Zanimljivosti i savjeti - 22. srpnja 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Može li miris kokosa otjerati komarce?

Mala znanstvena studija, iako daleko od zaključnih rezultata, daje naslutiti kako miris kokosa u određenim gelovima za tuširanje može pomoći kod odbijanja komaraca

komarci i kokos-odbijanje komaraca

Jeste li i vi magnet za naporne komarce? Ono što se komarcima zaista sviđa možda je miris vašeg sapuna ili gela za tuširanje. To je zaključak koji proizlazi iz malog znanstvenog istraživanja objavljenog u časopisu iScience, a koje je proučavalo koliko su komarci privučeni ili odbijeni mirisom različitih marki gelova za tuširanje.

Bezzz panike: Kako tretirati ubode insekata?

Kako navodi web portal Everydayhealth.com, u studiji su korišteni higijenski proizvodi s četiri mirisa:

  • gel za tuširanje s marula uljem
  • gel za tuširanje s dubinskom hidratacijom
  • organski šampon i gel za tuširanje s medenim cvijetom
  • body wash s mirisom kokosa i vanilije

Istraživanje je bilo ograničeno na samo četiri ispitanika. Oni su koristili gelove za tuširanje jedan za drugim. Svaki ispitanik napravio je pjenu i isprao samo jednu ruku, a zatim je nosio najlonske rukave na obje ruke sat vremena kako bi se koncentrirali mirisi (uključujući njihovi prirodni mirisi tijela).

Znanstvenici su potom ispitanicima skinuli rukave i stavili ih u mrežasti kavezni prostor pun komaraca kako bi vidjeli koji mirisi najviše privlače ili odbijaju insekte.

Mogu li određeni mirisi držati komarce podalje od nas?

Sva četiri gela za tuširanje koja su se koristila na ispitanicima sadrže limonen, poznati sastojak koji odbija komarce, a dobiva se iz citrusa. Međutim, samo jedan gel (onaj s mirisom kokosa) dosljedno je odbijao komarce u ovom eksperimentu.

„Derivati kokosovog ulja snažno odbijaju komarce“, ističe jedan pod autora studije, Clément Vinauger, doktor znanosti i asistent profesor biokemije na Virginia Polytechnic Institute and State University u Blacksburgu.

Istraživači su otkrili da nekoliko drugih kemikalija u gelovima za tuširanje također odbijaju komarce, ali učinak nije bio jednako dosljedan kao kod kokosa.

„Na temelju naše analize, kombinacija benzil benzoata, gama-nonalaktona i benzaldehida [svi sastojci dobiveni iz kokosa] bila je značajno povezana sa smanjenom privlačnošću za komarce“, ističe dr. sc. Vinauger. „Moguće je da kombinacija ovih kemikalija vezanih uz kokos i onih koje smo identificirali, doprinosi odbijanju komaraca.“

Budući da studija nije bila osmišljena tako da testira kokosovo ulje ili izolirane kemikalije samostalno, još uvijek nije jasno koji točno sastojci ili njihova kombinacija mogu najučinkovitije odbijati komarce, niti koji bi mogli imati suprotan učinak, napisali su istraživači.

Također nije jasno mogu li kokos ili neke druge kemikalije imati specifična svojstva odbijanja komaraca sami po sebi ili samo kada se nanose na kožu putem gela ili kroz druge aplikacije poput sprejeva na koži ili odjeći.

Djelovanje testirano samo na jednoj vrsti komaraca

Osim malog broja ispitanika u studiji i fokusiranosti na samo nekoliko različitih gelova za tuširanje, dodatno ograničenje istraživanja bilo je to da su se u eksperimentu koristili samo komarci Aedes aegypti. No, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u Sjedinjenim Američkim Državama postoji više od 200 vrsta komaraca.

Ipak, postoje dva razloga zbog kojih je body wash s mirisom kokosa i vanilije mogao imati jedinstvena svojstva odbijanja komaraca. Doktor znanosti i asistent profesor strojarstva na Sveučilištu u Nevadi u Renou, Floris van Breugel, ističe da bi mogućnost mogla biti ta da je spomenuti body wash poremetio prirodni miris ljudskog tijela (koji općenito privlači komarce) više nego ostali testirani gelovi, čime je postao snažniji insekticid. Druga mogućnost je ta da poznati insekticid u ovom gelu igra izvanrednu ulogu u odbijanju komaraca.

komarac, komarci

Dosadne krvopije: Učinkoviti, a jednostavni načini da se riješite komaraca

Osim malarije, komarci prenose i žutu groznicu, denga groznicu, virus zapadnog Nila, a prije nekoliko godina otkriveno je da...

SAZNAJTE VIŠE

„Važno je naglasiti da ne postoji jasan dokaz koji podupire ideju da kokos ili vanilija pridonose odbijanju komaraca“, ističe van Breugel koji sam nije sudjelovao u spomenutom istraživanju. „Također ne vjerujem da postoji nešto ‘prirodnije’ u ovom gelu što tjera komarce u usporedbi s drugima, s obzirom na to da svi testirani gelovi sadrže hlapljive kemikalije.“

Za sada nema smisla odabrati gel za tuširanje temeljem njegovog potencijala za odbijanje komaraca, dodaje van Breugel. Čak i kada gelovi sadrže spojeve poznate po odbijanju komaraca, ti spojevi nisu uvijek navedeni među sastojcima na naljepnicama. A kada su i navedeni, još uvijek nije jasno koliko ih ima u gelu, niti jesu li dovoljni za učinkovito odbijanje komaraca.

Korišten izvor: https://www.everydayhealth.com/bug-bites/are-you-a-mosquito-magnet-a-coconut-scented-soap-might-help/

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button