Zanimljivosti i savjeti - 23. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Ozren Podnar

Mit ili istina: Je li za budnost zaslužan kofein ili placebo efekt?

Iako kofein prisutan u kavi djeluje kao stimulans i može povećati razinu budnosti i energije, vaša se živahnost možda može pripisati ponajprije samom doživljaju pijenja omiljenog napitka

kofein-energija

Energetski poticaj koji nam pruža šalica crne kave možda nije u cijelosti rezultat kofeina, već i iskustva pijenja toplog mirisnog napitka i vjere da će nas razbuditi. Znači li to da energija koju osjećamo nakon kave bar dijelom proizlazi iz placebo efekta?

Dan ne počinje bez dobre crne kave. Jedna šalica sadrži otprilike 80 do 95 mg kofeina, ali ovo može varirati ovisno o vrsti kave i načinu pripreme. Uobičajeno se smatra da je optimalna količina kave za postizanje osjećaja svježine i energičnosti nakon jutarnjeg buđenja između jedne i tri šalice. Ovo varira ovisno o osjetljivosti pojedinca na kofein, općem zdravstvenom stanju, težini i drugim faktorima.

Uživajte i dalje u omiljenom napitku, ali s mjerom! Kad je kava zdrava?

Istraživanje bacilo sjenu sumnje

Je li kofein doista najzaslužniji za svježinu i energičnost? Portugalsko istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Behavioral Neuroscience bacilo je sumnju na dotad neupitan status tog kemijskog spoja. Po tom istraživanju, veliku ulogu u osvježavanju i poticanju igra iskustvo pijenja kave. 

Kofein je alkaloid, organska tvar koja sadrži dušik i ima značajan utjecaj na čovjekovu fiziologiju. Blokira djelovanje adenozina, neurotransmitera koji potiče san, što dovodi do povećane aktivnosti neurona i povećanja razine drugih neurotransmitera poput dopamina i noradrenalina.

Znanstvenici su angažirali skupinu ljudi koji su pili barem jednu šalicu kave dnevno i zamolili ih da ne uzimaju namirnice ni sredstva s kofeinom najmanje tri sata prije početka pokusa. Tijekom pokusa, svaki je sudionik popio šalicu kave ili tabletu s jednakom količinom kofeina. Pola sata prije i poslije uzimanja kave ili kofeinske tablete sudionici su podvrgnuti funkcionalnoj magnetskoj rezonanciji. 

Utvrđeno je da kofein, bilo u kavi ili tableti, mijenja rad mozga i čini ljude aktivnijima. Međutim, čin pijenja kave stimulirao je dodatne regije mozga povezane s radnom memorijom, kognitivnom kontrolom i fokusiranim ponašanjem. Kofein sam nije uspijevao uzrokovati spomenute promjene.

Kava donosi više

Iz toga zaključujemo da pun osjećaj razbuđenosti i svježine nije posljedica samog kofeina, nego doživljaja pijenja kave i s tim povezanih očekivanja.

„Dobrovoljci su bili orniji za akciju i jače su reagirali na vanjske podražaje nakon ispijanja kave“, objasnila je Maria Picó-Pérez, glavna autorica istraživanja.

Neki su učinci bili jednaki bilo da je dobrovoljac uzeo kavu ili čisti kofein, no drugi su zabilježeni samo kod onih koji su popili kavu.

„Vjerojatno su povezani s drugim faktorima poput mirisa i okusa napitka ili vjerom u budnost i svježinu nakon ispijanja“, pojašnjava Picó-Pérez.

Provjerite što vas aktivira

Testirajte sami sebe uz pomoć suradnika. Neka vam svaki dan, dok ne gledate, pripremi šalicu kave, jedan put s kofeinom, drugi put bez njega, precizno bilježeći kakvu vam je kavu poslužio. Neka mijenja tip kave u nepredvidljivom slijedu – primjerice, tri dana zaredom „normalnu“ kavu, pa dva dekofeiniziranu itd.

Svakodnevno bilježite kako ste se osjećali poslije ispijanja i nakon, približno dva tjedna te usporedite bilješke s kalendarom u koji je vaš suradnik upisivao kakvu vam je kavu poslužio. Ako ste se uvijek osjećali podjednako budno i energično, onda je kod vas doživljaj pijenja kave važniji nego prisustvo kofeina.    

Blagodati crne kave

Istraživanja daju naslutiti da pijenje crne kave donosi nekoliko blagodati za ljudski organizam. Evo nekoliko tipičnih učinaka često povezivanih s konzumacijom crne kave:

  • Povećanje energije: Kofein prisutan u kavi djeluje kao stimulans i može povećati razinu budnosti i energije.
  • Poboljšana mentalna budnost: Kofein može poboljšati kognitivne funkcije poput pažnje, koncentracije, raspoloženja i vremena reakcije.
  • Antioksidativna svojstva: Kava sadrži antioksidanse, koji mogu pomoći u zaštiti stanica od oštećenja slobodnim radikalima.
kava kofein nuspojave previse kave simptomi kofeinski krah umor caffeine crash oprez

Kofeinski krah: oprezno s potiskivanjem umora

Kultura ispijanja kave u nas je duboko ukorijenjena. U kavi se posebice (i pretjerano) uživa kad se želi odagnati...

SAZNAJTE VIŠE
  • Smanjenje rizika od bolesti: Neka istraživanja sugeriraju da redovito pijenje crne kave potencijalno snižava rizik od Parkinsonove bolesti, dijabetesa tipa 2, raka jetre i debelog crijeva.
  • Poboljšanje sportske izvedbe: Kofein može poboljšati sportsku izvedbu tako što povećava razinu adrenalina i potiče razgradnju i pretvaranje masti u energiju.
  • Pomoć u mršavljenju: Kofein ubrzava metabolizam i doprinosi gubitku težine.

Prekomjerna konzumacija kofeina može donijeti negativne učinke poput nesanice, nervoze ili povišenog krvnog tlaka. Kao i uvijek, umjerenost je ključna.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button