerald Oster i Robert Monroe, s ciljem da ljudi masovno počnu primjenjivati binauralne tonove u svakodnevici kao jednostavnu metodu „optimizacije“ organizma.

Premda njihova ideja nije zaživjela na tako sveobuhvatan način, binauralni tonovi i dalje su intrigantna tema zbog tvrdnje da zvukom možemo ciljano kontrolirati i podešavati svoje moždane valove.

Pet vrsta moždanih valova

Postoji pet osnovnih vrsta moždanih valova koji na određenim frekvencijama prate naše aktivnosti, odnosno stanja.

 • Gama (gamma) valovi s frekvencijom od 40 do 100 Hz prisutni su tijekom svjesne, namjerne pozornosti. Povezani su s intenzivnom umnom aktivnošću, uključujući opažanje, ideje, učenje i pamćenje. 
 • Beta valovi (12 – 38 Hz) pojavljuju se u budnom stanju svijesti, pri izvođenju nekog zadataka odnosno kroz aktivnu koncentraciju. Također utječu na raspoloženje i emocije.
 • Alfa (alpha) valovi s frekvencijom od 8 do 13 Hz karakteristični su za stanja opuštenosti poput sanjarenja, drijemeža i početne faze spavanja.
 • Theta valovi (4 – 7 Hz) najčešće se pojavljuju tijekom spavanja i meditacije, a povezani su i s učenjem, pamćenjem, kreativnošću i intuicijom.
 • Delta valovi (0,5 – 4 Hz) povezani su s nesvjesnim dijelom uma. Pojavljuju se u razdobljima dubokog spavanja bez snova, kada se u organizmu najintenzivnije odvija proces regeneracije.

Zvukovi za svaku indikaciju

Sukladno tome, postoje zvučni zapisi (široko su dostupni na CD-ima te na internetskim snimkama i aplikacijama) s kombinacijama frekvencija za:

 • opuštanje i spavanje,
 • povećanje koncentracije i motivacije,
 • učenje i poticanje kreativnosti,
 • ublažavanje stresa i tjeskobe,
 • razvoj samopouzdanja,
 • regeneraciju organizma nakon stanja iscrpljenosti i zdravstvenih tegoba i mnogi drugi.

Doziranje zvukova i mjere opreza

Preporučuje se slušati binauralne tonove najmanje 15 do 30 minuta dnevno, u položaju koji vam najviše odgovara (sjedeći, ležeći), u mirnom okruženju gdje se možete opustiti bez ometanja.

Mizofonija

Mizofonija: Jeste li i vi osjetljivi na zvukove?

Mizofonija je patološka osjetljivost na zvukove, na koju oboljeli ne može utjecati snagom volje

SAZNAJTE VIŠE

Svakako bi trebalo imati slušalice jer je binauralna zvukoterapija tako najučinkovitija. Pritom ne zaboravite upozorenje što je inače uobičajeno za korištenje slušalica: ne „navijajte“ zvuk jako glasno jer trajnija izloženost buci iznad 85 decibela može oštetiti sluh.

Premda se binauralni tonovi u načelu smatraju potpuno sigurnima, s druge strane ipak se navode određena ograničenja. Slušanje binauralnih zvukova ne preporučuje se osobama koje boluju od epilepsije, kao ni trudnicama niti djeci.

Binauralni tonovi također se ne preporučuju ako ste za volanom, jer njihov opuštajući, a nerijetko i uspavljujući učinak može smanjiti usredotočenost u prometu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button