Zanimljivosti i savjeti - 6. kolovoza 2022.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Meditacija koju svi volimo: terapijsko djelovanje zvukova iz prirode

Znanstvenici su utvrdili da pri slušanju prirodnih zvukova mozak ubrzo prelazi u stanje opuštenosti slično meditaciji. Produbljuje se disanje, smanjuje se broj srčanih otkucaja i snižava krvni tlak

terapija zvukovima prirode

Nekoć bi pčelari običavali prespavati u pčelinjaku da se odmore u potpunom miru. U današnje vrijeme u pčelinjacima se nalaze posebni prostori za apiinhalacije: udobno se smjestite u naslonjač i preko maske koja je putem cijevi povezana s košnicom, udišete ljekoviti zrak iz nje. To se osobito preporučuje osobama s dišnim tegobama, ali i općenito svima koji žele ojačati organizam i napuniti se pozitivnom energijom.

Blagotvorno zujanje pčela i ptičji pjev

Blagotvornosti apiinhalacija uvelike pridonosi ono što „upijate“ očima i ušima. Kroz vratašca zaštićena mrežicom, možete promatrati pčele i slušati ih – mnogi kažu da je zujanje pčela dok rade (u jednoj košnici obično ih je nekoliko desetaka tisuća) najljepši zvuk koji su ikada čuli.

Poboljšajte zdravlje “kupanjem” tijela i duha u šumama

U zujanju jednostavno možete uživati i kada se nađete među medonosnim cvijećem ili rascvjetalim drvećem. Osjećaj ugode i spokoja nastaje uslijed zvučne frekvencije koju pčele stvaraju (otprilike između 250 i 432 herca), a za koju je znanstveno dokazano da povoljno utječe na psihofizičko zdravlje.

Melem za uši (i cijeli organizam) je i ptičji pjev. Primjerice, u anketi Njemačkog centra za integrativna istraživanja bioraznolikosti iDiv, u kojoj je 2020. godine sudjelovalo više od 26.000 osoba iz 26 europskih zemalja, ustanovljeno je da slušanje i promatranje ptica potiče osjećaj zadovoljstva i sreće, koji je to veći što je veća raznolikost ptičjih vrsta kojima smo okruženi.

Prirodna meditacija

Znakoviti su to primjeri koliko je važno odmaknuti se od umjetno izazvane buke i slušati prirodne zvukove poput šuma morskih valova, cvrčanja cvrčaka, rominjanja kiše, kreketanja žaba, pirkanja vjetra u krošnjama, žubora potoka…

Prema britansko-talijanskom istraživanju objavljenom 2017. u znanstvenom časopisu Scientific Reports, pri slušanju prirodnih zvukova mozak ubrzo prelazi u stanje opuštenosti slično meditaciji. Produbljuje se disanje, smanjuje se broj srčanih otkucaja i snižava krvni tlak. Ujedno se ublažava napetost i bolovi te se poboljšava probava i metabolizam. Moćno djelovanje prirodnih zvukova na ljudsko zdravlje je razlog više da brinemo o zdravlju Zemljina ekosustava, čuvajući ga od onečišćenja i gubitka bioraznolikosti.

Zvukobrazi na elektroničkim uređajima

Kad ne stignete izaći, možete slušati prirodu u obliku zvukobraza, odnosno zvučnih zapisa poznatih pod engleskim nazivom soundscape. Raznovrstan izbor takvih „audio razglednica“ nalazi se, primjerice, na internetskim platformama Nature Soundmap koja prikuplja snimke najljepših i najosebujnijih prirodnih zvukova na našem planetu te Sounds of the Forest sa zvukovima svjetskih šuma.

psihoteratika, mentalno zdravlje, priroda

Psihoteratika – povezanost mentalnog zdravlja i prirode

Kroz livade, šume i planine vode utabane staze gdje možemo biti sami, tu i tamo pronaći dobronamjerno lice koje...

SAZNAJTE VIŠE

Među spomenutim audiozapisima ima i onih iz našeg podneblja, a čiji je autor Ivo Vičić, poznati hrvatski tonski snimatelj i audio umjetnik. Mnoge zvukobraze snimio je u riječkom zaleđu, Gorskom kotaru, na Velebitu i u Dalmatinskoj zagori te u ornitološkom rezervatu Crna Mlaka. Njegova internetska galerija dojmljiva je zbirka zvukobraza mora, vodenih tokova sa slapovima i brzacima, grmljavine, pljuskova i vjetrova, glasanja divljih životinja…

Iskoristite rana i ugodna ljetna jutra, predvečerja, smjestite se u duboku hladovinu šume ili borovine uz plažu, opustite se te okupajte dušu u zvukovima iz prirode. Čak i ako ne možete otići na godišnji odmor, već i kratki izleti mogu vam pružiti brojne blagodati.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button