Zanimljivosti i savjeti - 23. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

U zadnjih 40 godina u Hrvatskoj je rođeno više od 40 000 djece zahvaljujući izvantjelesnoj oplodnji

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu svečano je obilježeno 40 godina od rođenja prvog djeteta začetog izvantjelesnom oplodnjom u Hrvatskoj, u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb. Događanje je podržao Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske

izvantjelesna oplodnja-in vitro fertilizacija

„Izvantjelesna oplodnja, odnosno in vitro fertilizacija (IVF) smatra se jednim od 10 najvećih postignuća medicine prošlog stoljeća. Naime, samo je u Hrvatskoj, u 40 godina liječenja IVF-om/MPO-om, rođeno više od 40 000 djece, a u Petrovoj bolnici oko 18 000 djece. U posljednjih 7 godina u Hrvatskoj rođeno je 12 000 djece uz liječenje medicinski pomognutom oplodnjom. U današnje vrijeme godišnje se rodi čak oko 1 800 djece začeto izvantjelesnom oplodnjom. Da se radi o impresivnom doprinosu hrvatske reprodukcijske medicine otkriva i podatak o doprinosu od čak oko 5 posto našem narušenom natalitetu“, naglasio je prof. dr. sc. Velimir Šimunić, dr. med., ujedno i liječnik koji je zaslužan za prvo dijete začeto izvantjelesnom oplodnjom i rođeno u Hrvatskoj.

Pripremite se za najljepših 9 mjeseci života uz 7 savjeta o zdravoj trudnoći

Podaci o negativnom prirastu stanovništva i padu plodnosti

Važnost IVF liječenja je neprocjenjiva ako znamo da je učestalost neplodnosti u neprestanom porastu; danas je 15 do 17% parova neplodno, a predviđa se da će se s istim problemom za 10 godina susresti čak njih 30 posto. Pad plodnosti muškaraca, ali i odgađanje prve trudnoće kod žena glavni su uzroci problema. Danas će u razvijenim zemljama, ali i drugim regijama svijeta, prvo dijete žena roditi s oko 30 godina. Isto tako trećina je porođaja između 30. i 35. godine, a 20% nakon 35. godine. Jasno je da se tako povisuje rizik za neplodnost i umanjenu mogućnost za rađanje više djece, ako znamo da je najviša plodnost žene s 22 godine te da od 32. godine ona pada i za 5% godišnje. Posljedica ovih promjena je i ozbiljno demografsko urušavanje; bilježi se trajni negativan prirast stanovništva i depopulacija što ukazuje i na lošu ekonomsku perspektivu. Samo je Hrvatska zbog negativnog prirasta u proteklim desetljećima izgubila čak 300 tisuća stanovnika.

Poseban značaj IVF-a kod liječenja neplodnosti

Upravo tu leži poseban značaj IVF-a jer u natalitetu može sudjelovati doprinosom od 2 do 7%. Dovoljno je reći kako je do sada IVF-om u svijetu rođeno gotovo 10 milijuna djece. Godišnje se u svijetu danas obavi 3,5 milijuna IVF postupaka i rađa se oko 800 000 djece iz izvantjelesne oplodnje. Uz IVF danas ne postoji uspješnije i sigurnije liječenje, pa ono ostaje primarni oblik liječenja neplodnosti s uspjehom od 75 posto kod svih uzroka, uspješna je za 70-80% parova.

I nakon 40 godina pamti se veliki uspjeh stručnjaka

Impresivni podaci otkrivaju kako je u Petrovoj do sada obavljeno oko 430 000 porođaja, 240 000 operacija, 2 milijuna hospitalizacija, 10 milijuna ambulantnih pregleda i 60 000 postupaka medicinski pomognute oplodnje, tisuće i tisuće mikrokirurških operacija te endoskopske kirurgije. Danas je Zavod mjesto elitne ginekologije i reprodukcijske medicine, postigao je brojne velike uspjehe i ugled u Europi i svijetu, zahvaljujući svakako napretku medicine, ali i neumornom zalaganju i silnom entuzijazmu stručnjaka.

Prvo dijete začeto izvan tijela majke 1978. godine

Danas je teško zamisliti koliko je istraživanja, neopisivog truda i entuzijazma, te stotinjak neuspjelih pokušaja IVF-a, vodilo do prvog uspjeha. Ipak, u 7. mjesecu 1978. godine u Cambridgeu (Oldham) se rodila Luise Brown, prvo dijete začeto izvan tijela majke, čiji je plač kažu, čuo cijeli svijet. Tvorci tog uspjeha, Robert Edwards i Patrick Steptoe, doživjeli su neponovljivu slavu.

Hrvatska među prvih 10 zemalja u svijetu

Unatoč preprekama, Petrova bolnica, odnosno Hrvatska, već krajem 1982. spremno priprema prve parove za liječenje izvantjelesnom oplodnjom, a veliki se uspjeh dogodio rano – 2. embrio transfer, zahvaljujući ponajviše prof. dr. sc. Velimiru Šimuniću, ing. Suchaneku i ing. Mačašu, je urodio plodom te je postignuta prva uredna klinička trudnoća. Hrvatska je tako postigla porođaj IVF djeteta među prvih 10 zemalja u svijetu.

medicinski potpomognuta oplodnja

Najčešća pitanja i odgovori o medicinski potpomognutoj oplodnji

Medicinski potpomognuta oplodnja podrazumijeva skup metoda liječenja dokazane neplodnosti jednog ili oba partnera.

SAZNAJTE VIŠE

Zdravog dječaka carskim je rezom porodio dr. Šimunić uz pomoć prim. Puharića, 23. listopada 1983., a nazočan je bio i cijeli stručni tim iz Petrove (prof. Drobnjak, prof. Grizelj, ing. Suchanek i ing. Mačaš). Majka Roberta, gđa. Dragica Veriga ostala privržena timu koji se brinuo za nju, odnos se pretvorio u dugo prijateljstvo.

Od tada se nastavlja bajka u kojoj svi subspecijalisti i embriolozi i danas žive; pomažu da se ostvari san brojnim parovima i omogućuju većini roditeljstvo koje bi inače izostalo.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button