Zanimljivosti i savjeti - 25. lipnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Što jesti, a što izbjegavati kod raznih trbušnih tegoba?

Muče vas zatvor, proljev, mučnina, povraćanje, grčevi ili možda neka druga probavna tegoba? Saznajte što u svakom pojedinom slučaju možete konzumirati od namirnica kako biste ublažili simptome

trbušne tegobe i prehrana-pokvaren želudac

Hrana je često posljednja stvar na koju pomislite kada vam je želudac „pokvaren“ ili kada imate trbušne tegobe. No možda je baš to ono što vam treba budući da odabir pravog obroka ponekad može ublažiti nelagodu.

Međutim, odabir prave namirnice kod problema sa želucem često ovisi o simptomima i uzrocima tegoba. Različite probavne tegobe poput mučnine, zatvora, grčeva ili proljeva zahtijevaju i različita rješenja u pogledu prehrane.

Što biste, dakle, trebali jesti, a što ne kada vam se želudac ne osjeća najbolje? Gastroenterologinja Christine Lee, dr. med., na web stranici Cleveland Clinic daje korisne preporuke.

Koje su najčešće bolesti probavnog sustava, kako ih prepoznati i liječiti

Što jesti kada nam je „želudac pokvaren“?

„Pokvaren želudac“ je pojam koji obuhvaća širok raspon tegoba u trbuhu koji kolokvijalno uključuje i promjene u crijevnim pokretima. S tim u vezi treba istaknuti da različiti simptomi zahtijevaju i različitu vrstu prehrane.

Kod zatvora jedite voće i povrće te integralne žitarice

Zatvor (ili izostanak pokreta crijeva) zna biti vrlo frustrirajući te uz to može uzrokovati lančanu reakciju u vašem probavnom traktu.

„Zatvor gotovo uvijek ide ruku pod ruku s nadutošću i plinovima koji nastaju zbog pritiska koji ondje raste“, objašnjava dr. Lee. „Da biste olakšali ove simptome, držite se hrane koja vam pomaže u pražnjenju crijeva“. A nutritivna vlakna vaš su najbolji prijatelj jer se topljiva vlakna razgrađuju u probavnom traktu i djeluju kao prirodni omekšivač stolice. To pak pomaže kod crijevnih pokreta i olakšava simptome zatvora.

Hrana bogata topljivim vlaknima uključuje:

 • povrće, posebno zelene mahune, mrkve i brokulu,
 • voće poput trešanja sorte Bing, bobičastog voća, jabuka i krušaka,
 • sok od šljiva ili jabuke, koji također pomaže kod hidracije,
 • kvinoju,
 • cjelovite žitarice poput zobene kaše, integralnog kruha i mekinja.

Hrana također može sadržavati netopiva vlakna koja prolaze kroz probavni trakt bez razgradnje. Ta se vlakna nalaze u namirnicama poput lisnatog povrća, sušenog voća i orašastih plodova.

S druge strane, izbjegavajte prerađenu hranu s niskim udjelom vlakana, poput:

 • brze hrane,
 • smrznutih obroka,
 • pakiranih grickalica.

Kod proljeva mogu pomoći banane, riža, pire od jabuka i tost

Kada vam se čini da hrana samo prolazi kroz vas, nije lako zamisliti da vam uzimanje nekih namirnica može pomoći. No, tzv. BRAT dijeta (naziv nastao od početnih slova u engleskom jeziku za riječi banana, rice, applesauce, toast) uključuje lako probavljive namirnice koje su nježne prema probavnom traktu. Kod BRAT dijete preporučuje se uzimati:

 • banane,
 • rižu (bijela),
 • pire od jabuka,
 • tost (bijeli).

„BRAT dijeta je posebno korisna ako se proljev javi tijekom putovanja“, ističe dr. Lee. „Ako u blizini nemate pristup lijekovima ili medicinskoj njezi, možete potražiti ove blage namirnice kako biste ublažili probavne probleme“.

Pridržavanje BRAT dijete na dan ili dva može pomoći u olakšavanju proljeva, čak i ako je uzrok trovanje hranom ili „trbušna gripa“. Međutim, budući da je uzimanje raznolike hrane važno za zdrav život, to nije dijeta koju biste trebali stalno prakticirati.

Da biste izbjegli pogoršanje proljeva, izbjegavajte:

 • kiselkasto voće,
 • alkohol,
 • kofein,
 • mliječne proizvode,
 • prženu ili začinjenu hranu,
 • šećer.

Kod mučnine ili povraćanja mogu pomoći izotonična pića i đumbir

Mučnina je uobičajeni simptom koji se povezuje s raznim probavnim tegobama, a neke su ozbiljnije od drugih. Ako osjećate stalnu mučninu i ne znate zašto, svakako se obratite liječniku.

„Liječenje različitih uzroka mučnine može prilično varirati“, napominje dr. Lee. „Ponekad je bolje dati želucu odmor, dok u drugom slučaju preporučujemo oralnu hidrataciju sportskim pićem ili napicima s elektrolitima“.

Međutim, ako možete identificirati uzrok svoje mučnine (poput trudnoće ili liječenja raka), pojedite nešto što vam neće opteretiti želudac kako biste ga smirili. Dobar početak je primjena BRAT dijete koja je  blaga.

Od prirodnih namirnica koje pomažu kod problema sa želucem, osobito mučnine ili povraćanja povezanih s trudnoćom, vrijedi istaknuti đumbir. Znanstvenici su u svojim istraživanjima otkrili da su trudnice koje su četiri dana svakodnevno konzumirale manju količinu đumbira (manje od 1 grama), imale pet puta manje mučnine i povraćanja.

„Najbolje što možete učiniti jest osluškivati svoje tijelo“, savjetuje dr. Lee. „Vaše tijelo će vam dati signal i pomoći vam čak i ako ne možete zadržati gotovo ništa u vašem želucu. Pokušate li, primjerice, popiti gutljaj sportskog pića i to vam odmah izazove mučninu, vaše vam tijelo govori da ga ne podnosite. U tom slučaju radije potražite pomoć vašeg liječnika“.

Kod grčeva u želucu mogu pomoći grah, sok od šljiva ili cjelovite žitarice

Grčevi u trbuhu i oštri bolovi mogu upućivati na probleme koji se ne tiču samo želuca, nego mogu biti signal problema s crijevima, upućivati na približavanje menstruacije ili na akutna stanja poput upale slijepog crijeva. Ako svaki mjesec imate grčeve prije menstruacije, razmislite o vođenju dnevnika. Male promjene u prehrani prije pojave grčeva mogle bi vam pomoći da ih spriječite.

„Budite proaktivni ako uvijek osjećate bol u želucu prije dolaska menstruacije“, savjetuje dr. Lee. Prehrana bogata vlaknima, a siromašna mastima može smanjiti upalu i razinu estrogena (hormona odgovornog za menstrualne grčeve).

Kada očekujete grčeve, birajte namirnice kao što su:

viroza ili želučane smetnje

Nije viroza, nego želučane smetnje: simptomi koji zbunjuju

Želudac može izazivati tegobe koje u prvi mah uopće ne biste povezali sa želucem, pa tako uzrok upornom kašlju...

SAZNAJTE VIŠE

Pokušajte izbjegavati:

Ako uz grčeve imate i druge zabrinjavajuće simptome kao što su oštra bol ili bol koja se povećava u intenzitetu, učestalosti ili/i trajanju, dr. Lee preporučuje da hitno posjetite liječnika.

„Kada ste u nedoumici, provjerite o čemu je riječ“, ističe ona, „jer nitko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas samih. I ne prihvaćajte novu tegobu vašeg želuca (ili crijeva) kao vaše novo normalno.“

Korišten izvor: https://health.clevelandclinic.org/foods-for-upset-stomach/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button