Zanimljivosti i savjeti - 11. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

“Power nap”: Blagodati okrepljujućeg popodnevnog spavanja

Amerikanci ne zovu uzalud popodnevno spavanje "power nap", odnosno osnažujući, okrepljujući drijemež. Dapače, ako popodne odlučite malo “ubiti oko”, to bi moglo imati brojne zdravstvene blagodati

power nap, popodnevno spavanje, spavanje, drijemež

Kad ste pospani, sve vam se čini naopakim, a ljudi, stvari i pojave idu vam na živce. Sve to može ispraviti drijemež od 15 do 30 minuta.

Osjetite li da vam energija popušta sredinom dana, postupite onako kako redovito čine u sredozemnim kulturama – “ubijte oko”. Amerikanci ne zovu uzalud popodnevno spavanje “power nap”, odnosno osnažujući, okrepljujući drijemež.

Ako mu ne pribjegavate, mogli biste se predomisliti kad doznate za blagodati koje donosi.  

Naspavajte se! 4 biljke uz koje stres, nervoza i nesanica nemaju šanse

Drijemanje ojačava imunitet

Nedovoljno dugo spavanje narušava vašu hormonalnu i imunosnu funkciju tako što povećava količinu inače korisnih upalnih bjelančevina citokina i stresnih hormona kortizola i noradrenalina.

Istraživanje objavljeno 2015. u The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism pokazalo je ozbiljne poremećaje kod zdravih dobrovoljaca kojima je dopušteno da jednu noć spavaju samo dva sata.

Idućeg dana, dio dobrovoljaca odrijemao je dvaput po pola sata, a ostali nisu drijemali. Testovi su pokazali da su se nakon drijemanja citokini i hormoni kod prve grupe vratili na normalu. Zahvaljujući obuzdavanju stresnih hormona, redovno drijemanje štedi vaše srce i mozak, dvije glavne mete prestresiranosti.

Izoštruje pažnju tokom dana

Drijemanje poboljšava pažnju i učinkovitost, pokazala su istraživanja.  Polusatni power nap uklanja pospanost i umor te unapređuje mentalne sposobnosti kao što su koncentracija, fleksibilnost i kreativnost. Još je preporučljivije odrijemati nekoliko puta po 10 do 15 minuta jer u tom slučaju pozitivni učinci nastupaju odmah po otvaranju očiju, dok duže drijemanje zahtijeva razbuđivanje.

Podiže tjelesnu izdržljivost

Drijemanje povoljno djeluje na tjelesnu izdržljivost i izvođenje tjelesnih zadataka.  

Za potrebe istraživanja objavljenog 2007. u Journal of Sports Science dobrovoljcima je naređeno da trče poslije ručka i opet poslije popodnevnog drijemeža. Vremena ostvarena poslije drijemeža bila su bolja, što je navelo istraživače na zaključak da popodnevno drijemanje podiže i mentalne i tjelesne sposobnosti.  

Drijemanje omogućuje bolji noćni rad

Radite li ili učite noću, bilo redovito ili povremeno, drijemanje prije noćne smjene pomoći će vam da dulje ostanete svježi i kvalitetnije odradite posao.

Istraživanja koja su proučavala ovaj fenomen ukazala su na učinkovitost drijemanja između pola sata i četiri sata prije početka noćnog rada. Ovakvi preventivni drijemeži poboljšavaju i koncentraciju vozača koji se vraćaju kući poslije noćne smjene.

spavanje, san

Istraživanje: Jako dobri razlozi da vikendom ostanete dulje u krevetu

Naime, rezultati studije objavljene u Journal of Sleep Research pokazuju kako kod osoba koje vikendom spavaju dulje, odnosno više od osam sati, postoji manja...

SAZNAJTE VIŠE

Poboljšava pamćenje

Otprije je poznato da redovno noćno spavanje pomaže pamćenju. Ako ste tokom dana učili, bolje ćete se sjećati naučenog poslije cjelonoćnog sna. Istraživanje objavljeno 2010. u Neurobiologiji učenja i pamćenja otkrilo je da i popodnevni power nap igra jednaku ulogu.

Ispitanici su u podne dobili zadatak da upamte određene podatke. Jedna je grupa potom odrijemala sat i pol, dok drugoj grupi nije dopušteno da odrijema. Kasnije tog popodneva oni koji su odrijemali bolje su riješili test pamćenja.  

Idealna doza? 20 minuta!

Idealno trajanje popodnevnog drijemeža je 20 minuta, ustvrdila je dr. Sara C. Mednick s Kalifornijskog sveučilišta, stručnjakinja za spavanje i autorica knjige o vrijednosti drijemanja.

“Takav je drijemež ono što većini ljudi treba da odagnaju pospanost i dobiju injekciju energije”, tvrdi dr. Mednick. Tko odspava samo 20 minuta ne upada u fazu brzih pokreta očiju, dublju fazu sna koja zahtijeva duže razbuđivanje. Zahvaljujući tome, 20-minutni san pruža izvanredne blagodati jer je nakon njega moguće odmah se baciti na posao.

Drijemež i kofein: udarna kombinacija!

Drijemanje i kofein združeni djeluju bolje nego ijedno od njih samostalno. Istraživanje provedeno 1994. utvrdilo je da kirurzi ostaju svježiji tijekom cjelodnevnog dežurstva ako odrijemaju i potom popiju kavu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button