promo signPROMO ČLANAK

Obiteljsko zdravlje - 10. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Koji nas proizvodi na prirodnoj osnovi i kako štite od insekata?

Repelenti, sredstva za odbijanje insekata, na prirodnoj bazi su neškodljivi za zdravlje, a pritom nas jednako učinkovito štite baš kao i oni na sintetskoj osnovi

pikostop repelenti zastita od insekata

Dočekali smo ljeto, a prije toga i proljeće, godišnja doba kada najviše vremena provodimo izvan doma što u obiteljskim, što prijateljskim, a što u sportskim aktivnostima. Međutim, vrijeme zabave i odmora vrlo često kvare nam ubodima, ujedima te noćnim, dosadnim i agresivnim zujanjima razni insekti. Taman kada utonemo u prvi san, kreće napad komaraca, životinjica teških od 2,5 do 10 miligrama koje nas nerijetko tjeraju da udaramo sami sebe.

Učinite prvo ljetovanje svog djeteta sigurnim za njegovo zdravlje

Iako mogu biti rizični, te se prema izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), komarci smatraju zaslužnima za prenošenje najvećeg broja smrtonosnih bolesti kao što su malarija ili opasne gripe, ubodi insekata se uglavnom smatraju bezopasnima, ali zbog svrbeži i lagane alergijske reakcije znaju bili vrlo neugodni i iritirajući.

Tko je najčešća meta insekata?

Komarci, na primjer, imaju savršen sistem kako pronaći svoj cilj – žrtvu – u čemu im uvelike pomažu naša temperatura i bakterije na koži. Uz to, boja odjeće, krvna grupa i metabolizam neki su od razloga zašto komarci mogu više napadati. Istraživanja su pokazala da češće grizu deblje ljude jer proizvode više CO2, ljude s krvnom grupom 0, a vole i pivopije te trudnice. Privlače ih i amonijak i mliječna kiselina koju lučimo putem znoja pa su im i oni koji vježbaju savršena meta.

Repelenti na prirodnoj osnovi su potpuno neškodljivi za naše zdravlje, prilagođeni djeci, a ljubitelji životinja ih također vole jer su ne smetaju njihovim ljubimcima.

Koji su to neškodljivi sastojci koji odbijaju komarce, krpelje, ose, stršljene i ostale insekte te kako oni djeluju?

Eterična ulja ili ekstrakti nekih biljaka prirodni su i potpuno neškodljivi repelenti zbog spojeva koji naneseni na kožu, odjeću, podove ili okvire prozora odmah odbijaju komarce, ose, stršljene i druge insekte. Ipak, valja zapamtiti da u većini slučajeva niti jedan repelent ne može pružiti stopostotnu zaštitu jer njegovo djelovanje ovisi o mnogo faktora poput koncentracije djelatnih komponenti, koliko se često aplicira i u kojoj količini, te različitom djelovanju na pojedine vrste insekata.

Limunski eukaliptus

Limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) je jedno od najučinkovitijih eteričnih ulja koje osim što odbija komarce učinkovito djeluje i protiv krpelja. Zanimljivo je znati da je stablo eukaliptusa iznimno aromatično te se često sadi blizu stambenih zgrada kako bi otjeralo kukce. Citridiol je spoj koji se prirodno nalazi u lišću limunskog eukaliptusa, a još je u prošlom stoljeću prepoznat i registriran kao repelent, posjeduje visoku repelentnu aktivnost i neke studije upućuju da posjeduje jednaku učinkovitost kao i DEET-klasični sintetski repelent. Iz aromaterapijskog kuta gledanja limunski eukaliptus smatra se uljem sigurnim za upotrebu te za razliku od mnogih drugih aldehidnih ulja uglavnom ne stvara iritaciju kože.

Stoga je ulje limunskog eukaliptusa dobar izbor za zaštitu cijele obitelji, ugodnog je mirisa, a i u odgovarajućim dozama siguran za primjenu kod djece.

Geraniol je molekula koja se nalazi uglavnom u esencijalnim uljima limunske trave i Palmarose, timijana i bora, vrlo je ugodnog, moćnog i snažnog mirisa koji odbija insekte. S obzirom na to da je geraniol organskog podrijetla, on nije sintetični insekticid i ne djeluje štetno na zdravlje. Može se koristiti zasebno ili u kombinaciji s ostalim sredstvima za zaštitu protiv ineskata.

Melisa

Melisa, ili kako je još često nazivamo matičnjak ili limunčica, ubraja se u ljekovito bilje i pripada porodici mente, a prepoznatljiva je po svježem mirisu nalik na limun. Upravo taj miris odbija komarce, ali i neke druge insekte. Osim što odbija komarce, odlična je i za ublažavanje svrbeža od ugriza komarca.

Farmakol PikoStop je nježna emulzija u obliku spreja na osnovi kombinacija ulja limunskog eukaliptusa, gerinola i matičnjaka (melise) koji imaju dokazana zaštitna svojstva. Ugodnog su mirisa, lako se nanose te brzo upijaju i ne maste kožu ili odjeću.

Farmakol PikoStop Kids je sprej prilagođen za primjenu kod djece od njihove najranije dobi.

Oba spreja djeluju na bazi limunskog eukaliptusa, gerinola i ekstrakta melise.

Preporuka mlade majke Andreje Rožić

Andreja Rožić mlada je majka, poslovna žena i u slobodno vrijeme aktivna sportašica koja je posljednjih godina odlučila sebe i svoju obitelj zaštiti prirodnim repelentima. ”Godinama sam koristila klasičnu, industrijsku zaštitu od komaraca i stvarno nisam osjećala nikakve posljedice. Međutim, kako je došlo vrijeme da i svoje dijete trebam zaštiti od uboda raznih insekata i buba s obzirom na to da u ljetnim mjesecima najviše vremena provodimo u prirodi, a znamo da umjetni proizvodi, ipak, mogu na ovaj ili onaj način utjecati na naše zdravlje odnosno na zdravlje djece, krenula sam u pretraživanje Interneta i sredstava na prirodnoj bazi koja će nas jednako tako uspješno zaštiti od insekata i njihovih ujeda, ali i ometanja sna mojeg djeteta i mene. Kako sam se ranije susrela s PIP-ovim proizvodima, sjetila sam se da bi mogla pogledati ima li što u njihovoj ponudi. Otkrila sam PikoStop i PikoStop za djecu, sprejeve upravo na prirodnoj bazi koji ne štete djeci čak ni u najranijoj dobi. Odlučila sam ih isprobati najprije na sebi, a potom na djeci i skužila da je njihova zaštita jednako učinkovita, a moja savjest baš poput moje djece mirnija. Jedina caka koja čini razliku između sintetskog i prirodnog spreja je ta što se PikoStop u prirodnim uvjetima mora nanositi češće i to upravo zbog svojih prirodnih sastojaka.”

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button