Zanimljivosti i savjeti - 9. svibnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pametni WC budućnosti: Prepoznaje korisnika i pomaže u dijagnosticiranju bolesti

Tim znanstvenika s američkog instituta Stanford Medicine razvio je tehnologiju koja se spaja na običnu WC školjku, a skenira urin i stolicu te od dobivenih podataka postavlja dijagnozu

znanstvenici stanford medicine izum pametni wc buducnosti

Budućnost je stigla u naše WC-e! Tehnologija pametnog WC-a budućnosti, koju su razvili znanstvenici sa Stanforda, pomoći će kod monitoringa pojedinaca koji imaju viši rizik razvoja pojedinih bolesti.

Kako navodi zdravstveni portal healthline.com: mnogi će se ljudi osjećati neugodno znajući da ih u vlastitom toaletu promatraju kamera i senzori. I možda zapitati nije li riječ o do sada nezamislivom upadu u našu privatnost?

Što je crijevna mikrobiota?

Bez obzira na dvojbe, tim istraživača s instituta Stanford Medicine uvjeren je da će kliničke koristi njihova „pametnog WC-a“ imati dalekosežne pozitivne posljedice po naše zdravlje. I suprotno od kritičke nevjerice, smatraju da će njihov WC biti sposoban sačuvati privatnost svojih korisnika.

Pametne spravice su svuda oko nas

Okrenimo se za trenutak oko sebe. Tehnologije koje stalno nadziru naše zdravlje neprimjetno su se infiltrirale u naše živote gdje igraju sve veću ulogu. Pametni satovi prikupljaju podatke o našim otkucajima srca, prenosivi tlakomjeri mjere naš krvni tlak i detektiraju artimije. Pametni flasteri na koži bilježe naše pokrete, otkucaje srca i disanje.

„Jedina razlika između njih i pametnog WC-a je ta da ga ne možete skinuti s ruke,“ izjavio je u pomalo šaljivom tonu profesor Sanjiv Gambhir sa spomenutog instituta. „Svi koriste toalet i baš ta činjenica podiže njegovu vrijednost kao dijagnostičkog uređaja“.

Profesor Gambhir vjeruje da će pametni WC naći svoju primjenu kod monitoringa pacijenata. Posebno onih koji imaju povećani rizik od obolijevanja od raka prostate, sindroma iritabilnog crijeva (IBS) ili zatajenja bubrega. Stanfordski tim znanstvenika razvio je niz spravica koje korisnik može postaviti na školjku WC-a. Sustav je sličan dodacima za kupaonski bide i kao kod bidea dodaci za pametni WC mogu se koristiti u različite svrhe.

Monitoring urina i stolice

Sustav u rad pokreće senzor pokreta. Čim se detektira pokret aktiviraju se kamere i senzori koji zatim digitalno analiziraju prikupljene podatke.

Jedan od algoritama ugrađenih u sustav može otkriti abnormalnosti povezane s protokom urina, njegov volumen, tijek mlaza. Sve kako bi eventualno detektirao probleme s prostatom karakteristične za muškarce.

Drugi podsustav mjeri konzistenciju stolice analizirajući snimke te ih klasificira prema tzv. bristolskoj tablici (koja određuje 7 tipova stolice – od one koja upućuje na zatvor do one koja signalizira proljev). Ovaj se sustav koristi diljem svijeta kako bi se dijagnosticirali problemi kao što su konstipacija, upala debelog crijeva ili manjak vlakana u prehrani.

Pametni softver može također prepoznati promjene u boji urina. Može utvrditi 10 različitih markera uključujući i broj bijelih krvnih zrnaca te specifičnu razinu proteina u mokraći. Ovi biomarkeri mogu upozoriti na rano otkrivanje inkfekcija bubrega te rak mokraćnog mjehura.

Integracija podataka u zdravstvenu sliku korisnika

Kodirani podaci prenose se zatim na siguran cloud server gdje ostaju šifrirani i zaštićeni od neautoriziranog pristupa. Ovi će se podaci u budućnosti moći integrirati sa sustavima zdravstvenih organizacija i kliničkih centara te će im moći pristupiti osobni liječnik korisnika WC-a.

Znanstvenici sa Stanforda osmislili su i aplikaciju koja će slati tekstualnu poruku liječniku kada uređaj otkrije neku hitnu situaciju, poput prisutnosti krvi u nečijem urinu.

Problem za sustav predstavljaju kućanstva s više korisnika WC-a jer bi tada moglo doći do miješanja podataka. Da se to ipak ne bi dogodilo i da bi sustav osigurao precizne, individualne podatke, osmišljena je posebna tipka za ispiranje vodokotlića koja očitava otiiske prstiju svojeg korisnika.

Urinokultura

Sve što pacijenti trebaju znati o čitanju nalaza urinokulture

Urinokultura je mikrobiološka pretraga koja se radi kako bi se dokazala prisutnost bakterija u mokraći koje mogu uzrokovati ili...

SAZNAJTE VIŠE

Stiže li nam doista dijagnostika budućnosti u naše kupaonice to još ostaje za vidjeti. Njegovu buduću primjernu tvorci vide u mjerenju razine glukoze kod dijabetičara, a uz dodatno usavršavanje i u području molekularne analize sastava stolice. Uspiju li u tome, više nećemo morati odlaziti u medicinske laboratorije s uzorkom stolice. Cijeli će proces biti obavljen u diskreciji naših domova.

Izvor i fotografija:

Medical News Today

https://www.medicalnewstoday.com/articles/smart-toilet-recognizes-users-and-checks-for-signs-of-disease#High-risk-patients

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button