Zanimljivosti i savjeti - 17. kolovoza 2018.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Istraživanje: Jako dobri razlozi da vikendom ostanete dulje u krevetu

Iako su neka prijašnja istraživanja sugerirala da bismo vikendom trebali ustajati u približno isto vrijeme kao i inače, kako ne bismo narušili usvojeni biološki ritam, prema studiji koju su proveli švedski znanstvenici sa sveučilišta u Stockholmu, vikendom možemo spavati dulje

spavanje, san

Naime, rezultati studije objavljene u Journal of Sleep Research pokazuju kako kod osoba koje vikendom spavaju dulje, odnosno više od osam sati, postoji manja stopa smrtnosti.

Znanstvenici kažu kako duže spavanje vikendima može ublažiti zdravstvene probleme koji proizlaze iz nedovoljne količine sna tijekom tjedna odnosno radnim danima, pa čak i smanjiti rizik od prerane smrti.

Osobe koje su spavale dulje od devet sati dnevno također su imale veći mortalitet od referentne skupine. Znanstvenici su mišljenja da je to zbog toga jer je njihov dug boravak u krevetu vjerojatno bio povezan s nekim tinjajućim zdravstvenim problemom u pozadini

Manje od pet sati spavanja ugrožava zdravlje

Studija je provedena na više od 38 tisuća odraslih ispitanika. Rezultati su iznjedrili podatak da postoji viša razina mortaliteta među mlađim i sredovječnim muškarcima koji noću spavaju manje od pet sati. Međutim, ta je razlika nestala kod onih koji su vikendima uspjeli nadoknaditi propušteno. Brojne su studije provedene o tome kako nedostatak sna utječe na zdravlje, ali različita duljina trajanja spavanja radnim danom i vikendima često se pritom ne uzima u obzir. Ispitanike ove studije se pratilo 13 godina. Sami su javljali podatke o količini sna. Utvrđeno je kako su osobe mlađe od 65 godina koje su spavale manje od pet sati svakoga dana (uključujući i vikende) imale 65 posto veću razinu mortaliteta od referentne skupine koja je spavala šest ili sedam sati.

>>Svakodnevna preopterećenost naših osjetila različitim dnevnim događajima, ali i stres i nervoza, mogu uzrokovati nemiran ili isprekidan san te probleme s usnivanjem. Doznajte koje četiri biljke će otjerati nesanicu<<

Ni previše spavanja nije zdravo

“Stopa mortaliteta kod osoba koje su kratko spavale radnim danom, ali vikendima umjereno ili duže, nije se razlikovala od referentne skupine”, napisali su znanstvenici u časopisu Journal of Sleep Research. No, došli su i do još jednog zanimljivog otkrića. Osobe koje su spavale dulje od devet sati dnevno također su imale veći mortalitet od referentne skupine. Znanstvenici su mišljenja da je to zbog toga jer je njihov dug boravak u krevetu vjerojatno bio povezan s nekim tinjajućim zdravstvenim problemom u pozadini.

S obzirom na to da studija, iako na velikom uzorku, nije bila potpuno reprezentativna, primjerice, imala je manje pušača nego što ih je u općoj populaciji, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potpuno shvatilo kako to vikendaški san neutralizira deficit iz radnoga tjedna. Michael Grandner sa sveučilišta u Arizoni nije bio uključen u ovu studiju i pomalo je skeptičan. U razgovoru za Washington Post upozorio je da se ljudi ipak ne oslanjaju previše na to da će u dva dana ispraviti propušteno u pet.

“Nakon tri hamburgera svakako je zdravije pojesti salatu nego četvrti hamburger, ali ona neće ispraviti negativne efekte prethodno pojedenog”, kazao je Grandner.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button