Zanimljivosti i savjeti - 19. travnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Lana Zbašnik, stipendistica ADIVA inicijative: Za uspjeh treba puno raditi

S ponosom predstavljamo stipendisticu ADIVA inicijative za poticanje izvrsnosti mladih Hrvatske, mladu skijašku reprezentativku iz Rijeke Lanu Zbašnik

Lana Zbašni

Kažu da je za vrhunskog sportaša ili umjetnika potrebno 1% talenta i 99% vježbe. Nismo sigurni možemo li se u potpunosti složiti s iznesenim brojevima, no znamo da naša sportska zvijezda u usponu i stipendistica ADIVA inicijative za poticanje izvrsnosti mladih Hrvatske Lana Zbašnik ne polaže sve karte na talent kojeg ima napretek nego ulaže i mnogo truda u postizanje vrhunskih rezultata. 

 Hrvatska je javnost s tugom primila vijest da ova uspješna 18-godišnja skijaška reprezentativka iz Rijeke neće moći nastupiti na Olimpijskim igrama u Pyeongchangu zbog ozljede koljena, no iako je to i sama teško prihvatila, Lana ne odustaje od svog sna.

“Oduvijek sam maštala o tome da ću jednoga dana biti profesionalna skijašica, još otkako sam bila mala i gledala Janicu na televiziji”, kaže nam Lana koja se počela baviti skijanjem sa sedam godina, a sa 13 je već ušla u hrvatsku dječju reprezentaciju, nakon čega je cijela priča postala puno ozbiljnija.

Talentirana sam za ovaj sport, no svojim talentom sam se mogla služiti i bezbrižno skijati do trinaeste godine, a otada napredujem isključivo radom i trudom

Gdje ima volje ima i načina

“To je tražilo puno odricanja, no jako sam voljela skijanje pa mi to nije bilo toliko teško. Ponekad, kada bih se vratila kući sa skijanja, nisam imala vremena za druženje s ostalom djecom nego sam morala nadoknađivati školske obaveze”, ispričala je naša skijašica. Pa ipak, uvijek je nekako uspijevala pronaći slobodne trenutke za prijatelje, ali i za mnoge druge aktivnosti. Imala je, kaže, razvijen interes za gotovo sve sportove pa je u djetinjstvu išla i na atletiku i na skokove u vodu, a ljeti bi ronila i skijala na vodi. Uz sport je vezana srcem, pa tako u njemu vidi i svoju budućnost.

Planovi za budućnost

Na pitanje gdje sebe vidi za deset godina, Lana odgovara bez previše razmišljanja: “Voljela bih imati uspješnu karijeru u skijanju i svakako završiti fakultet. Trenutačno još ne znam kojim bih se poslom voljela baviti jer zasad želim graditi karijeru u skijanju, no nadam se da bi to moglo biti neko zanimanje vezano za skijanje ili sport, možda sportski menadžer ili nešto slično.” U profesionalnom sportu, ističe, nema mjesta sanjarenju. Ciljevi trebaju uvijek biti jasno postavljeni i isplanirani.

Rehabilitacija koljena

Iskreno vjeruje da za postizanje uspjeha talent nije ni približno dovoljan nego se on isključivo temelji na radu i trudu, a talent samo pospješuje rezultate. “Talentirana sam za ovaj sport, no svojim talentom sam se mogla služiti i bezbrižno skijati do trinaeste godine, a otada napredujem isključivo radom i trudom”, istaknula je Lana.

Iskreno vjerujemo da će zahvaljujući tom zalaganju i upornosti Lana ubrzo ponovno krenuti u osvajanje novih nizova medalja. Ozljeda koljena traži svoje vrijeme za oporavak – rehabilitacija traje šest mjeseci i naporna je te treba imati puno strpljenja.

Mladim talentima Lana poručuje da vjeruju u sebe i ne odustaju od onoga što vole

Ako padneš, ustani!

«Ovo mi je dosad najteža ozljeda, a nažalost se dogodila dva dana prije nego što sam trebala nastupiti na ZOI-ju u Pyeongchangu u Koreji. To je bio jedan od mojih velikih ciljeva koji nisam uspjela ostvariti ove godine, no ipak sam bila dio tima i postala olimpijka, što mi je velik poticaj za dalje. Znam da ću se vratiti još jača te da me ova ozljeda neće spriječiti na putu prema uspjehu», zaključila je naša divna mlada skijašica.

Pritom samouvjereno slijedi svoj životni moto „Ako padneš, priberi se i ustani“ (slobodni prijevod engleskog originala If you fall, pick yourself back up), a ima i još jedan – „Život počinje gdje strah prestaje“ (eng. Life begins where fear ends).

Poruka za mlade

Mladim talentima poručuje da vjeruju u sebe i ne odustaju od onoga što vole, a onima koji bi im mogli pomoći u nastavku karijere da ih podržavaju koliko god mogu, ali da im ne stvaraju prevelik pritisak nego da vjeruju kako će oni to napraviti najbolje što mogu.

Draga Lana, ne sumnjamo da ćeš se uspješno izboriti za svoje zdravlje i ponosni smo što si stipendistica naše ADIVA inicijative za poticanje izvrsnosti mladih Hrvatske.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button