Probava - 9. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Savjeti za samopomoć kod “trbušne gripe”

Gastroenteritis ili, kako ga popularno nazivaju, „trbušna gripa“ je ozbiljno stanje koje nas pogađa svom silinom simptoma. Stručnjaci odgovaraju na pitanje postoji li način kako si olakšati tegobe

Nitko od nas ne voli biti bolestan, no gastroenteritis (upala sluznice želuca, tankog i debelog crijeva) može pogoditi čovjeka izrazito neugodnom kombinacijom simptoma. Prema objašnjenju MSD priručnika za pacijente, gastroenteritis je općeniti pojam za skupinu bolesti koje su obično uzrokovane infekcijom, a dovode do simptoma kao što su gubitak apetita, mučnina, povraćanje, blagi do teški proljev, grčevi i neugoda u želucu. Zajedno s tjelesnim tekućinama gube se elektroliti, naročito natrij i kalij. Za odraslu osobu uglavnom neugoda, ali za vrlo bolesnu, vrlo mladu ili staru, elektrolitska neravnoteža može dovesti do po život opasne dehidracije.

Prepoznajte simptome akutnih crijevnih bolesti prije nego što bude prekasno

Kada vas snađe „trbušna gripa“, može vas učiniti posve nefunkcionalnima te vas baciti u stanje očajanja budući da zbog nje možete završiti u ležećem položaju na podu kupaonice u blizini WC školjke ili lavaboa.

Gastroenteritis obično počinje osjećajem zimice, groznicom i mučninom koja se pretvara u povraćanje, dijareju i jače bolove. Za njega nema lijeka te naprosto morate pustiti da bolest odradi svoj tijek.

Imajući to u vidu, stručnjaci zdravstvenog web portala Healthline.com donose nekoliko savjeta koji vam ipak mogu pružiti kakvo takvo olakšanje od najtežih simptoma te vam pomoći da se „vratite na noge“ kada prođe najgora faza ove bolesti.

1. Uzimajte dosta tekućine

Tekućina je od iznimne važnosti kada gubite vitalne tjelesne fluide uslijed znojenja, povraćanja ili dijareje. Ako ste u takvom stanju da vam je teško čak i piti, probajte ispijati male gutljaje vode u pravilnim intervalima ili grickajte led. Najbolji oblici tekućine za unos u organizam su:

  • Voda, juha ili bujon (temeljac).
  • Sportska pića koja nadoknađuju izgubljene elektrolite (primjenjivo samo kod starije djece i odraslih).
  • Neki čajevi kao npr. onaj od đumbira ili mente koji pomažu kod smirenja želuca i ublažavaju osjećaj mučnine (svakako izbjegavajte čajeve s visokim udjelom kofeina).

Što ne biste trebali piti

Svakako izbjegavajte:

  • Kofeinizirane napitke kao što su kava, crni čaj i topla čokolada koji mogu poremetiti vaš ritam spavanja posebice u situaciji kada vam je potrebno dosta vremena za odmor i oporavak organizma.
  • Alkohol jer djeluje kao diuretik.

Uz to, navedene namirnice mogu loše utjecati na vaš želudac.

2. Držite se tzv. BRAT dijete

Hrana vam možda uopće neće pasti na pamet kada vas uhvati trbušna gripa. Ako vam i sama pomisao na nju izaziva otpor, nemojte se na silu hraniti. Tek kada osjetite da vam uzimanje hrane može goditi, krenite polagano te uzimajte samo bazične namirnice.

Tzv. BRAT dijeta – od engleske kratice izvedene iz početnih slova za 4 glavne namirnice u njoj – bananu, rižu (rice), sok od jabuke (applesauce) i tost (toast) može biti dobar početak za još uvijek osjetljiv želudac. Ove 4 namirnice se jednostavno probavljaju, sadrže ugljikohidrate koji vam daju energiju te nutrijente koji pružaju osjećaj sitosti.

Banane: lako se probavljaju, nadopunjuju organizam kalijem kojeg ste izgubili zbog povraćanja ili dijareje te pomažu kod jačanja stijenke želuca.

Riža: ljudski metabolizam lako probavlja bijelu rižu koja obiluje energijom zbog ugljikohidrata. S druge strane, smeđa riža sadrži previše vlakana i može prouzročiti nastanak plinova.

Sok od jabuke: osigurava dotok energije zbog ugljikohidrata i šećera, a k tome sadrži pektin koji može pomoći kod dijareje. Također se lako probavlja.

Tost: izbjegavajte tost od cjelovitih žitarica jer vlakna mogu biti teže probavljiva i time uzorkovati dodatno opterećenja na ionako osjetljiv probavni trakt. Tost od bijelog kruha je puno lakši za probaviti.

Što ne biste trebali jesti

Općenito govoreći, izbjegavajte mliječne proizvode i sve što je masno ili začinjeno.

Mliječni proizvodi: nemaju svi problema s mlijekom kada ih snađe trbušna gripa, no u dosta slučajeva mlijeko je teško za probaviti te može potaknuti nastanak plinova i dijareju.

Vlakna: ne treba vam dodatni unos vlakana kada su vam crijeva zbog infekcije pod opterećenjem.

Masnoća: izbjegavajte masnu i zasoljenu hranu kao što je šunka ili slanina.

Začini: držite se podalje od umaka ili jela s rajčicom te curryja i ljutih umaka.

3. Pokušajte si pomoći akupresurom

Neka su istraživanja pokazala učinkovitost akupresure kod tretmana određenih simptoma mučnine. The Memorial Sloan-Kettering Cancer Center savjetuje sljedeće: pronađite akupresurnu točku P-6 tako što ćete tri srednja prsta vaše ruke položiti ispod podnožja vaše šake.

(izvor snimki: https://youtu.be/XNDoQm8wxHg)

Palcem zatim pritisnite točku ispod ta tri prsta gdje ćete osjetiti osjetljivo mjesto između dvije tetive. Nježno masirajte područje vašim palcem u trajanju od dvije do tri minute.

Ako vam akupresura pomogne kod smanjenja mučnice, možete na akupresurno mjesto staviti i steznik.

4. Puno se odmarajte

Kada imate trbušnu gripu vašem je tijelu potreban odmor kako biste se mogli oduprijeti infekciji. Zato se pokušajte dobro naspavati i smanjiti količinu aktivnosti koje inače obavljate tijekom dana. To znači da je najbolje da legnete na kauč kada niste u krevetu. Dok se odmarate vaše tijelo ulaže dodatne napore u borbi protiv infekcije te pokušava popraviti oštećenja koja su nastala na staničnoj razini.

5. Lijekove vam može propisati samo liječnik

Trbušna gripa se ne može izliječiti lijekovima, a antibiotici neće pomoći ako je krivac za trbušnu gripu virus.

Ako tražite olakšanje od mučnine ili dijareje, postoje lijekovi koje vam može propisati samo liječnik. To su primjerice antiemetici. A postoje i lijekovi koji djeluju specifično na dijareju, no za njihovo uzimanje svakako potražite pomoć i savjet vašeg liječnika.

Kako pomoći najmlađima?

I dok je odraslima trbušna gripa teško podnošljiva bolest, zamislite kako je tek našim najmlađima. Budite oprezni jer kod jako male djece dehidracija može nastupiti naglo. Stoga svakako budite u kontaktu s liječnikom i pratite savjet o nadoknadi tekućine.

Liječnik će procijeniti je li vaše dijete na dobrom putu oporavka. A usput će moći provjeriti ne radi li se možda o simptomima neke druge bolesti.

U svakom slučaju, potičite dijete da ispija vodu u pravilnim intervalima (ili mlijeko ako je riječ o vrlo malom djetetu) kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina ili spriječila dehidracija.

Uzroci trbušne gripe

Trbušnu gripu ili gastroenteritis obično uzrokuju različite vrste virusa koji napadaju gastrointestinalni trakt. No iako je popularno mnogi zovu „gripom“, uzročnik nije isti kao u slučaju one „prave“ gripe. 

U rjeđim slučajevima, trbušnu gripu mogu izazvati i bakterije iz zagađene vode ili hrane.

Kako se prevenira trbušna gripa?

Ako se oko vas pojavljuju slučajevi trbušne gripe, budite dodatno na oprezu. Izbjegavajte bliski kontakt s inficiranim osobama što je više moguće te često perite ruke.

Osnovne mjere opreza koje možete poduzeti jednake su onima kao i kod drugih (infektivnih) bolesti općenito, a to su pranje ruku, redovit san i odmaranje. Dodatne metode prevencije uključuju:

  • Perite posuđe perilicom suđa kad god je to moguće.
  • Koristite sapun i vodu umjesto sredstva za dezinfekciju ruku.
  • Oboljelog člana obitelji držite u izolaciji. Ako imate dva sanitarna čvora, neka oboljeli koristi jedan, a ostatak obitelji drugi toalet/kupaonicu.
  • Perite ruke nakon držanja ručki košarica ili kolica u samoposlugama.
  • Dezinficirajte površine u stanu i redovito perite odjeću i posteljinu.

Je li trbušna gripa zarazna?

Odgovor je potvrdan! Uzrok joj je virus, a simptomi se pojavljuju jedan do tri dana nakon izlaganja virusu što znači da ste zarazni prije nego što se razviju simptomi.

Čak i nakon oporavka od simptoma još uvijek možete biti zarazni dva do tri tjedna, a djeca i dulje od tog razdoblja.

crijevna viroza proljev rotavirus dehidracija

Nisu opasne, ali mora se paziti: zimske crijevne viroze

Tijekom hladnih dana ne haraju samo respiratorni virusi, već i oni koji napadaju probavni sustav. Ako obolite, važno je...

SAZNAJTE VIŠE

Kako biste smanjili rizik od prenošenja trbušne gripe na druge, nemojte ići na posao ili u školu dok simptomi traju. Ako imate groznicu, pričekajte da prođe 24 sata od njenog završetka kako biste se vratili vašoj uobičajenoj životnoj rutini.

Put oporavka

Iako trbušna gripa nije nimalo ugodno iskustvo, većina ljudi se posve oporavi bez ikakvih komplikacija. Pazite da ste dovoljno hidrirani dok traje bolest što je zapravo i najveći izazov.

Puno više od toga ne možete napraviti, morate strpljivo čekati da bolest „odradi svoje“.

Ako niste u stanju uzimati tekućinu tijekom 24 sata ili pokazujete bilo kakve znake dehidracije, odmah kontaktirajte vašeg liječnika, a pogotovo ako povraćate krv, imate krvavu dijareju ili vam je tjelesna temperatura viša od 38,8 ˚C.

Izvor: https://www.healthline.com/health/cold-flu/best-remedies-stomach-flu#causes-and-treatment

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button